Tips om op gewicht te blijven tijdens de vakantie

De periodes van vakantie komen er weer aan en dat zijn goede vooruitzichten. Het wordt weer de tijd van ‘s avonds op het terras een wijntje drinken, de barbecue gaat weer aan, je gaat weer lekker naar het strand en heerlijk genieten. Een heerlijke tijd dus. Maar er is wel een klein minpuntje. Die barbecue en die wijntjes zorgen wel voor wat extra kilootjes. Hoe los je dat op? In deze blog geef ik je 7 tips om op gewicht te blijven tijdens de vakantie. 

Wat kun je doen om op gewicht te blijven tijdens je vakantie?

Het is niet heel erg ingewikkeld om op gewicht te blijven tijdens de vakantie. Vrees dus niet. Maar het is wel belangrijk dat je consequent bent. Wanneer je op een dag wat meer eet (of drinkt), compenseer dat dan de volgende dag. Het werkt eigenlijk heel simpel; soms krijg je wat teveel calorieën binnen, als je die niet verbrandt dan veranderen die calorieën in lichaamsvet.

Op gewicht te blijven. Meer weten over gezond gewicht? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Wanneer je die calorieën wel verbrandt, dan is de balans weer neutraal. Ook het type calorie dat je binnen krijgt speelt een rol om op gewicht te blijven. Je zult begrijpen dat de calorieën uit wijn en bier een ander effect sorteren als de calorieën van een salade.

Met de onderstaande tips heb je handvatten om op gewicht te blijven tijdens de vakantie. Hierdoor hoef je niet zozeer dingen te laten, om op gewicht te blijven tijdens je vakantie. Je gewoontes veranderen amper, het enige dat verandert, is hetgeen je eet, drinkt en je lichaamsbeweging.

1. Voeding

Eet zo veel als mogelijk groente, fruit, vis, paddenstoelen en beperk je inname van koolhydraten. Over koolhydraten lees straks meer, bij punt 5. Groente en fruit zit vol met gezonde voedings- en bouwstoffen, zoals je weet. Bovenal bevatten ze niet al teveel calorieën. Ze hebben voedende eigenschappen en niet alleen vullende.

Eet bijvoorbeeld salades. Je kunt kunt ze zo lekker maken als je zelf maar wilt. Voeg noten, lijnzaad, pijnboompitten, geitenkaas, verse kruiden, peper en olijfolie toe en doe er wat kip bij, of tonijn, asperges, paprika, tomaten en noem het maar op. Verse kruiden zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens super gezond. Sommige kruiden bezitten zelf medicinale en ontgiftende eigenschappen.

Kies ook regelmatig voor vis. Vis, vooral vette vis, zit vol met omega 3 vetten. Omega 3 vetten zijn goed voor je hersenen en ze helpen je tevens op gewicht te blijven, of zelfs om af te vallen.

Als je veel van barbecueën houdt, kies er dan voor om kip, vis en veel groente op de barbecue bereiden. Laat de kant-en-klare sausjes in de winkel staan. Maak je sauzen zelf en wees niet te zuinig met de knoflook.

2. Drinken

Vermijd alle gesuikerde drankjes. Drink gewoon water. Water, groene thee en zwarte koffie helpen je op gewicht te blijven omdat deze dranken bepaalde stofjes bevatten die je vetverbranding stimuleren, dan wel je metabolisme versnellen. door alcohol daalt juist je metabolisme, dus een beetje stimulans kan geen kwaad om op gewicht te blijven.

Om je water een smaakje te geven, kun je een paar blaadjes mint toevoegen, of komkommer, gember, citroen, limoen of sinaasappel.

3. Detoxen

Door dagelijks een shot tarwegras te drinken of een grote kop gemberthee, help je je lichaam te ontgiften. Door je eten te verrijken met de smaken van knoflook, uien en eventueel gember help je je immuunsysteem ook een handje. Deze kruiden helpen ook om ontstekingen te voorkomen.

Door je lichaam regelmatig een handje te helpen met ontgiften, zul je je fitter voelen. Detoxen kan helpen om op gewicht te blijven, maar het is geen doel op zich.

4. Snoepen en tussendoortjes

Natuurlijk zijn de verleidingen wat groter tijdens de vakantie. Daarom is het voor veel mensen wat moeilijk om op gewicht te blijven, in die periode. Je pikt hier eens een nootje mee, snoept daar eens een ijsje weg en het bakkertje heeft heerlijke broodjes, die je amper kunt weerstaan.

