Omega 3 visolie, wonderbaarlijk spul

Omega 3 visolie is een soort wonder voedingsstof. Het is niet voor niets opgenomen in onze lijst met Top voedingsmiddelen. Hoe meer ik erover lees (en hoe meer ik ervan gebruik), hoe meer ik het idee krijg dat omega 3 visolie goed is voor alles. Het mooie is ook nog eens dat er nog altijd nieuwe gezondheidsvoordelen van omega 3 visolie worden ontdekt. In dit artikel lees je 10 bekende gezondheidsvoordelen van omega 3 visolie. 

10 Bekende gezondheidsvoordelen van omega 3 visolie

Omega 3 visolie is een van de meest gezonde voedingsvetten die er bestaan. Wanneer je regelmatig vette vis eet of omega 3 supplementen neemt, dan dalen de risico’s op tal van chronische ziekten, mentale degeneratie en het risico op overgewicht.

En dat niet alleen. Wanneer je start met het slikken van omega 3 visolie, dan merk je al vrij snel (binnen 3 dagen!!) al dat je je fitter voelt, alerter bent, je kan je beter concentreren en dat je beter kunt nadenken.

Omega 3 visolie. Meer weten over gezond leven? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Omega 3 vetten spelen een rol bij een gezond gewicht, het goed functioneren van je hart en je bloedvaten en bij het goed functioneren van je hersenen. Niet geheel onbelangrijk.

Ook helpt omega 3 visolie om chronische ontstekingen te voorkomen. En dat is heel erg belangrijk omdat chronische ontstekingen kunnen leiden tot chronische ziekten zoals diabetes 2, kanker en Alzheimer.

Om genoeg omega 3 visolie binnen te krijgen hoef je niet eens zo veel te doen. Gewoon 2 keer per week vette vis eten, of je neemt dagelijks een supplement.

Zelf slik ik al jaren extra omega 3 visolie supplementen. Waarom? Nou, lees de 10 gezondheidsvoordelen maar eens. Ik ben overtuigd dat het gezond is.

1. Omega 3 visolie en afvallen, stimuleer vetverlies

Omega 3 visolie bevordert het verlies van lichaamsvet. Visolieën activeren namelijk de zogenaamde vetverbrandingsgenen. Hierdoor kan je lichaam je vetreserves aanspreken. En dat is mooi wanneer je wilt afvallen.

Ook helpt omega 3 visolie om je metabolisme te versnellen. Je metabolisme speelt een belangrijke rol in het handhaven van een gezond gewicht en dus ook bij afvallen. Door je metabolisme te versnellen, verbrandt je lichaam dagelijks automatisch meer calorieën. En dit is erg handig als je wilt afvallen of wanneer je op gewicht wilt blijven.

Omega 3 visolie voorkomt daarbij ook nog eens dat er te veel vet wordt opgeslagen in je cellen. Lekker visje eten en lichaamsvet verbranden. Hoe mooi kan het zijn?

2. Omega 3 visolie helpt bij het verminderen van ontstekingen

Omega 3 visolie bevat stoffen die ontsteking kunnen voorkomen. Ontstekingen kunnen ontstaan in en rond je organen en aan de binnenkant van je aderen. Je voelt ze niet en ze kunnen hele vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid.

Zo’n (laaggradige) ontsteking is vaak een opmaat voor een chronische aandoening.

Je zou hier kunnen denken aan vormen van kanker, hart- en vaatziekten en beroertes. Ook kunnen ontstekingen je gewrichten aantasten, zodat je er last van krijgt. Dit betekent dat omega 3 visolie ontstekingen zou kunnen verminderen bij bijvoorbeeld artritis en nekpijn.

Het vervelende aan ontstekingen is, is dat je ze in eerste instantie niet opmerkt. Je voelt ze namelijk niet. Deze chronische ontstekingen bevinden zich bijvoorbeeld op plekken waar je geen zenuwen zitten, zoals aan de binnenkant van je aderen.

Hoe chronische ontstekingen ontstaan?

