Hup, Nederland in beweging!

Nederland in bewegingZet Nederland in beweging en zorg ervoor dat jijzelf een gezond gewicht bereikt. Het blijkt heel moeilijk te zijn om gewicht te verliezen en de gevolgen van overgewicht kunnen erg naar zijn. In deze blog lees je waarom Nederland in beweging, gezond is en wat de voordelen zijn. Ervoor zorgen dat je een gezond gewicht hebt en behoudt is derhalve van groot belang. Het klinkt wellicht wat stichtelijk, maar jij kunt anderen inspireren. 

Nederland in beweging

Lichaamsbeweging is, na het stoppen met roken, de beste manier om gezond te worden en te blijven en om chronische ziekten uit de buurt te houden. De gemiddelde Nederlander wordt steeds zwaarder. Door dat overgewicht stijgt ook de kans op allerlei degenererende aandoeningen. Door meer aan lichaamsbeweging te doen, kun je jezelf een hoop ellende besparen. Dus, Nederland in beweging! Hieronder heb ik een aantal voordelen van beweging op een rijtje gezet:

 1. Het helpt je bij een gezond gewicht
 2. Het kan diabetes 2 voorkomen
 3. Het kan bepaalde typen kanker voorkomen
 4. Het beschermt je tegen een te hoog cholesterol en hoge bloeddruk
 5. Het van helpen bij het voorkomen van artrose
 6. Het kan helpen bij het voorkomen van depressiviteit
 7. Het helpt osteoporose te voorkomen
 8. Het vergroot de kans op een gezond en langer leven

Resultaat van beweging

Het gunstig resultaat van beweging is dat je vet verbrandt en spiermassa opbouwt. Wanneer Nederland in beweging is, worden er meer calorieën verbrandt, die anders opgeslagen zouden worden als lichaamsvet. Tevens wordt er meer spiermassa opgebouwd. Spiermassa verbrand tot wel 10x meer calorieën dan vetmassa. Je kunt stellen dat 1 kilo spier dagelijks 100 calorieën extra verbrandt. Dezelfde hoeveelheid vet verbrandt slecht 10 calorieën per dag. Ook neemt spiermassa tot wel 4x minder ruimte in als vetmassa. Nog een reden om Nederland in beweging te krijgen.

Minder premie?

Spieren mogen dat wat zwaarder wegen, maar ze neme veel minder ruimte in. Vandaar dat wanneer je meer spieren krijgt, je ook slanker wordt. Nog een groot voordeel van extra spiermassa is dat je metabolisme stijgt. Hierdoor verbrand je nog meer calorieën. Wanneer Nederland in beweging komt en minder gewicht met zich meezeult, dan daalt ook het aantal degenererende aandoeningen. Althans dat kun je afleiden aan de boodschap van zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars hebben plannen om de verzekeringspremies te differentiëren.

Het differentiëren van de verzekeringspremies stuit natuurlijk op nogal wat weerstand. Het kan er op neerkomen dat mensen met een ongezonde levensstijl meer premie gaan betalen, of dat mensen met een gezonde levensstijl beloond worden met een lagere premie. Hoe het ook zal worden, je kunt er vanuit gaan dat de zorgverzekeraar de rekening bij de burger legt. Om dat voor te zijn kun jij zelf Nederland in beweging laten komen.

Start bij jezelf

Nederland in beweging laten komen, klinkt wellicht nogal als een over-ambitieus doel. Maar dat valt wel mee. Als jij nou eens begint en af en toe eens iemand meeneemt met fietsten, hardlopen, tennissen of fitnessen dan is de eerste stap genomen. Wat ik hier bedoel met Nederland in beweging, is niet dat jij een club hoeft op te richten en een hoop werk er aan hebt. Nee, het gaat er meer om dat jij je gezin, je familie en je vrienden stimuleert om wat meer te gaan bewegen. Dat kan heel gemakkelijk.

Je kunt voorstellen om te gaan wandelen, een fietstochtje te ondernemen, een potje voetbal te spelen, tikkertje met de kinderen uit de buurt en zoiets als je buren helpen met klussen. Je lichaam is gemaakt voor matig intensieve beweging. Dergelijke beweging is je lichaam gewend. Je wordt er niet echt moe van, je kunt het lang volhouden en je kunt er gezellig bij praten.

Een paar simpele tips

Hier volgen een paar gemakkelijke tips, die je (als het goed is) vrij gemakkelijk kunt toepassen:

 1. Maak je dag actiever. Ga op de fiets naar je werkt, laat de hond wat langer uit of speel actief met je kinderen.
 2. Beweeg 1 uur per dag. Dit hoeft niet achter elkaar, je kunt het over de dag verdelen.
 3. Matig intensieve beweging is een manier bij uitstek om direct je lichaamsvet mee te verbranden en het kost weinig moeite.
 4. Maak bewegen leuk. Doe het met anderen, de mens is sociaal ingesteld.
 5. Een eettip; eet zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen. Vaak bevatten dergelijke producten veel suiker. Een gemiddelde candy bar bevat meer calorieën, dan dat je er in 1 uur verbrandt bij wandelen.

Wanneer je meer wilt weten over de verschillende typen lichaamsbeweging en wat de effecten zijn op je lichaam, klik dan hier voor de kennisbank Bewegen.

Kom in beweging in word wie je bent

Wat Je Denkt Ben JezelfWat zou je doen als er geen limieten en beperkingen meer voor jou zouden zijn? Wat zou je willen doen als alles kon en dat grenzen er niet meer voor jou zouden bestaan? Wat als…?  Wat als er nou eens een manier bestaat om datgene te bereiken wat je maar wilt bereiken. 

Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Dit e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!