Waarom worden we dikker?
Waarom worden we eigenlijk dikker? Er bestaan toch allerlei light producten, zero sugar frisdranken, talloze diëten, afslankkuren, beweegprogramma’s en bestaan zelfs TV programma’s die over gewichtsreductie gaan. Gewichtsreductie is een mooi woord voor afvallen. Je zou zeggen dat we inmiddels wel een op de hoogte zouden zijn van de gevolgen van overgewicht en hoe je het kunt oplossen. Dat is dus niet zo, want we worden steeds dikker met zijn allen. Dit blijkt wel uit de jaarlijkse cijfers die de overheid publiceert. Er bestaat niet zoiets als 1 oplossing. Hoe kan dat?
Dikker door teveel eten en te weinig beweging
In de eerste plaats worden we dikker doordat we teveel eten en te weinig bewegen. Simpel toch? Ja, zou je zeggen, maar daar ligt tegelijkertijd de moeilijkheid. Dagelijks nemen de bevolkingen van Europa, Noord Amerika, Australië en, in toenemende mate, de BRIC landen teveel calorieën tot zich, dan dat ze verbruiken.
Het overschot aan calorieën wordt opgeslagen als vetreserves. Dit is een prehistorisch proces en werkt over de hele wereld hetzelfde. Door een calorie-overschot, ontstaan vetreserves. Naar schatting leiden 500 miljoen mensen, wereld wijd aan obesitas. Meer dan de helft van de bevolking van Nederland, Europa en de VS heeft te kampen met overgewicht. Dit zijn naar schatting nog eens 500 miljoen mensen.
Dramatische omgevingsverandering
Hoe kan het nu dat er in een tijdsbestek van ongeveer 30 jaar, zoveel mensen steeds dikker zijn geworden? De oorzaken van overgewicht, zijn afhankelijk van factoren als opvoeding, sociale groep en groepsdruk, smaak, psychologische factoren als stress, de reclames van de levensmiddelenindustrie, marketing technieken, landbouwsubsidies, bodemverschraling, de talloze eetgelegenheden die je dagelijks tegenkomt en nog veel meer. Onze omgeving kent geen voedselbeperkingen meer. De omgeving waarin je leeft is drastisch veranderd ten opzichte van de omgeving van onze prehistorische voorouders. Doordat we allemaal dikker zijn geworden, wat niet gezond is, kun je zelf eigenlijk al concluderen dat we massaal niet goed bezig zijn.
Ons lichaam werkt nog prehistorisch
Wanneer je trek hebt, is er altijd wel ergens een verkooppunt van eten in de buurt. zonder veel moeite kun je aan een caloriebommetje komen. Onze prehistorische voorouders dienden zelf hun eten uit een boom te halen, of op jacht te gaan. Ze hadden genoeg lichaamsbeweging en voedden zich met natuurlijke voedingsmiddelen als bessen, noten, rauwe groenten, wortels en vlees. Ons lichaam is, ten opzichte van 150.000 jaar geleden, slechts met 0,5% veranderd. Terwijl onze omgeving dramatische veranderingen heeft ondergaan. Dat is dus het moeilijke aan voeding, er zijn teveel impulsen.
Wat kun je er tegen doen?
Dit impulsen kun je niet veranderen. Maar wanneer je daar steeds aan toegeeft, resulteert dat dus in een steeds dikker lichaam. Die impulsen zijn er nu eenmaal en er is geen directeur van een voedingsmiddelenbedrijf te vinden die zegt dat zijn bedrijf dan maar wat minder zal verkopen, omwille van jou gezondheid. Je zult er dus zelf wat aan doen. De oplossing kun je zoeken in gezonde voeding, meer beweging en een combinatie daarvan. Wanneer je de oplossing zoekt in gezonde voeding, koop dan zoveel mogelijk onverpakte en onbewerkte voedingsmiddelen. Mijd toegevoegde suikers en producten waar zout en E-nummers zijn toegevoegd. Onderzoek toont aan dat het eten van bewerkte voedingsmiddelen lijdt tot het dikker worden van hele bevolkingen.
E-boek Gezonde Voeding
Die gezonde voedingsmiddelen liggen vaak in het groenteschap van je supermarkt. Hier zie je veel groente en fruit in onbewerkte vorm en onverpakt. Waarom is dat nu zo belangrijk? Omdat er aan die voedingsmiddelen geen E-nummers, zout en suiker zijn toegevoegd, zoals bij sauzen, soepen en kant-en-klaar maaltijden wel het geval is. Wellicht merk je nu al, dat bij het kopen van iets simpels als je eten, dat je behoorlijk veel kans loopt om ongezonde producten te kopen. Mede hierdoor heb ik dan ook een e-book geschreven over gezonde voeding. Je kunt het downloaden van de site, of bestellen bij Bol.com, als je een paperback wilt.
Meer beweging
Je kunt de oplossing ook zoeken in beweging. Wanneer je dagelijks een uur matig intensief beweegt, dan verbrand je tussen de 200 en 300 Kcal. Op jaarbasis kun je dan zo’n 8 tot 12 kilogram aan vet verbranden, mits je natuurlijk niet meer gaat eten of ongezonder gaat eten. Bij matig intensief bewegen kun je denken aan wandelen, fietsen en huishoudelijke klussen. Wanneer jij ook kampt met overgewicht, of je wordt ieder jaar steeds iets dikker, dan kun je er dus direct wat aan doen. Gewoon wat andere boodschappen in je mandje stoppen en meer bewegen. Hoe je dat kunt aanpakken lees je in het succesvolle e-boek Afvallen Veranderen. Een gewichtsreductie van enkele kilo’s verkleint de risico’s op chronische aandoeningen als diabetes 2, hart- en vaatziekten, osteoporose en diverse vormen van kanker als significant.