Hoe motiveer je jezelf om meer te gaan sporten

Motiveer jezelfHoe motiveer je jezelf om meer te gaan sporten? Je voelt dat het nodig is en je vindt dat je best wat meer aan beweging zou kunnen doen. Je wilt je weer fitter voelen, wat kilo’s kwijt of je voelt gewoon de behoefte om meer te sporten. Gewoon, omdat het lekker is. Meer dan eens blijkt het wel eens lastig om dit goed op te pakken. Vandaar deze blog, vol met tips om je meer te laten sporten en om het langer vol te houden.

Motiveer jezelf

Bij de meeste mensen is de intentie er vaak wel, om meer te bewegen, maar het daadwerkelijk uitvoeren van die intentie, wordt nog wel eens uitgesteld. Er zijn altijd wel excuses als werkdruk, kinderen verzorgen, het huishouden, reistijden en noem het maar op. Maar ja, je wilt je wel graag wat fitter voelen en wat slanker voor de dag komen. Hoe zorg je ervoor dat je toch meer gaat sporten en hoe motiveer je jezelf om dit te blijven doen? Kijk eens wat je met de onderstaande 10 tips kunt.

1. Motiveer jezelf door klein te beginnen

Motiveer jezelf door klein te beginnen. Als je weer begint met sporten, nadat je een tijdje niets of weinig hebt gedaan, dan kan je lichaam nog niet veel aan. Laat je lichaam dus wennen aan de beweging. Het werkt niet stimulerend indien je de eerste keer gelijk een paar uur flink gaat huishouden in een krachthonk, op de racefiets of met hardlopen. De kans dat je blessures krijgt is dan aanwezig en het afbreukrisico – het risico dat je na 1 of 2 keer afhaakt – is best groot. Door klein en rustig te starten en je bewegingsroutine steeds een beetje uit te bouwen, motiveer je jezelf en is de kans dat je het volhoudt, het grootst.

2. Houd je vorderingen bij

Veel mensen zijn visueel ingesteld, of ze hebben een soort output nodig, waarop ze kunnen zien wat ze gedaan hebben. Maak je prestaties dus zichtbaar. Er bestaan talloze apps waarmee je je vorderingen kunt bijhouden. Zo kun je bijhouden hoeveel kilometer je hebt gefietst of hebt hardgelopen, ten op zichte van een maand daarvoor. Download een app, of noteer je progressie in een schrift en motiveer jezelf ermee. Zelf gebruik ik al jaren RunKeeper.

3. Plan vaste tijden

Zet een aantal kruizen in je agenda. Op die avonden (middagen of ochtenden) ga je sporten. Er is altijd wel wat anders te doen, zoals de zorg voor je kinderen, een naderende deadline of een klusje links of rechts. Maar als je je agenda vrijmaakt, zoals je ook je sociale en je zakelijke afspraken inplant, dan is de kans het grootste dat je gaat.

4. Maak een serie

Motiveer jezelf door een serie te maken van bijvoorbeeld 5 of 10 weken. Spreek met jezelf af dat je gedurende dat aantal weken 3x per week gaat sporten. Als je het een keer niet haalt, dan begin je weer opnieuw. Je zult zien dat je de serie graag wilt halen en als je een keer geen zin hebt, kan dat net de motivatie zijn om juist wel te gaan.

5. Gun jezelf een beloning

Wanneer je een bepaald doel hebt behaald – je hebt bijvoorbeeld een serie van 10 weken gehaald – gun jezelf dan een beloning. Door jezelf te belonen, motiveer je jezelf zowel voor als na het behalen van je doel. Wat kan die beloning zijn? Alles waarvan jij denkt dat het een beloning is. De ene keer gun je jezelf een duur cadeau, de andere trakteer je jezelf op een lekker kopje koffie. Het zit hem namelijk niet in de grootte van de beloning, maar juist in het gevoel dat je een prestatie hebt neergezet.

6. Doe het samen

Met een vriend of vriendin wordt sporten, over het algemeen, leuker. Als jij geen zin hebt, dan fungeert je maatje als een stok achter de deur en als je maatje geen zin heeft motiveer jij hem of haar om toch te gaan.

7. Lees

Lees artikelen over de positieve effecten van beweging op je lichaam. Beweging hoort bij een gezonde levensstijl en hoe meer je daar vanaf weet, hoe meer je van het nut overtuigd bent. Straks motiveer je anderen nog om hetzelfde te doen.

8. Kijk niet alleen naar je gewicht

Als je meer gaat sporten, dan ontwikkelen je spieren zich. Je spieren wegen meer dan je vetmassa. Sta er derhalve niet vreemd van te kijken, wanneer je wat aankomt. Motiveer je met de gedachte dat spiermassa 4x minder ruimte inneemt als vetmassa. Je zou dit aan je lichaam kunnen merken, doordat je bijvoorbeeld slanker wordt.

9. Creëer de gewoonte

Wanneer je jezelf aanleert om op vaste tijden te gaan sporten, dan wordt het een gewoonte. Het wordt dan bijna vreemd om een keer niet te gaan. Een gewoonte is ongeveer na 21 dagen ingesleten. Het creëren van gewoonten is sowieso belangrijk, wanneer je wat wilt bereiken. Je kunt nog zoveel willen en wensen, als je geen actie onderneemt, dan gebeurt er helemaal niets.

10. Stel een doel, als je eraan toe bent

Een doel geeft je richting en focus. Het definiëren van een doel zorgt ervoor dat je je gedachten en je handelingen structureert in organiseert in lijn met datgene wat je wilt behalen. Door een doel te definiëren – als je eraan toe bent – motiveer je jezelf stap voor stap in de juiste richting te komen.

Een beetje houvast

Goed, je hebt net 10 tips gelezen over hoe je je zelf kan motiveren om meer te sporten. Maar het belangrijkste is nu om de stap te zetten. Weten omzetten in doen! Ofwel, zet de eerste stap, dan de tweede en stop vervolgens niet. Een hulpmiddel hierbij is het 7 – Stappen Model. Dit model kun je gratis downloaden en kan je enorm helpen. Succes!!

Motiveer jezelf om verder te gaan

Wat Je Denkt Ben JezelfWat zou je doen als er geen limieten en beperkingen meer voor jou zouden zijn? Wat zou je willen doen als alles kon en dat grenzen er niet meer voor jou zouden bestaan? Wat als…?  Wat als er nou eens een manier bestaat om datgene te bereiken wat je maar wilt bereiken. 

Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Dit e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!