Waarom neem je een smoothie?

SmoothieEen smoothie wint enorm aan populariteit omdat het enorm gezond kan zijn, snel bereid is en erg lekker. Althans, als je een lekker recept hebt. De meeste mensen nemen een smoothie als ontbijt, als ze een smoothie nemen. En meestal bevat dit drankje veel vitaminen, antioxidanten, vezels en mineralen zodat je de dag gezond start. Als je de juiste smoothie neemt, dan vind je ook gezonde vetten in je drankje. Gezonde vetten zijn heel belangrijk voor het goed functioneren van je hersenen. 

De gezonde smoothie

Veel mensen doen fruit in hun smoothie, maar je kunt er ook bladgroenten als spinazie in doen en experimenteren met wortels, avocado en zelfs bietjes. Ook kun je er gezonde supplementen als lijnzaad, chia- of hennepzaad en tarwegras bij doen.

Lijnzaad bevat bijvoorbeeld de gezonde omega 3 vetten en vezels, waardoor ze niet alleen gezond zijn, maar ook een verzadigend gevoel kunnen geven. Lijnzaad kan ontstekingswerend werken en speelt een belangrijke rol bij het in balans houden van je bloedsuikerspiegel. Ook heeft lijnzaad positieve uitwerkingen op je darmen. Oh, en lijnzaad is niet duur.

Tarwegras bevat ook veel voedingsstoffen. Een shot pure tarwegras, van ongeveer 100 cl. bevat net zoveel voedingsstoffen als 2,3 kilo groenten. Het kan raadzaam zijn om tarwegras, en dan vooral de tarwegraspoeder, in je smoothie te verwerken. Zelf drink ik ‘s ochtends een glas tarwegras  met water.

In het begin vond ik de smaak niet bepaald lekker, maar ik merkte de voordelen. Ik voel me er fitter door en het heeft ontgiftende eigenschappen. In tarwegras zitten namelijk wat stofjes die ongezonde stoffen als zware metalen, uitlaatgassen en pesticiden aan zich binden en deze via de urine uitscheiden.

Het recept

  • 1 glas water
  • 1 of 2 biologische stukken fruit zoals appel, banaan, of kiwi
  • 1 volle theelepel tarwegraspoeder
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad
  • 1 theelepel biologische koudgeperste kokosolie
  • 1 gram Keltisch zeezout

Het resultaat smoothie recept is een ware voedingsbom vol met gezonde vetzuren (omega 3), een natuurlijke bron van vitamines, een keur aan mineralen, vezels en antioxidanten. Wellicht zul je een twijfel hebben bij de kokosolie en Keltisch zeezout. Kokosolie is een bron van verzadigde vetten, waarvan altijd gedacht werd dat ze ongezond waren. Maar de vetten uit kokosolie doen je veel goed. En Keltisch zeezout bevat het minste natrium van alle zoutsoorten en bevat wel veel mineralen.

Zelf een gezonde smoothie maken

Gezonde VoedingVoeding bepaalt in belangrijke mate hoe je je voelt, hoeveel je weegt en hoeveel energie je hebt.

Er bestaat een verband tussen onze westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes. In Gezonde Voeding lees je over de preventieve werking van voeding. Het geeft je tal van alternatieven en inzichten.

Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!