Niet op dieet, maar wel afvallen? Je metabolisme versnellen. 10 Tips.

Je metabolisme versnellen om af te vallen. Dat klinkt mooi en dat is het ook. Maar hoe werkt dat eigenlijk en wat kun je doen? Ik heb het een en ander voor je uitgezocht en in deze blog lees je mijn bevindingen. Doe er je voordeel mee, waar je kan je metabolisme versnellen zodat je min of meer ongemerkt een paar kilo kan afvallen. Je leest eerst wat metabolisme eigenlijk is, dan lees je welke factoren de snelheid ervan beïnvloeden en tot slot ontdek je 10 tips om die het metabolisme versnellen. 

Je metabolisme versnellen? Wat is metabolisme eigenlijk?

Je metabolisme is een ander woord voor stofwisseling, ofwel het hele proces van het verteren en verwerken van je eten en je drinken. Metabolisme zet dus alles wat je eet en drink, om in energie. Die energie gebruikt je lichaam om zichzelf in stand te houden.Niet op dieet, wel afvallen. Meer weten? Download het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Hierbij kun je denken aan het warm houden van je lichaam, maar ook je organen, je spieren en je hersenen hebben energie. Ook het verteerproces zelf kost energie.

Om je eten te verteren, heeft je lichaam dus energie nodig om dat te doen. Bepaalde voedingsmiddelen zijn voor je lichaam om moeilijker te verteren. Door wat meer van dergelijke producten te eten kan je het metabolisme versnellen. Je ontdekt straks welke voedingsmiddelen dat zijn.

Deze 5 factoren bepalen de snelheid van je metabolisme

De snelheid van je metabolisme wordt bepaald door de onderstaande 5 factoren. Een aantal van deze factoren kan je niet beïnvloeden bij je metabolisme versnellen, zoals je geslacht, erfelijke factoren en je leeftijd. Andere wel, zoals je spiermassa (1).

1. Spiermassa

Het in stand houden van 1 gram spier vergt tot wel 90% meer energie dan het in stand houden van 1 gram vet. Grofweg kun je stellen dat het in stand houden van 1 kilo spier, dagelijks rond de 90 calorieën kost. Het in stand houden van hetzelfde gewicht aan vet, kost ongeveer 9 calorieën. Spiermassa en metabolisme versnellen gaan dus hand in hand.

2. Leeftijd

Je metabolisme daalt vanaf 25 jarig leeftijd, met 5% per 10 jaar. Dit is een onomkeerbaar proces. Het hoort gewoon bij het natuurlijke proces van het ouder worden. De snelheid van het metabolisch proces daalt vanwege een tegengestelde beweging van een vermindering van je spiermassa en het groter worden van je vetmassa. En vet verbrand nu eenmaal 90% minder calorieën dan spieren.

3. Erfelijkheid

Sommige mensen hebben een aangeboren snelle stofwisseling en anderen juist een langzame (2). Dit betekent dat bij sommige mensen de kilo’s ‘eraan vliegen’ als ze iets teveel eten, terwijl anderen ‘zoveel kunnen eten als ze willen’, althans zo lijkt het soms.

Je kan daar helaas niet veel aan doen, evenals aangeboren ziektes of afwijkingen in je stofwisseling.

4. Lengte

Tsja, lange mensen hebben meer energie nodig om bijvoorbeeld hun lichaam warm te houden. Zware mensen hebben overigens ook meer calorieën nodig om hun massa in stand te houden. Dit maakt het afvallen zo moeilijk; je lichaam wil zichzelf namelijk in stand houden.

5. Hormonen

Hormonen hebben ook invloed op de stofwisseling. Het hormoon insuline bijvoorbeeld, bevordert de opslag van calorieën in je vetmassa.

Wil je effectief afvallen (en op je streefgewicht blijven) dan doe je er goed aan je metabolisme te boosten, want metabolisme, calorieverbranding en je gewicht hebben veel met elkaar te maken. Download het e-boek Je Metabolisme Boosten want dat staat bol met tips en inzichten die je helpen.

Hoe kan je het metabolisme versnellen?

Wanneer je normaal eet, gebruikt je lichaam tot ongeveer 85% van je calorie-inname om al je lichamelijke processen in stand te houden. Ongeveer 15% van je energie-inname wordt aangewend voor de beweging die je dagelijks doet, zoals lopen, fietsen, huishoudelijke klussen en soms sporten. De onderstaande 10 tips helpen je met metabolisme versnellen (3).

1. Neem altijd een ontbijt

Je zal het metabolisme versnellen door te ontbijten. Net als een machine, heeft je lichaam energie nodig. Als je lichaam dat niet binnen krijgt, dan zal je metabolisme dalen om de nodige energie te sparen. Eet ‘s ochtends vooral iets dat rijk is aan eiwitten en vezels. Die verzadigen enorm.

