Eten met minder suiker
Eten met minder suiker is een van de gezondste dingen die je kunt doen, zo blijkt uit allerlei onderzoeken en adviezen die ik lees. Onlangs zag ik de documentaire De zoete verleiders, van Zembla. Deze is te zien via Documentairenet.nl. De documentaire stelt dat ongeveer 50% van de Nederlanders te zwaar is. In die documentaire blijkt dat eten met minder suiker best moeilijk is. Suiker zit verstopt in veel producten die je dagelijks gebruik. De voedingsprofessor Martijn Katan neemt de kijker mee de supermarkt in en vertelt wat er op de etiketten staat. Ook heeft hij een wetenschappelijk onderzoek gedaan, waarin hij de relatie aantoont tussen suikerconsumptie en overgewicht.
Waarom is eten met minder suiker gezond?
Waarom is eten met minder suiker eigenlijk belangrijk? Nou, laten we eerst stellen dat je suiker nodig hebt. De glucose, een stofje dat uit suiker wordt gehaald, via je spijsvertering, is een belangrijke energiebron voor onder andere je hersenen en je spieren. Je hersenen hebben glucose nodig om te kunnen functioneren. Eten zonder suiker is dus niet handig. Maar goed, welke suiker en hoeveel suiker is dan goed voor je?
Rond de 50% van de gemiddelde Nederlander heeft overgewicht en ongeveer 10% heeft obesitas. Deze percentages zijn in de afgelopen 40 jaar, vrijwel continue gestegen. In periode tot ongeveer 40 jaar geleden, at de Nederlander minder vlees, meer groente, minder alcohol en sowieso minder gemaksvoedsel en frisdrank. Je zou een parallel kunnen leggen tussen het dikker worden van de samenleving en de toegenomen consumptie van bewerkte voedingsmiddelen, frisdrank en daarmee de consumptie van suiker.
Onderzoek
Je ziet ook dat Martijn Katan, hoogleraar Voedingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, een suikerdrankje heeft ontwikkeld en dat aan kinderen gaf, die van huis uit ook al redelijke veel suikerdrankjes (fris, vruchtensap uit pak, diksap en dergelijke) dronken. Deze kinderen werden een periode gevolgd en vergeleken met hun leeftijdsgenootjes uit diezelfde klas. Het bleek dat kinderen dikker van werden de gesuikerde drankjes, dan hun leeftijdgenootjes, die hetzelfde drankje hadden gekregen in die periode, maar waarin andere zoetstoffen waren opgenomen.
Heeft Katan hiermee aangetoond dat je dik wordt van het drinken van frisdrank? Zijn onderzoek is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine. Dat is een gezaghebbend tijdschrift voor wetenschappelijk onderzoek. Dat zegt dus wel wat, maar de suikerindustrie heeft een andere mening. Zo wordt in de documentaire een directeur van een suikerfabriek, een directeur van een frisdrankfabrikant en een voorlichter van de Suikerstichting aan het woord gelaten. Zij staan natuurlijk achter het product en dat lijkt mij ook logisch dat je dat doet. Maar goed, de een zegt dat je er dik van wordt, de ander stelt dat dit niet zo is. Wat is nou waar?
Relatie is moeilijk vast te stellen
De relatie tussen overgewicht en suikerconsumptie is moeilijk vast te stellen. De suikerbranche stelt dat lichaamsbeweging een belangrijke rol speelt in het ontstaan van overgewicht en dat je van suiker uit frisdrank alleen, niet dik hoeft te worden. Ze hebben daar wel een punt.
De consumptie van suiker is in ruim 100 jaar sterk gestegen. Van een paar kilo aan het begin van de vorige eeuw, naar ongeveer 35 kilo per jaar nu. En dat is zeker niet alleen de suiker uit frisdrank. Die suiker is veelal verwerkt in allerlei bewerkte voedingsmiddelen. Dit kan eten met minder suiker moeilijk maken. Eten met minder suiker beperkt zich dus niet tot het niet nemen van suiker in je thee en koffie, of het drinken van frisdrank.
Eten met minder suiker heeft dus veel meer te maken met je levensstijl. Een groot deel van de suiker die je jaarlijks binnen krijgt komt uit allerlei bewerkte voedingsmiddelen. Hierbij kun je denken aan bewerkte ontbijtgranen, gezoete toetjes, koekjes, taartjes, kant-en-klaar maaltijden, kinderhapjes maar ook chips, voorverpakte vleeswaren, diverse pindakaassoorten en tal van andere dagelijkse voedingsmiddelen.
Suiker is een wereldwijde miljarden business. Het wordt veelal aan bewerkte voedingsmiddelen toegevoegd, omdat het lekker is. De mens heeft een natuurlijke voorkeur voor zoet.
Katan loopt in de documentaire ook langs de schappen van een willekeurige supermarkt en pakt diverse producten uit het schap. Zo pakt hij een kant-en-klaar maaltijd, een kinderhapje, een pakje voorverpakte vleeswaren en een paar andere dingen. Hij leest het etiket voor en daaruit blijkt dat er best veel suiker in de artikelen zit. Eten met minder suiker is dus ook een kwestie van etiketten lezen.
Wat kun je ermee?
Eten met minder suiker is dus best ingewikkeld. Maar wat kun jij er nou mee? Hoe kun je nou eten met minder suiker, wanneer het is toegevoegd aan zoveel dagelijkse producten? Het antwoord is best eenvoudig
- Eet meer fruit, hierin vind je al voldoende (natuurlijke) suikers, waar je lichaam aan gewend is.
- Eet onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten en hele granen
- Drink ongezoet water, thee en zelfgemaakte vruchtendrankjes en smoothies
- Lees over gezonde voeding en beweging op internet
- Kijk af en toe eens een documentaire via YouTube, Zembla, Tegenlicht of een andere nieuwsbron
Hoe meer je weet over gezonde voeding en gezonde levensstijl, hoe meer je het kunt toepassen. Je hebt, voor jezelf een referentiekader nodig. Dat creëer je door je actief op te stellen en zelf te lezen over eten, drinken en beweging. Als je dit teveel gedoe vindt, bedenk je dan eens dat je een huis ook niet bouwt op een ondeugdelijke fundering en met bouwstenen van slechte kwaliteit. Je wilt dat het gebouw een jaar of 80 tot 100 meegaat. Ditzelfde principe geldt ook voor je lichaam. Als je er kwalitatief slechte bouwstenen in stopt, verwacht dan ook geen kwalitatief goed resultaat.
Gezonde Voeding zonder suiker
Wil je meer weten over gezond eten en hoe je (door middel van gezonde voeding) gezond blijft? Lees dan het e-boek Gezonde Voeding eens.
Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.
Wil je gezellig leven en wil je ook gezond genieten? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.