Afvallen door je basaal metabolisme te verhogen

Je basaal metabolisme is de stofwisseling (metabolisme) die nodig is om de minimale energie te leveren, die noodzakelijk is om je primaire lichaamsprocessen in gang te houden. Bij primaire lichaamsprocessen kun je denken aan de werking van je organen, het kloppen van je hart, je metabolisme zelf, de groei van je botten en ademen. Voor al deze processen is energie nodig, dus al deze processen verbranden continu calorieën. Hoe sneller je basaal metabolisme werkt, hoe meer calorieën je verbrandt en hoe meer effect het heeft wanneer je wilt afvallen. Dit artikel gaat over de werking van je basaal metabolisme en hoe je het kunt verhogen. 

Wat is het basaal metabolisme?

Basaal metabolisme staat dus voor stofwisseling. Ofwel de snelheid waarop je lichaam in staat is om je voeding om te zetten in energie, die gebruikt wordt door je spieren, je organen, het herstel van allerlei weefsel en dergelijke.Basaal metabolisme verhogen. Meer weten? Download het e-boek Je Metabolisme Boosten.

 

Het proces van het basaal metabolisme vindt altijd plaats, het stopt nooit. Je lichaam heeft immers op ieder moment van de dag energie nodig. Dus of je nu slaapt, fietst, tuiniert, TV kijkt, eten bereid of wat dan ook, er worden altijd calorieën verbrand.

De hoeveelheid calorieën, die je verbrandt, is echter afhankelijk van een aantal factoren. Het basaal metabolisme wordt onder andere beïnvloed door de hoeveelheid lichaamsbeweging die je dagelijks hebt, je voeding en je voedingspatroon.

Hoe kun je het basaal metabolisme verhogen?

Juist doordat het basaal metabolisme een calorie-verbrander bij uitstek is, is het zeer efficiënt om de snelheid ervan te verhogen. Hoe meer calorieën je immers verbrandt, hoe minder groot de kans is dat je aankomt. Of, anders gezegd, hoe sneller het basaal metabolisme werkt en hoe meer calorieën je verbrandt, hoe beter je je gewicht kunt handhaven en eventueel kunt afvallen.

Wil je meer weten over het versnellen van het metabolisme? Download dan het speciale e-boek Je Metabolisme Boosten.

Je kunt het basaal metabolisme verhogen door met de onderstaande tips.

1. Dagelijks 1 uur bewegen.

Je hoeft geen fitness abonnement te nemen of hoge kosten te maken. Van nature uit is de mens gemaakt voor matig intensieve beweging. De lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je basaal metabolisme tot ongeveer 2 uur na de inspanning, op een wat hoger niveau functioneert. Je verbrandt hierdoor dus tijdens de beweging meer calorieën en ook nadat je gestopt bent.

2. Sla geen maaltijden over.

Sla vooral je ontbijt niet over. Er is een spreuk die luidt: “Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar”. Doordat je een ontbijt neemt, slaat je metabolische motor aan. Je geeft je lichaam de brandstof die het nodig heeft om te denken, te lopen, te ademen, ofwel, je hersenen, je spieren, je longen en je organen gebruiken de calorieën van je ontbijt vrijwel direct.

Dit geldt ook voor je lunch. Het is dus niet nuttig, het kan zelfs averechts werken om maaltijden over te slaan. Je basaal metabolisme vertraagt dan, dus je verbrandt minder calorieën en je lichaam gaat opzoek naar calorieën in je lichaam om te verbranden. Die vindt het in je spiermassa. Je lichaam gaat zichzelf dan als het ware opeten en dat is helemaal niet zo mooi.

3. Creëer spiermassa

Spieren verbranden bijna 10x zoveel calorieën als vet. Een kilo spier verbrandt dagelijks zo’n 100 calorieën, tegenover 10 calorieën die een kilo vet verbrandt. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën dagelijks verbrand. Ook als je slaapt of ligt te luieren op de bank.

4. Eet niet te weinig, honger jezelf niet uit!

Hier maakt afvallend Nederland vaak een fout. Er wordt gedacht dat je door calorierestrictie duurzaam gewicht verliest. Je lichaam schakelt echter over op een crisis stand, indien je significant minder calorieën eet. Daardoor daalt je basaal metabolisme en gaat je lichaam opzoek naar andere energiebronnen. Dat zijn dus je spieren.

5. Eet zo oorspronkelijk mogelijk

Eet vooral complexe koolhydraten, gezonde vetten en voldoende eiwitten. In groente, fruit, noten, zaden, pitten, vis, kip, mager vlees, quinoa, amaranth, bulgur, couscous, peulvruchten, bonen, paddenstoelen, wortels, knollen, linzen en rauwkost vind je dergelijke energiebronnen.

Sommige mensen noemen dit oervoedsel. Het punt is, dat je lichaam zich heeft geëvolueerd naar deze voedingsbronnen. Dit heeft honderdduizenden jaren geduurd. Nieuw eten, zoals bijna alle bewerkte voedingsmiddelen, is je lichaam nog niet gewend.

Eigenlijk is je lichaam nog niet eens gewend aan granen. We eten dit slechts een jaar of 20.000. Dit lijkt een lange tijd, maar gezien onze evolutie geschiedenis is het een ogenblik. Laat ik de voeding van de afgelopen 40 jaar maar niet noemen, met alle toegevoegde suikers, e-nummers, extra zout, ongezonde (trans)vetten en geraffineerde koolhydraten.

6. Drink veel water

Groene thee en thee van verse kruiden kan ook. Maar drink dagelijks genoeg water. De ene expert stelt dat je minimaal 2 liter nodig hebt, de ander legt de grens bij 3 liter. Vergeet niet, bij dergelijke adviezen, dat groente, fruit en andere gezonde voedingsmiddelen ook voor een bepaald percentage uit water bestaan.

Dus als je veel fruit eet, dan zou je een paar glazen water minder kunnen drinken. Je kunt zit zelf wel aanvoelen. Wat echter wel belangrijk is, is dat je geen frisdrank, vruchtensappen uit pak of zuivelproducten drinkt. Die bevatten vaak veel toegevoegde suikers en dus veel calorieën. Helaas zijn dit zogenaamde holle of lege calorieën. Ze leveren alleen energie en geen voedingswaarde. Je wordt er dus alleen maar dik van.

Meer weten?

Wil je ook meer calorieën verbranden, door het basaal metabolisme te versnellen. Download dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Wil je gewoon gezonder leven en een gezond gewicht, in algemene zin? Download dan het super uitgebreide e-boek Gezond in 10 stappen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!