Minder gewicht op de teller door verandering

Je wilt wat minder gewicht op de teller van je weegschaal. Je wilt je wat slanker, gezonder en fitter voelen en je daarnaast wil dus dat je gewicht wat omlaag gaat. De vraag is, hoe je dat doet. Je hebt wellicht al diverse diëten geprobeerd, of diverse pogingen ondernomen, om wat gewicht kwijt te raken. Dit lukte je in het begin van de poging wel, maar naar mate de weken vorderden, ging de teller van de weegschaal niet meer zo snel naar beneden. Lees hier hoe je minder gewicht op de teller krijgt. 

Minder gewicht door verandering

Je gewicht is letterlijk een optelsom van hetgeen je eet en de hoeveelheid beweging die je dagelijks krijgt. Wanneer je in dat patroon veranderingen aanbrengt, dan verandert de reactie van je lichaam. Stel, je eet elke dag rond 16:00 uur – het bekende moment – een gevulde koek, dan plak je al gauw 200 tot 250 calorieën aan je lichaam. Als je in de plaats daarvan een appel eet, dan scheelt dit je dus zo’n 1.000 tot 1.250 calorieën per week.Gezond gewicht. Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Hoeveel calorieën kost zo’n gewoonte?

Zo’n gewoonte, zoals een gevulde koek eten rond 16:00 uur, een blikje fris drinken als je staat te wachten op het station of een suikerrijk toetje na het eten, zorgt dagelijks voor een paar honderd extra calorieën. En die calorieën zijn vaak een overschot. Als je al die calorieën van dat ene snackmoment, een maand lang, bij elkaar zou optellen, dan kom je uit op ongeveer 7.500 calorieën. En dat staat ongeveer gelijk aan een kilo lichaamsgewicht.

Die 7.500 calorieën zijn ongeveer hetzelfde als de totale calorie-inname van een volwassen man, gedurende 3 dagen. Maar goed, je wilt een gezond gewicht. En daarvoor zul je een paar kilo’s voorgoed dienen kwijt te raken. Hoe ziet je leven eruit als je een paar kilo minder weegt? Je voelt je lekkerder, energieker, fitter en natuurlijk geeft de teller van je weegschaal een lager gewicht aan. Hoe kun je dat doen? Het vraagt om verandering. Lees de onderstaande tips en probeer ze toe te passen.

Eetpatroon

“Elk pondje gaat door het mondje”, is de gevleugelde uitdrukking. En daar zit natuurlijk een kern van waarheid in. Het punt waar je, in de huidige maatschappij tegenaan loopt, is dat er een enorm aanbod is van eten. Derhalve eet je naast de 3 reguliere maaltijden, ook vaak een of meerdere tussendoortjes. Deze tussendoortjes kunnen je gewicht behoorlijk beïnvloeden, zoals je in de bovenstaande alinea’s al kon lezen.

Wat kun je doen om een gezond gewicht te krijgen?

  1. Start de dag met een ontbijt

    Door te ontbijten start je je metabolische motor op. Door te ontbijten, zorg je er onder andere voor dat je later in de ochtend geen hunkering krijgt naar zoetigheid. Een goed ontbijt kan bestaan uit een vruchten- of een groente smoothie, een bakje volle kwark met muesli, havermout of gewoon een paar stukken fruit.

  2. Eet veel groente

    Door dagelijks veel groente te eten krijg je de benodigde bouw- en brandstoffen binnen. Denk hierbij aan vitaminen, mineralen en vezels. Je lichaam vraagt om dergelijke stoffen en als je ze onvoldoende binnen krijgt, doordat je bijvoorbeeld veel frisdrank drinkt en teveel junk food eet, blijft je lichaam er alsnog om vragen. Het gevolg hiervan is dat je weer een soort trek krijgt, terwijl je al meer dan voldoende calorieën binnen hebt gekregen.

  3. Beperk je inname van producten met een hoge glycemische index

    Wat was de glycemische index ook alweer? Dat was die index waarop voedingsmiddelen zijn gerangschikt die veel koolhydraten bevatten. Hoe hoger die index, hoe hoger de bloedsuikerpieken en derhalve hoe sneller je weer wilt eten. Hoe vaker deze cyclus zich herhaalt, hoe nadeliger het gevolg voor je gewicht kan zijn.