2. Vermijd diëten

De meeste diëten laten je tijdelijk minder calorieën eten. Hierdoor schakelt je lichaam automatisch over in de zogenaamde crisis stand. Dit is een stand dat je metabolisme zal dalen (4). Je verbrandt dus minder calorieën en op een gegeven moment zal je lichaam zelfs spierweefsel gaan verbranden. Dit is totaal niet wenselijk.

3. Eet moeilijk verteerbare voeding

Je kan je metabolisme versnellen door voeding te eten, waar je lichaam moeite mee heeft om het te verteren. Het kost namelijk vrij veel energie. Je lichaam heeft moeite met het verteren van groente, sla en vlees en vis. Dergelijke eten bevat veel vezels (groente en sla) of eiwitten (vis en vlees) waar je lichaam veel moeite voor doet om het te verwerken.

4. Drink water

Drink bij voorkeur een half uur voordat je aan je avondmaal begint, een groot glas water. Water telt 0 calorieën en het zorgt ervoor dat er minder eten in je maag past. Hierdoor krijg je automatisch wat minder calorieën binnen. Door het drinken van water zal je metabolisme versnellen met ongeveer 3%.

5. Minder alcohol

Je zal het metabolisme versnellen door iets niet te doen; alcohol drinken. Je lichaam is namelijk amper in staat om alcohol te verwerken. Als je het binnen krijgt, dat wil je lichaam het er weer snel uitwerken. Hierdoor wordt onder andere het vermogen van je lichaam om vet te verbranden, onderdrukt.

6. Eet genoeg

Jezelf uithongeren om gewicht te verliezen is geen goede strategie. Tijdelijk val je dan wel af, maar je metabolisme gaat trager werken. En dat is niet de bedoeling, wat je wil je metabolisme versnellen. Een man heeft ongeveer 2.500 en een vrouw heeft ongeveer 2.000 calorieën per dat nodig. Het mediterrane dieet, met veel vis, noten, groente en fruit helpt je hierbij (5).

7. Eet lekker spicy

Peper, zoals groene, rode chilipeper en zwarte peper laten je metabolisme versnellen met zo’n 20%, tot ongeveer een half uur na je maaltijd. Niet gek toch, dat hete Mexicaanse en Aziatische eten?

8. Spiermassa opbouwen

Door sporten te doen zoals Bootcamp, CrossFit en interval trainingen zal je metabolisme versnellen. Dit komt onder andere doordat je spiermassa iets toeneemt.

Ook als je niet aan het sporten bent, hebben je spieren energie nodig. Het mes snijdt dus aan 2 kanten; tijdens het sporten verbrand je de nodige calorieën en na het sporten dus ook. Natuurlijk zal je wat meer gaan eten, doordat je meer beweegt, kom je dan niet aan?

Als je groente, eiwitten en gezonde vetten eet blijf je lekker lang verzadigd en is je lichaam tot twee keer aan toe harder aan het werk. Eerst heeft het veel energie nodig om je spieren in stand te houden en om te herstellen van een training. Dan heeft je lichaam de nodige energie nodig om die groenten, noten en eiwitten te verteren.

9. Goed slapen

Door te weinig slaap, maakt je lichaam stoffen aan die de vertering van koolhydraten aantast. Hierdoor slaat je lichaam de glucose, afkomstig van de koolhydraten, op in je vetcellen. Ontdek hier meer over een goede nachtrust.

10. De kachel kouder, net als de douche

Als je omgeving wat kouder is, dan gebruikt je lichaam meer energie om zichzelf te verwarmen. Hierdoor zal je metabolisme versnellen en daardoor verbrand je dus wat extra calorieën. Zet je kachel dus 1 of 2 graden minder hoog en neem af en toe een koude douche.

Meer weten?

Je kent nu 10 tips die je metabolisme versnellen en de 5 factoren die het proces beïnvloeden. Je kan ze inzetten om verantwoord af te vallen. Dit is wat ik voor je heb uitgezocht en wat ik graag met je deel.

Als je echt aan de slag wilt om dat gewicht kwijt te raken, dan adviseer ik je wel om er de tijd voor te nemen. Download ook het e-boek Je Metabolisme Boosten, want daarin ontdek je veel meer manieren die je helpen die je gewicht en je gezondheid goed doen.

Wil je sowieso wat gezonder doen? Download dan het e-boek Gezond in 10 stappen.

Bronnen:
(1) http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/metabolism/art-20046508
(2) http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2338235&resultClick=3
(3) http://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-causes/diet-and-weight/#references
(4) http://www.telegraaf.nl/vrouw/gezond/24287232/__De_waarheid_over_aankomen_en_afvallen_ontrafeld__.html
(5) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0076592/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!