Hoge cholesterol waarden? Niet erg.

Heb je hoge cholesterol waarden? Dat is helemaal niet erg. Dat stelt de Deense onderzoeker Dr. Uffe Ravnskov. Ravnskov doel al bijna 20 jaar onderzoek naar de rol van cholesterol waarden op de gezondheid van het menselijk lichaam. Je cholesterol waarden zouden weinig zeggen over je gezondheid. Zo zou er geen relatie bestaan tussen je cholesterol waarden en de mate van aderverkalking. Ook zou het bewijs flinter dun zijn, dat het eten van dierlijke vetten je cholesterol waarden zou laten stijgen. Hoe zit dat nou?

Dr. Uffe en cholesterol waarden

Dr. Uffe Ravnskov doet al bijna 2 decennia onderzoek naar de effecten van cholesterol waarden op de gezondheid van mensen. Zijn bevindingen heeft hij gepubliceerd in het boek Feiten en Fabels over Cholesterol. In dat boek beschrijft Ravnskov dat wanneer je je cholesterol waarden te veel verlaagt, je:

 • Je geheugen kunt verliezen
 • Agressief en zelfs suïcidaal kunt worden
 • Impotent kunt worden (als je man bent)
 • Het risico op kanker zou toenemen
 • Mensen met hogere cholesterol waarden leven langer

Ook stelt de Ravnskov dat er vele onderzoeken gedaan zijn omtrent cholesterol en cholesterol waarden – die onder andere de bovenstaande opsomming bevestigen – en die gepresenteerd zijn in relevante wetenschappelijke tijdschriften, maar die het grote publiek niet hebben bereikt. De oorzaak hiervan ligt, volgens Ravnskov, in het feit dat de angst voor cholesterol rijkdom genereert bij belanghebbenden uit de voedingsindustrie en medicijnfabrikanten.

Cholesterol waarden. Meer over gezond leven weten? Lees het e-boek Gezonde Voeding.

Was dat alles? Nee er is nog meer te melden. Want de meeste mensen die kampen met hoge cholesterol waarden, krijgen hiervoor cholesterolverlagende medicatie voorgeschreven. In Nederland zijn dat ongeveer 1 miljoen mensen. De meeste van hen zijn tussen de 30 en 70 jaar oud. Zoals wel vaker het geval is, bij medicijnen, is er sprake van bijwerkingen. Die kun je lezen op de bijsluiter. Je kunt hierbij denken aan:

 • Spierpijn en spierzwakte
 • Koorts, misselijkheid
 • Gewichtstoename
 • Vermoeidheid, slapeloosheid
 • Geheugenverlies
 • Een gevoel van zwakte
 • en nog vele andere aandoeningen.

Een mythe?

Een van de meest merkwaardige mythen in de geneeskunde stelt, dat te veel dierlijk vet in je voeding, verhoogde cholesterol waarden kunnen veroorzaken en dat zou schadelijk zijn voor je hart en bloedvaten. Maar een hoog cholesterol gehalte zou juist niet schadelijk zijn, maar juist de cholesterolverlagende zou dat wel zijn. Zijn we jarenlang voor de gek gehouden?

Inmiddels weet je wel dat ik geen wetenschapper ben, maar net als jij een oplettende burger, die een hoge levenskwaliteit nastreeft. Ik ben derhalve sceptisch geworden over een hoop dingen en probeer zoveel als mogelijk te lezen en te leren over gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Middels NLbewustgezond.nl deel ik hetgeen ik weet met je. De onderstaande bevindingen is een, niet door mij verzonnen opsomming, maar komen van de kritische Deense arts.

Ik zal je dan ook niet adviseren in een bepaalde richting hierover, maar ik kan je wel deelgenoot maken van hoe deze Deense arts er over denkt. Feiten volgens Ravnskov over cholesterol en cholesterol waarden:

1. Cholesterol is geen dodelijk gif

Cholesterol is van vitaal belang voor de constructie en het functioneren van je lichaamscellen. Je cholesterol waarden worden bepaald door vele factoren zoals de mate van stress die je ervaart, de mate van lichaamsbeweging, gewichtsverandering (mate van overgewicht) en roken.

2. Aderverkalking en hartinfarcten

Hoge cholesterol waarden zouden aderverkalking en hartinfarcten veroorzaken. Dit is de gangbare stelling. Maar volgens Ravnskov laten veel studies zien dat mensen met lage cholesterol waarden, net zoveel kans hebben op dergelijke aandoeningen al mensen met hogere waarden. Opmerkelijk is hier te noemen dat bepaalde oervolken zoals de Masaï in Kenya, veel dierlijke vetten eten – in de vorm van vlees – en waarbij hart- en vaatziekten relatief weinig voorkomen.

3. Je lichaam produceert het zelf

Je lichaam maakt zelf cholesterol aan. Slechts een klein deel krijg je binnen via je voeding. De cholesterol productie stijgt indien je te weinig cholesterol eet en daalt, wanneer je meer tot je neemt via je voeding. Je cholesterol waarden zijn derhalve moeilijk te beïnvloeden door middel van je voeding.

4. Risicofactor van hoge waarden

Je zou een risico lopen van minder dan 10% om aan de gevolgen van hoge cholesterol waarden te overlijden aan bijvoorbeeld een hartinfarct. Maar diezelfde waarden zouden je beschermen tegen infecties. Ook zouden oudere mensen langer leven met hogere waarden.

5. Studies en feiten gepubliceerd

Deze genoemde feiten zijn onderzocht en gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften, maar ze zijn niet vaak geciteerd en/of geraadpleegd, volgens Ravnskov. Deze feiten zijn derhalve niet nieuw, maar veel mensen kennen ze niet, omdat je niet of nauwelijks gebruikt worden, of bekend zijn gemaakt bij het grote publiek.

THINCS

Is Ravenskov de enige dit dit roept? Nee, Dr. Ravnskov is niet de enige, samen met vele andere artsen, onderzoekers en wetenschappers zijn zij georganiseerd in The International Network of Cholesterol Sceptics (THINCS). Natuurlijk zijn er ook vele tegenstanders, die juist stellen dat hoge cholesterol waarden een opmaat kunnen zijn voor hart- en vaatziekten, met overlijden tot gevolg

Wat kun je doen?

In de eerste plaats wil ik je adviseren om meer over dit onderwerpt – en over andere onderwerpen omtrent gezondheid – te lezen. Hoe meer je erover weet, hoe beter je in staat bent om te beoordelen wat voor jouw situatie het beste is. Er bestaat absoluut geen consensus over cholesterol. Sterker, het is een bron van twist en tegenstellingen.

Maar goed, wat kun je nog meer doen? In dit artikel vind je 10 praktische tips, die je gemakkelijk kunt toepassen. Dat artikel bevat ook een link naar en kort filmpje waarin naar voren komt waarom een bepaalde bevolkingsgroep met lage cholesterol waarden, juist vaker overlijden aan hart- en vaatziekten en dat een andere groep, die juist veel verzadigde vetten eet, niet.

Meer weten

Gezonder eten is soms een beetje moeilijk. Lees daarom het e-boek Gezonde Voeding eens.

Wil je meer weten over cholesterol waarden, gezond leven, een gezond gewicht en wil je wel lekker blijven genieten? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Bronnen:
http://www.groenerekenkamer.nl/grkfiles/images/Ravnskov.pdf
http://www.ravnskov.nu/ducholesterol.htm

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!