Hennepzaden, zo gezond!

Hennepzaden zijn super gezond voor je. Ze zitten boordevol met gezonde voedings-en bouwstoffen zoals eiwitten, gezonde vetten en aminozuren. Hennepzaden hebben positieve effecten op je gewrichten, je hart- en bloedbaren en je hersenen. Zo bevorderen hennepzaden de aanmaak van je gelukshormoon serotonine en kan het je geheugen verbeteren. In vroegere culturen zijn hennepzaden zelfs aangewend voor medicinaal gebruik. Hennep, was dat geen drug? Nee, er zit geen THC in het hennepzaad dat je in de winkel koopt. Je wordt er dus niet high van, wel gezond. 

Hennepzaden bevatten omega 3

Hennepzaden bevatten omega 3, omega 6 en omega 9 vetzuren in de goede verhouding voor een gezonde werking in je lichaam. Wellicht heb je al eens gehoord dat de omega 3 en de omega 6 vetten in een goede verhouding dienen te zijn voor een gezonde werking. De verhouding laat ik even buiten beschouwing, want ons westerse dieet bevat vaak een teveel aan omega 6 vetten. Door dat overschot kunnen ontstekingen ontstaan en die kunnen weer tot allerlei nare ziektes leiden. Omega 6 vind je veelal in dierlijke producten, margarines, dressings en sla oliën.

Maar als je de juiste verhouding inneemt van omega 3 en omega 6 vetten, dan is het gezond voor onder andere je hersenen, maar ook je bloedvaten. De verhouding van omega 3 tot omega 6 is als 1:4. Maar goed, daar zijn de geleerden het nog niet over eens. Wanneer jij, voor jezelf deze 2 vetten meer in balans wil brengen, dan zou je wat meer vette vis kunnen eten, zoals zalm, haring en tonijn en minder vlees en margarine nemen.

Veel vitaminen, mineralen en antioxidanten

Hennepzaad zitten vol met allerlei mineralen zoals fosfor, calcium, kalium, magnesium, zink, ijzer, koper en jodium. Ook vind je de vitamines E, C, B1, B2, B3 en B6. De vitamines uit het B-complex zijn erg belangrijk als het gaat om je energiehuishouding. De B vitamines hebben een positief effect op je energiehuishouding. Je kan je er een stuk vitaler door voelen.

Hennepzaden bevatten ook een boel antioxidanten en enzymen. Deze kunnen belangrijk zijn voor bijvoorbeeld een gezonde leverfunctie. Een gezonde leverfunctie stimuleert de natuurlijke reiniging van je lichaam. Hennepzaden bevatten tevens stofjes die je immuunsysteem helpen te versterken en die meewerken om beschadigd lichaamsweefsel te vervangen door nieuw weefsel.

Eiwitten die lijken op lichaamseigen eiwitten

Hennepzaden bestaan voor ongeveer 65% uit een zeer hoge kwaliteit eiwit. Dat eiwit lijkt erg veel op je lichaamseigen eiwitten. Vandaar dat ze goed opneembaar zijn en daarom heel goed opneembaar is door ons lichaam. Dit is onder andere goed voor je spieren, die zijn opgebouwd uit eiwitten. Maar goed, je hele lichaam is opgebouwd uit eiwitten. De eiwitten uit hennepzaden zijn echter heel erg goed verteerbaar. Wanneer je vegetariër bent en derhalve geen eiwitten uit vlees haalt, dan kan hennepzaad je veel goeds bieden. Maar ook wanneer je een sporter bent en een grotere behoefte hebt aan eiwitten, kunnen hennepzaden je enorm helpen bij het opbouwen van je spiermassa, je uithoudingsvermogen en het helpt mee om je bloedsuikerspiegel in stand te houden. Hierdoor voorkom je hongerpieken.

Aminozuren

Hennepzaden bevatten naast alle bovenstaande gezonde stoffen ook nog eens 10 aminozuren. Aminozuren spelen een belangrijke rol bij de opbouw van je lichaamscellen en je stofwisseling. Ze zorgen voor de aanmaak van neurotransmitters, die zijn belangrijk voor het goed functioneren van je hersenen. Je hebt vast al eens gehoord van de neurotransmitters dopamine, endorfine en serotonine. Deze geven je een prettig en gelukkig gevoel. Serotonine is het zogenaamde gelukshormoon. Wanneer je soms last hebt van depressieve gevoelens, dan kan een handje hennepzaden je helpen. Je hebt dagelijks maar 1 gram aminozuren nodig, althans dat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dat is dus heel weinig. Maar dit stofje zit in je hele lichaam en speelt dus een belangrijke rol

Gebruik

Er zijn tal van manieren waarop je hennepzaden kunt gebruiken. Ik ken mensen die het door hun smoothie doen, ‘s ochtends, maar het komt ook voor dat mensen het door de salade heen strooien. De smaak is redelijk neutraal en je hoeft er maar 1 of 2 eetlepels van te nemen. Je kunt hennepzaden ook toevoegen aan je quinoa, je linzen of je kikkererwten bij je avondeten.

Meer toepassingen

Hennepzaden worden ook gebruikt tegen diverse huidziekten en eczeem. Het wordt ook wel toegevoegd aan cosmeticaproducten. Je huid zou er minder door gaan rimpelen, waardoor je de tand des tijds een beetje kan tegen gaan. Ook kan het vrouwen hebben na hun maandelijkse periode. Hennepzaak kan hier borst opzwellingen, psychische spanningen, agressiviteit en depressiviteit verminderen. Hennepzaden kunnen ook een rol spelen bij het voorkomen van de zenuwziekte MS, psychoses en zelfs kanker. Hoewel hier nog meer onderzoek naar dient te worden gedaan. Hoewel de wetenschappelijke onderbouwing nog ontbreekt, bestaan er wel sterke aanwijzingen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!