Hartinfarct voorkomen door je levensstijl

HartinfarctHet krijgen van een hartinfarct is niet het toekomstbeeld dat je voor ogen hebt. Toch behoren hart- en vaatziekten tot de grootste veroorzakers van overlijden. Er is gelukkig goed nieuws. Het blijkt dat je een hartinfarct voor een belangrijk deel zelf kunt voorkomen door de keuzes die je maakt in je levensstijl. In deze blog lees je wat een hartinfarct is, hoe je het kan voorkomen en ook lees je het opmerkelijke verhaal van het Italiaanse immigrantendorp Roseto uit de VS. In dat dorpje kwamen hartziekten bijna niet voor. Hoe kwam dat? En belangrijker, wat kan jij daarmee?

Wat is een hartinfarct?

Bij een hartinfarct sterft er, door zuurstofgebrek, een stukje van je hart af. Dit komt doordat de aderen, die om je hart heen zitten – de kransslagaderen – verstopt zijn geraakt. Doordat de kransslagader verstopt is, krijgt dat deel van je hart geen zuurstof meer en sterft het dus af. Hierdoor verliest je hart aan pompkracht en dat is erg vervelend.

Gevolgen en het ontstaan van een hartinfarct

Als je hart aan pompkracht verliest, dan is het minder goed in staat om het bloed door je lichaam heen te pompen. En dat is niet zo mooi. Je loopt een groter risico op het krijgen van een hartinfarct bij deze factoren:

  1. Een hoge bloeddruk
  2. Diabetes 2
  3. Overgewicht
  4. Roken
  5. Langdurige stress

De rol van DNA

Artsen stellen vaak dat erfelijkheid een grote rol speelt bij het ontstaan van een hartinfarct. Je erfelijke materiaal is voor een deel bepalend bij het ontstaan van een hartinfarct. Echter, onderzoekers van het Intermountain Medisch Centrum uit de VS, stellen dat juist de levensstijl bepalender is op het krijgen van een hartinfarct.

Deze artsen analyseerden de medische dossiers van patiënten met hartaandoeningen. Deze patiënten liepen een gerede kans op een hartinfarct. maar wat bleek uit die studies? Het verband tussen hartziekten binnen de familie en het daadwerkelijk krijgen van een hartinfarct was gering.

De invloed van levensstijl op een hartinfarct

Als je nog eens even terug kijkt naar de 5 genoemde punten, die een rol spelen bij het ontstaan van een hartinfarct, dan zie je dat je de meeste van die punten, zelf in de hand hebt. Roken is een ongezonde gewoonte, dat weet inmiddels iedereen. Maar dat heb je zelf in de hand. Overgewicht ontstaat vaak door ongezonde keuzes in het voedingspatroon en een tekort aan beweging. Ook dat heb je, voor een belangrijk deel, zelf in de hand.

Mensen met overgewicht lopen ook meer kans op het ontstaan van diabetes 2 en langdurige stress is ook iets dat je zelf in de hand hebt. Wanneer jij je aandacht meer bij het hier en nu hebt (mindfulness), dan loop je al minder kans op een hartinfarct. Daar straks meer over. Het is heel erg belangrijk, niet alleen voor het voorkomen van een hartinfarct, dat je stress oplost. Stress verpest je leven.

Een hoge bloeddruk is een, naar mijn idee, moeilijk gegeven. Je bloeddruk verschilt namelijk van moment tot moment. Wanneer jij bijvoorbeeld met de fiets naar je huisarts gaat, om je bloeddruk op te meten, dan klopt je hart wat sneller en dat is van invloed op je bloeddruk. Ook het feit dat een arts vaak een witte jas heeft, of een bepaalde autoriteit heeft, kan je bloeddruk doen stijgen.

Ook kunnen er verschillen ontstaan, in de uitkomsten van de metingen, wanneer de plek van de manchet en de positie van de arm veranderen.

Maar goed, nu heb ik een leuk staaltje mindfulness voor je, afkomstig uit het boek Outliers, van de Canadese bestseller auteur en spreker Malcolm Gladwell. Het gaat over het ontbreken van hartziekten bij Italiaanse immigranten in de VS, die afkomstig waren uit het dorpje Roseto, Italië. Kijk maar even of je de onderliggende boodschap eruit haalt.