  4. Drink veel water en laat frisdranken staan

    Water is een prima dorstlesser. Wel een beetje saai, maar goed, dat kun je opvangen door thee te drinken. Er zijn talloze soorten. Ben je geen theedrinker? Geen punt, voeg wat citroen, limoen, munt of komkommer toe aan je water. Dan krijgt het een smaakje.

  5. Snoep verstandig

    Iedereen herkent zich wel in het idee dat snoepen best lekker is. Maar ja, voor je gewicht is het niet zo handig. Blijf af en toe snoepen, maar stop dan geen caloriebommen in je mond (snoep bestaat vaak uit veel suiker), maar kies voor gedroogd fruit, zoals gedroogde vijgen, abrikozen en dadels. Of kies voor ongezouten noten, zaden en pitten. Je snapt dat een wortel, een radijs, een appel en ander groente en fruit ook in dit rijtje thuis hoort.

Het snoepmoment is wellicht lastig om te negeren. Dus als je rond 16:00 uur – of op een ander moment – weer trek krijgt, snoep dan verstandig. Weliswaar eet je dan wel wat, dus je krijgt een paar calorieën binnen, maar deze vorm van snoepen is beter dan de suikerrijke tussendoortjes.

Beweegpatroon

Het menselijk lichaam is ervoor gemaakt om te bewegen. En door aan lichaamsbeweging te doen, verbrand je de broodnodige calorieën en dat draagt bij aan een gezond gewicht. Zorg ervoor dat je dagelijks minimaal aan 1 uur lichaamsbeweging komt. Dit hoeft niet per se achter elkaar, je kunt het verdelen over de dag. Zo zou je op de fiets naar je werk kunnen gaan, ‘s ochtends iets langer lopen naar je werk door bijvoorbeeld een halte eerder uit te stappen of door simpelweg om te lopen.

Door je beweegpatroon te veranderen – wellicht te intensiveren – verbrand je letterlijk de kilo’s uit je lichaam.

  1. Matig intensieve lichaamsbeweging

    Deze vorm van beweging kan bijna iedereen uitvoeren. Als mens ben je uitermate geschikt voor deze bewegingsvorm. Je kunt het lang volhouden en je verbrandt er direct vetcellen mee. Prima om je gewicht te laten dalen.

  2. Krachttraining

    Vaak wordt krachttraining over het hoofd gezien bij mensen die gewicht willen verliezen. Door krachttraining vergroot je juist je spiermassa en spiermassa verbrandt dagelijks veel meer calorieën als vetmassa. Je verbrandt dus automatisch meer calorieën wanneer je spiermassa wat groter is. Let wel, spieren zijn zwaarder dan vet. Wellicht zal het gewicht van je lichaam minder snel dalen, wanneer je spiermassa toeneemt, maar je wordt wel slanker. Spieren nemen namelijk 4x minder ruimte in als lichaamsvet.

  3. Geen tijd? De 7 minuten work out

    Je hebt geen tijd? Je wilt wel een gezonder gewicht, maar je argument is dat je er geen tijd voor hebt. Dit is natuurlijk grote onzin. Iedereen heeft tijd, tijd is een kwestie van prioriteiten stellen. Wees eens eerlijk – als je zegt dat je geen tijd hebt – hoeveel uur per dag of per week zit je ‘s avonds op de bank? Voila, daar is je tijd! Het is natuurlijk niet mijn bedoeling om je te beledigen, als je je aangesproken voelt. Het is mijn bedoeling om je aan te zetten tot actie. Die actie kun je onder andere vinden in de 7 minuten work out.

Dus…

Een gezonder gewicht is dus binnen handbereik. Je dient het een en ander te veranderen in je eet- en je beweegpatroon. Bovenal bereik je je ideale gewicht door je gevoel hierover, je frustratie of je wens om te zetten in actie. Door niets te doen, verandert er niets. Door iets te doen verandert er iets.

Afvallen Veranderen, in de praktijk brengen

Meer over afvallen en een gezonder gewicht lees je in het e-boek Afvallen Veranderen.

Afvallen Veranderen is ook als paperback verkrijgbaar.

Afvallen met Gezonde Voeding

Voeding bepaalt in belangrijke mate hoe je je voelt, hoeveel je weegt en hoeveel energie je hebt.

Er bestaat een verband tussen onze westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes. In het e-boek Gezonde Voeding lees je over de preventieve werking van voeding. Het geeft je tal van alternatieven en inzichten.

Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!