Dit kun je voor een deel tegengaan, door gezonde tussendoortjes te snoepen. Je snoept dan toch, maar je komt er niet zo erg van aan. Bij gezonde tussendoortjes kun je denken aan gedroogde vruchten, noten, zaden en pitten en paddenstoelen. Die paddenstoelen bereid je met knoflook (zoals ze in Spanje ook doen) en eet je warm.

Je kunt ook zelf chips maken. Eigen gemaakte chips is vaak veel gezonder dan fabrieksmatige gemaakte chips.

5. Laten staan of minderen

Bij punt 1 las je al dat je er goed aan doet om de inname van koolhydraten te beperken, om op gewicht te blijven. Waarom zou je dat doen? Je zou dit doen omdat je koolhydraten vooral gebruikt bij lichamelijke inspanningen zoals fietsen naar je werk. Meestal ben je op vakantie, lichamelijk gezien, wat minder actief. Daarom verbrand je minder calorieën, waaronder minder koolhydraten.

Daarnaast stimuleren koolhydraten (vooral de geraffineerde) de cyclus van hoge bloedsuikerpieken, gevolgd door een hoog insuline niveau, gevolgd door een hongergevoel. Dit is sowieso een goed recept om overgewicht te kweken. Ongemerkt eet je dus meer, waardoor het moeilijker wordt om op gewicht te blijven tijdens de vakantie.

Je vindt koolhydraten (vooral de snelle suikers) veelal in wit brood, aardappelen, pasta, rijst en ook in frisdranken, gesuikerde toetjes en vruchtensappen uit pak. Maar goed, als je ze wel eet dan is er nog geen man overboord. Ga dan een stuk wandelen, of zwemmen. Kom in ieder geval in beweging, zodat je je koolhydraten nuttig aanwendt.

Doe je dat niet, dan worden de overschotten als lichaamsvet opgeslagen.

6. Bewegen

Juist omdat je tijdens vakantie minder beweegt, stapelen de calorieën zich op. Hierdoor nemen je vetreserves toe en dit helpt je niet om op gewicht te blijven. Door dagelijks een uur te bewegen los je een deel van het probleem op. Ga een half uur zwemmen, wandelen of joggen. Heb je altijd al willen leren surfen of kiten? Een mooi moment om dat tijdens je vakantie te leren.

Je hoeft er tijdens de vakantie echt geen sportschoolroutine op na te houden, om op gewicht te blijven. Het is alleen wel belangrijk dat je dagelijks in actie komt. Door lichaamsbeweging stimuleer je ook de aanmaak van je neurotransmitters. Een aantal daarvan zijn zogenaamde feel good stofjes. Wat ze doen? Ze geven je een goed gevoel. En daar draait het toch om, tijdens vakantie?

7 minutes work out

Het is misschien een beetje flauw van mij om de 7 minutes work out op nummer 7 in de lijst te zetten en deze apart te noemen. Deze work out valt immers onder het kopje beweging (punt 6). Maar goed, het heeft een reden dat ik deze work out apart noem. Want hij werkt echt goed.

Zelf doe ik de 7 minutes work out ongeveer 2x per week, tijdens gewone werkweken en doe ik deze routine bijna dagelijks tijdens een vakantie. Probeer hem eens uit. Deze work out is redelijk pittig, maar het helpt je enorm om in vorm en om op gewicht te blijven, tijdens je vakantie.

Genieten

Natuurlijk is het belangrijk dat je geniet tijdens de vakantie. Als je dacht dat ik alleen maar fruit, groente en vis eet tijdens mijn vakantie en de hele dag door met mijn gezondheid in de weer ben, dan heb je het mis. Maar wat ik wel doe, zijn onder andere de bovenstaande tips.

Die tips zorgen ervoor dat ik mij fit blijf voelen tijdens vakantie, lekker kan genieten en ze helpen mij om op gewicht te blijven. Probeer er eens een paar en merk zelf het verschil.

Ben jij nog niet helemaal zomer-klaar en wil je er nog een paar kilo’s vanaf hebben, kijk dan eens of het onderstaande programma Afvallen Veranderen je kan helpen.

Ben jij meer een type die het heft in eigen hand wil nemen, kijk dan eens naar het e-boek Gezonde Voeding.

Meer weten?

Om op gewicht te blijven is het handig om meer over afvallen en gewicht te weten. Lees daarom het e-boek Afvallen Veranderen.

Afvallen Veranderen is ook als paperback verkrijgbaar.

Lees ook het e-boek Gezond In 10 Stappen. Heel veel mensen hebben het al gelezen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!