De inwoners van Roseto

Het dropje Roseto ligt ongeveer 150 kilometer ten zuidoosten van Rome, Italië. Net zoals vele andere Europeanen emigreerden een groepje Italianen, uit Roseto, naar de VS. Uiteindelijk vestigde deze groep zich in Pennsylvania. Ze noemden het dorpje eerst New Italy, maar later werd dat Roseto.

Jarenlang kwamen daar Italiaanse immigranten bij en bleef Roseto een gesloten gemeenschap. Dit was overigens niet uniek voor de Italianen uit dat dorp. De Ieren, de Engelsen, de Duitsers en de andere Europeaanse immigranten deden precies hetzelfde.

Maar goed, waar het nu om gaat is dit. In 1950 kwam er een arts naar het dorp Roseto. Deze arts heette Stewart Wolf en hij nam met verbazing kennis van het feit dat er zich bijna geen hartziekten voordeden in het plaatsje Roseto. Stewart besloot dit merkwaardige fenomeen te onderzoeken. Hij onderzocht tal van zaken zoals de voedingsgewoonten, het rookgedrag, de mate van alcoholgebruik en nog een aantal levensstijl gerelateerde zaken. Hij vond niets.

De Ieren, in een nabijgelegen dorp en andere inwoners van andere dorpen, hadden min of meer dezelfde voedings- en drinkgewoontes, maar daar kwamen hartziekten veel meer voor. Wat was hier aan de hand? Na heel veel onderzoek kwam Stewart er achter, waarom hartziekten een zeldzaam verschijnsel waren in Roseto.

De oplossing van het Roseto mysterie

Stewart kwam er achter dat de inwoners van Roseto erg sociaal waren naar elkaar. Ze maakten altijd een praatje met elkaar en hielpen elkaar bij allerlei dagelijkse dingen. In Roseto hing een sterk gevoel van sociale gemeenschapszin. Iedereen had het gevoel ergens bij te horen en iedereen kon zijn of haar verhaal kwijt.

Tevens ontbrak het aan bijna niemand aan een doel om ‘s ochtends op te staan. De inwoners van Roseto ervoeren dat hun leven zin had. Het gegeven van zingeving, een doel om ‘s ochtends op te staan en de sociale cohesie bleken het recept te zin voor het ontbreken van hartziekten in Roseto.

DNA bepaalt 30%, levensstijl 70%

Je kunt een hartinfarct voorkomen door rekening te houden met je consumptie, de mate van lichaamsbeweging en de mate van stress die je ervaart. Allen zijn levensstijl gerelateerd. Er wordt wel eens gezegd dat de kans dat je een ziekte of een aandoening krijgt (zoals bijvoorbeeld een hartinfarct) voor 30% wordt bepaald door je DNA en voor 70% door je levensstijl.

Het verhaal van de Roseto’s toont aan dat levensstijl heel erg belangrijk is bij het al dan niet krijgen van hart- en vaatziekten. Ik vond het verhaal, toen ik een paar jaar geleden het las, erg opmerkelijk. Ook heel erg leuk overigens. Voor mij toont het verhaal aan dat je soms helemaal niet ver hoeft te zoeken naar verklaringen en oplossingen. Ze bevinding zich onder je neus, op een plek waar je niet kijkt.

Gezonde voeding speelt dus ook een belangrijke rol in het al dan niet krijgen van overgewicht en derhalve heeft het een relatie met diabetes 2 en een hartinfarct. Die kilo’s vliegen er immers niet zomaar aan. Door de juiste keuzes te maken in hetgeen je eet, bespaar je jezelf dus een boel narigheid.

Meer weten over gezond eten?

Gezonde VoedingVoeding bepaalt in belangrijke mate hoe je je voelt, hoeveel je weegt en hoeveel energie je hebt.

Er bestaat een verband tussen onze westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes. In Gezonde Voeding lees je over de preventieve werking van voeding. Het geeft je tal van alternatieven en inzichten.

Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!