Ze ontstaan doordat je te veel suiker en glucosegerelateerde voeding eet. Je lichaam kan al die suikers niet aan. Heel vervelend. Ook is het heel erg vreemd dat juist dergelijke voedingsmiddelen ongelofelijk makkelijk verkrijgbaar zijn. Heel veel mensen weten dit niet.

3. Omega 3 visolie stimuleert groei

Omega 3 visolie is belangrijk voor het produceren van energie en het is belangrijk bij groei. Visolie helpt om de calorieën effectiever te gebruiken in het groeiproces.

Zo verhoogt omega 3 visolie de insulinegevoeligheid van je lichaamscellen. Hierdoor hoeft je alvleesklier minder insuline in je bloedbaan te pompen, om de voedingsstoffen je lichaamscellen in te loodsen. Je zou hier een link kunnen leggen naar de preventieve werking tegen diabetes 2.

Omega 3 visolie is ook nodig voor de opname van vitamines die oplosbaar zijn in vet. Dit zijn de vitamines A, D, E en K. Hoe beter deze vitamines door je lichaam opgenomen kunnen worden, hoe gezonder het is en hoe beter jij je voelt.

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het werkt. Zelf slik ik namelijk al jaren omega 3 visolie supplementen. Ik kies altijd voor de duurdere merken.

4. Omega 3 visolie verbetert de bloedcirculatie en bloeddruk

In omega 3 visolie vind je de stoffen EPA en DHA. Beide stofjes zijn erg belangrijk. Deze stoffen stimuleren onder andere de bloedcirculatie. Hoe beter je bloed kan circuleren, hoe beter voedingsstoffen getransporteerd kunnen worden.

Ook breken EPA en DHA een bepaalt stofje af dat is betrokken is bij het maken van bloedpropjes. Heel handig dus. Bloedpropjes kunnen immers een beroerte veroorzaken.

Je kunt je voorstellen dat, wanneer een bloedpropje je hersenen binnen schiet, dit niet bevorderlijk is voor de kwaliteit van je leven.

Meer weten over gezond leven en heb je geen tijd om alles grondig uit te zoeken? Heb ik voor je gedaan. Je leest het in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

5. Verminderen van stress en depressiviteit

Het eten van vis, of het innemen van omega 3 visolie, kan de productie van verschillende stress hormonen beperken. Dit houdt in dat je bij een zelfde stressniveau minder stress hormonen produceert.

Dit is fantastisch.

Je gaat dit merken aan een vermindering van bepaalde stress symptomen zoals geagiteerdheid en prikkelbaarheid. Stress is sowieso ongezond. Stress kan onder andere leiden tot overgewicht en zelfs tot chronische aandoeningen zoals kanker.

Omega 3 visolie verhoogt ook de productie van de neurotransmitter serotonine in je hersenen. Serotonine reguleert je stemmingen en het vermindert zelfs de kans dat je een depressie of een angst ontwikkelt.

Meer weten over neurotransmitters? Deze piepkleine stofjes beïnvloeden de kwaliteit van je leven. Lees het e-boek Van Stress Naar Geluk maar eens.

6. Toename van je hersenfuncties, je wordt slimmer!

Deze vind ik zelf nogal opmerkelijk, omdat eigenlijk tot voor kort werd aangenomen dat je hersenen zich niet meer ontwikkelden. Je had immers maar 1 stel hersenen met een bepaald IQ en een bepaalde geheugenkracht.

Juist omega 3 visolie kan helpen de kans op geheugenverlies te verminderen.

Omega 3 visolie kan zelfs de kans op Alzheimer, Parkinson en dementie verminderen. Dat is me nogal wat.

Onderzoeken laten zien dat je de werking van je hersenen kan verbeteren door veel vis te eten (of door supplementen omega 3 visolie te slikken). Het opmerkelijke hieraan vind ik dat je dus in staat bent om je gevoel (hoe je denkt), je geheugen en de snelheid van je denken te beïnvloeden.

Je zou jezelf dus slimmer kunnen eten! Hoe mooi is dat?

