Last van slapeloosheid? Tips om lekker te slapen.
Ongeveer 10% van de Nederlanders leidt aan slapeloosheid. Slapeloosheid houdt in dat je meerdere nachten per week slecht slaapt, over een periode van een paar maanden. Slapeloosheid is niet prettig. Het kan leiden tot allerlei nare zaken. Zo kan slapeloosheid leiden tot verminderde prestaties in je werk, minder weerstand waardoor je eerder vatbaar bent voor ziektes en een neerslachtig en depressief gevoel. Hoe los je slapeloosheid op?
Wat is slapeloosheid en waar komt het door?
Een volwassen man of vrouw heeft dagelijks tussen de 7 tot 8 uren slaap nodig. Wanneer je moeite hebt met inslapen, ‘s nachts vaak wakker wordt en dat je ‘s ochtends te vroeg wakker wordt, dan kun je aan slapeloosheid leiden.
Slapeloosheid kan veroorzaakt worden door:
- zorgen, spanningen en stress
- voedingsmiddelen
- beeldschermen
Zorgen, spanningen en stress
Slapeloosheid door zorgen, spanningen en stress komen steeds meer voor. Een van de gevolgen hiervan kan zijn dat je depressief wordt, of dat je depressieve gevoelens ervaart. Doordat er altijd wel iets fout gaat, op een dag, heb je de neiging om daarover door te malen. Je maakt je altijd wel ergens zorgen over.
Het is de kunst om je zorgen op bepaalde momenten te laten voor wat ze zijn. Sporten, een wandeling een leuk gesprek, lachen en samen met je gezin eten kunnen prima middelen zijn om je zorgen even te laten.
Wist je dat stress het hormoon (of de neurotransmitter ) cortisol activeert? Cortisol is een bijzonder nuttig stofje dat je lichaam in staat stel om te vluchten of te vechten in stress situaties. Hierbij kun je denken aan het vechten of vluchten voor een wild dier. Aangezien ons lichaam nog voor 99,5% werkt als dat het in prehistorische tijden deed, was dit een prima systeem om te overleven.
Door een overmaat aan stress werkt dit systeem vaker en langer en dat leidt tot vervelende situaties waar slapeloosheid er een van is. Zo speelt cortisol een rol bij het ontstaan van overgewicht.
Voedingsmiddelen
Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je minder goed in slaap kunt komen en dat je slecht slaapt. Dranken die cafeïne bevatten zoals koffie en cola stimuleren je hersenactiviteit, waardoor je minder goed zult inslapen. Ook het eten van eiwitrijke voeding, voor het slapen gaan is niet bevorderlijk.
Beeldschermen
We brengen steeds meer tijd achter beeldschermen door. Hierbij kun je denken aan je tablet, de TV of de laptop. Op zich hoeft dit niet erg te zijn, echter het licht van die schermen beïnvloed je slaapcyclus, waardoor veel blootstelling kan leiden tot slapeloosheid.
Het werkt als volgt; wanneer de schemering invalt, dan maakt je lichaam het hormoon melatonine aan. Dit hormoon komt weer voort uit serotonine. Maar goed, je wordt er slaperig van en het is betrokken bij je immuunsysteem en heeft invloed op je seksleven. Melatonine zou zelfs kunnen helpen bij kinderen met ADHD, om ze eerder in slaap te krijgen.
De gevolgen
Slapeloosheid heeft verstrekkende gevolgen voor je je gezondheid, de kwaliteit van je leven en de output van je werk. Door slapeloosheid kun je:
- overdag sneller geïrriteerd zijn en een suf gevoel hebben
- je vermoeid en neerslachtig voelen
- hoofdpijn hebben
- concentratieproblemen hebben
- minder weerstand hebben, waardoor je eerder vatbaar bent voor ziektes
- wat mindere prestaties leveren die je productiviteit negatief beïnvloeden
Hoe los je het op?
1. Regelmaat
Slapeloosheid kun je zelf oplossen door meer regelmaat in je leven aan te brengen. Duik bijvoorbeeld elke dag rond dezelfde tijd onder de wol en sta dagelijks rond dezelfde tijd weer op. Lang uitslapen in het weekend, mag dan erg lekker zijn, maar de mindere consequentie ervan ervaar je op maandag ochtend, als de wekker weer vroeg afgaat.
2. Schemer en geluid
Stimuleer de aanmaak van de stofjes serotonine en melatonine door je omgeving wat donkerder te maken. Dit betekent dat je dus de beeldschermen uit zet, je huis wat donkerder maakt – door bijvoorbeeld een paar kaarsen aan te steken – en het volume van geluiden van muziek en praten, te verlagen.
3. Drinken
Geen koffie dus, voor het slapen gaan, maar thee. Kruidenthee is een prima middel. Een glaasje wijn kan ook helpen, maar de kwaliteit van je slaap wordt er wel een beetje door beïnvloed. Alcohol stimuleert namelijk de opwekkende stof dopamine.
4. Tot rust komen
Je kunt een uur of een half uur voordat je gaat slapen een boek lezen. Dat zorgt ervoor dat je rustiger wordt en dat je gedachten wat afdwalen. Een bad nemen of mediteren kunnen ook wonderen doen. Mediteren is niet moeilijk. Je doet gewoon je ogen dicht en concentreert je op je ademhaling.
Zorg ervoor dat je steeds dieper vanuit je buik ademt. De gedachten die je dan ervaar, laat je gewoon van je afglijden. Neem ze even waar en laat ze dan gewoon gaan. Heel simpel. Je kunt, als je veel stress en zorgen ervaart die tot slapeloosheid leiden, deze opschrijven.
Het opschrijven van je irritaties, je problemen, je angsten, je onzekerheden, je plannen het benoemen van je stress, kun je prima aan het papier toevertrouwen. Door het op te schrijven, geef je je zorgen een plek, zodat ze niet ‘s nachts door je hoofd heen spoken.
5. Roken
Uit onderzoek blijkt dat rokers minder goed in slaap kunnen komen en dus eerder zouden leiden aan slapeloosheid. De nicotine uit sigaretten zijn daar de oorzaak van.
Welterusten
Slapeloosheid is prima op te lossen. Slaap bevordert je gezondheid, je prestaties en de kwaliteit van je leven. Het heeft geen zin om je druk te blijven maken om vervelende situaties. Los ze op en deal er mee. De enige reden, dat veel mensen het niet lukt, is dat ze wel weten wat ze het beste kunnen doen, maar ze doen het uiteindelijk niet.
Denk jij ook dat gezond eten sterk bijdraagt aan een goede gezondheid en de vele voordelen die daarbij horen en wil je daar meer over weten? Lees dan het e-boek Gezonde Voeding eens. Het leest makkelijk en je zult een aantal opmerkelijke dingen opmerken.
Denk positiever over jezelf
Wat zou je doen als er geen limieten en beperkingen meer voor jou zouden zijn? Wat zou je willen doen als alles kon en dat grenzen er niet meer voor jou zouden bestaan? Wat als…? Wat als er nou eens een manier bestaat om datgene te bereiken wat je maar wilt bereiken.
Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Dit e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt