Fitter, gezonder en meer geluk. Hoe doe je dat?

Je wilt meerdere dingen tegelijk. Je wilt wat fitter zijn, wat doen aan je gezondheid en wat meer geluk kan ook geen kwaad. Met geluk bedoel ik hier het gevoel van geluk. Maar goed je hebt het druk, je hebt veel te doen, dus er is maar weinig tijd. Hoe krijg je het dan toch voor elkaar? In deze blog zet ik handige tips voor je uiteen, die je vrijwel direct kunt inzetten. 

Voel je fitter, gezonder en ervaar een groter gevoel van geluk

Kijk eens of je met deze tips uit de voeten kan.

  1. Suiker

    Beperk je inname van suiker. Je krijgt het vaak onbewust binnen. Gemiddeld gezien consumeert de Nederlander ongeveer 32 kilo suiker per jaar. Dat is veel te veel. Je krijgt het vooral binnen via bewerkte voedingsmiddelen en frisdrank. Het is in die voedingsmiddelen gestopt omdat suiker je een gevoel van geluk kan geven en omdat het lekker smaakt. Het kan heel goed zijn dat je meer van dergelijke voedingsmiddelen eet, waardoor je onbewust ook heel veel calorieën binnen krijgt.

  2. Water

    Drink tussen de 1 tot 2 liter water per dag. Je hoeft het niet te houden bij leidingwater alleen, je kunt water bijvoorbeeld op smaak maken door er een partje van een limoen in te doen, een stuk komkommer of mint. Water spoelt je lichaam lekker door. Een groot voordeel van het drinken van water is, is dat je lever niet hard aan het werk hoeft om het te zuiveren. Water zorgt er ook voor dat je maag vol raakt, hierdoor verzadigd het een beetje, waardoor de kans bestaat dat je minder eet.

  3. Schrijf op wat je eet

    Nou ja, opschrijven, er zijn talloze apps die je hier prima voor kunt gebruiken. Door het op te schrijven zul je het geluk niet in vinden en je zult er niet direct fitter of gezonder door worden. Waar het hier om gaat is dat je je bewust wordt van hetgeen je de hele dag door in je mond stopt.

  4. Slaap

    Slapen kan sterk bijdragen in je gevoel van geluk en fitheid. Voldoende slaap zorg ervoor dat je uitgerust bent. De neurotransmitter serotonine regelt je slaap. De meeste mensen hebben tussen de 7 en 8 uur slaap nodig, maar komen daar niet aan. Als gevolg van TV, laptops en tablets blijf je soms te lang op. Daarnaast reageren je hersenen op al die prikkels (en het licht dat het beeldscherm afgeeft), waardoor ze actiever worden en dat kun je niet gebruiken, als je wilt slapen.

  5. Gezonde voeding

    Eet vooral onbewerkte voedingsmiddelen, die je zelf dient te snijden en te bereiden. Denk hierbij aan groente, fruit, knollen, sla en verse kruiden. Ze bevatten veel gezonde bouwstoffen, waar je lichaam erg blij van wordt.

  6. Ontbijt altijd

    Je ontbijt zorgt ervoor dat je voldoende brandstof in je lichaam krijgt, zodat je goed in staat bent om te denken, te lopen en om andere dingen te doen. Wanneer je niet ontbijt, dan zul je je in de loop van de ochtend flauw gaan voelen en ontstaat vaak de hunkering naar iets zoets. Het risico dat je gaat snoepen neemt dan toe.

  7. Snoep verstandig

    Iedereen heeft wel eens zin in iets lekkers. Kies dan voor donkere chocola, zonder al teveel toegevoegde suiker. Of voor gedroogd fruit. Dit bevat dan wel suiker, maar het alternatief is snoep.

  8. Haal geen chips en nootjes meer in huis

    Bij mij werkt deze strategie enorm goed. Ja, ook ik krijg ‘s avonds wel eens zin om wat te snaaien. Hoewel ik mijn geluk er niet in vind en het niet bijdraagt aan mijn gezondheid, vind ik het soms heerlijk om een zak borrelnootjes of chips open te trekken. Maar ja, ik heb het niet in huis. Dus eet is het bijna nooit.

  9. Lichaamsbeweging

    Beweeg dagelijks minimaal een uur. Lichaamsbeweging zorgt voor een boel positieve dingen. Je verbrandt er calorieën meer, het is van invloed op het in stand houden van je spiermassa en als je wat intensiever beweegt dan maak je de neurotransmitters dopamine en endorfine aan. Door dopamine en endorfine ga je onder andere een gevoel van geluk ervaren. Daarnaast draagt lichaamsbeweging bij aan een fitter en gezonder gevoel.

  10. Let op je koolhydraat inname

    Koolhydraten, uit bijvoorbeeld volkoren brood en pasta, worden in je lichaam onder andere verwerkt tot glycogeen. Glycogeen wordt opgeslagen in je spieren en rond je lever. Deze voorraad wordt aangesproken wanneer je wat intensiever gaat bewegen, zoals bij hardlopen en wielrennen het geval is. Maar door ons zittende bestaan, bewegen wij meestal te weinig. Hierdoor bestaat de kans dat de koolhydraat overschotten opgeslagen worden als lichaamsvet.

Nou, dat is toch niet erg ingewikkeld? Meer geluk en een fitter en gezonder gevoel, is dus binnen handbereik door deze 10 tips toe te passen. En daar ligt het knelpunt vaak. Je past het niet toe. Eigenlijk kende je de meeste items van dit rijtje al, maar je past het niet consequent toe.

Je hoeft je hier niet schuldig over te voelen. Je leeft in een tijd waarin er zoveel eten beschikbaar is en wij, als mens, zijn dat nog niet gewend. Ons lichaam werkt nog bijna hetzelfde als 100.000 jaar geleden, toen wij nog veel knollen, wortels, bessen, groene bladgroenten, noten, zaden pitten en af en toe wat vlees of vis aten.

Ons lichaam heeft zich ontwikkeld dat het altijd voeding wil ontvangen. Er zit geen rem op. In de prehistorie was dit niet erg, toen waren er tijden van schaarste, die werden afgewisseld met voedzamer tijden. Echter, tegenwoordig vind je overal om je heen eten. Zie daar maar eens weerstand tegen te bieden. Dat is eigenlijk de grootste uitdaging.

Wil je meer weten over gezond eten?

Of je je nou energieker wilt voelen, fitter en slanker wilt zijn of je gewicht op pijl wilt brengen, Gezonde Voeding geeft je een mooi referentiekader over de invloed die eten op je heeft. Voeding bepaalt in belangrijke mate hoe je je voelt, hoeveel je weegt en hoeveel energie je hebt.

Er bestaat een verband tussen onze westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes. In Gezonde Voeding lees je over de preventieve werking van voeding. Het geeft je tal van alternatieven en inzichten.

Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!