7. Verbetert de gezondheid van je hart

Omega 3 visolie vermindert het niveau van triglyceriden (ongezonde vetten) in het bloed. Hierdoor kunnen omega 3 vetten het risico verkleinen op het krijgen van een hartaanval.

8. Verminderen het risico op kanker

Er lopen vele studies, maar steeds meer wetenschappers stellen dat omega 3 visolie in relatie staat met een verminderd risico op het krijgen van borst,- prostaat- en darmkanker. Hoewel er nog veel wordt uitgezocht zou visolie ook de ontwikkeling van de genoemde kankers kunnen vertragen en de symptomen verminderen.

9. Verbeteren van de gezondheid van je huid

Omega 3 visolie kan de elasticiteit en soepelheid van je huid behouden. Hiermee zouden ze rimpels kunnen tegengaan en de symptomen van het ouder worden van je huid verminderen.

Ook kunnen ze de de negatieve effecten van UV straling tegengaan en de schade beperken die blootstelling aan de zon op je huid kan aanrichten. Omega 3 visolie werkt dus ook nog een beetje cosmetisch.

10. Omega 3 visolie kan je immuunsysteem een flinke boost geven

Als nummer 10 noem ik hier het boosten van je immuunsysteem. Omega 3 visolie activeert de witte bloedcellen in de bloedsomloop. De witte bloedcellen eten allerlei schadelijke bacteriën op. Dit voorkomt dus dat je ziek wordt.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek  ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Ook versterkt omega 3 visolie je celmembranen. Dit is heel erg belangrijk. Je celmembranen zijn de buitenkanten van je lichaamscellen. Je hele lichaam bestaat immers uit lichaamscellen en al die lichaamscellen zijn omgeven door celmembranen.

Hoe sterker en gezonder deze schil is, hoe beter deze in staat is om gezonde stoffen je lichaamscellen in te laten (en om de rommel af te voeren!!).

Waarom wordt omega 3 visolie niet vaker voorgeschreven?

Wellicht vraag je je nu af, waarom omega 3 visolie niet vaker wordt ingezet bij bijvoorbeeld zieke mensen. Onderzoeken tonen zeer goede resultaten aan.

Ik heb het antwoord niet, ik weet wel dat omega 3 visolie en andere natuurproducten niet te patenteerbaar zijn.

Dit betekent dat geen enkele onderneming zijn stempel erop mag drukken en claimen dat het van hun is. Als je het dan wilt gebruiken, dan zul je er grof voor betalen. Omega 3 visolie is dus niet zo duur, omdat het niet patenteerbaar is. Voor de (farmaceutische) industrie is het dus geen verdienmodel.

Meer weten?

Wil je je gezondheid een boost geven, dan helpt omega 3 visolie je enorm. En er is nog veel meer wat je kunt doen. Meer weten over gezond leven? Lees dan ook het e-boek Gezond in 10 stappen.

Het e-boek Van Stress Naar Geluk is trouwens momenteel het meeste gelezen e-boek.

Omega 3 helpt dus bij afvallen. Wist je dat al? Als jij ook wilt afvallen lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens. Je ontdekt waarom afvallen zo moeilijk is. Afvallen is namelijk geen kwestie van minder eten of van calorieën tellen. Verantwoord afvallen is veel meer een kwestie van de juiste calorieën eten. Je leest het allemaal.

Mentaal

Je las al dat omega 3 visolie belangrijk is voor je hersenen. Hoe je denkt over jezelf is super belangrijk. Hoe belangrijk? Lees het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

Duizenden mensen ontvangen inmiddels (af en toe) een maandelijkse update van mij. Wil jij hem ook ontvangen? Maximaal 1 keer per maand ontvang je een mail vol met gezonde en leuke info, die je leven makkelijker en mooier kan maken. Wil je niet missen, toch?

Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/mozaffarian-fish-oil-supplements-heart-health/
2. https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/higher-blood-omega-3s-associated-with-lower-risk-of-dying-among-older-adults/
3. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/omega-3-fats/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!