Gezond en snel afvallen. Tips

De zomer komt er weer aan en voor die tijd wil je nog even snel afvallen. Als je nu een paar kilo kwijt raakt, dan zie je er weer prima uit op het strand. Afvallen doe je echter niet binnen een dag, het heeft wat tijd nodig. Dus echt snel afvallen, zoals veel diëten en afslankkuren beloven, kost uiteindelijk toch wat meer tijd. Maar door je gewicht op vele fronten aan te pakken, zul je als vrij snel resultaten merken. In deze blog over gezond en snel afvallen, krijg je 10 tips die je helpen. 

Gezond en snel afvallen door keuzes in je voeding

Je bent wat je eet, wordt vaak gezegd. Wil je gezond en snel afvallen, dan dien je goede keuzes te maken in je voedingspatroon. Als je veel bewerkte voedingsmiddelen eet zoals chips, koeken, zul je niet snel afvallen. Wanneer je kiest voor verse groente, fruit, ongebrande noten, pitten, zaden, vis en gezond vlees dan heb je meer succes.Gezond en snel afvallen. Meer weten over gezond? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

1. Koolhydraten

Door minder koolhydraten te eten zul je vrij snel afvallen. Het zijn juist de koolhydraten waardoor je aankomt. Koolhydraten zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel, waardoor er veel insuline nodig is om de koolhydraten en het andere eten in je lichaamscellen op te laten nemen. Als dit eenmaal is gebeurd, dan ontstaat een hongerpiek, waardoor je weer wilt eten. Maar deze keer zitten je lichaamscellen vol en wordt het grootste deel van je eten als lichaamsvet opgeslagen.

2. Gezonde vetten en eiwitten

Door het eten van gezonde vetten en eiwitten kun je vrij snel afvallen. Bij gezonde vetten kun je denken aan omega 3 vetten. Omega 3 vetten stimuleren vetverlies en geven je metabolisme een boost. Vis is een goede bron van omega 3, maar ook vloeibare plantaardige oliën zoals olijfolie en arachideolie.

Eiwitten vind je veelal in vis en vlees, maar ook in noten. Noten werken bijzonder verzadigend. Wanneer je een handje noten eet voordat je ‘s avonds aan tafel gaat, dan is de kans groot dat je minder hoeft op te scheppen omdat je al een beetje verzadigd bent.

Als je vlees eet, kies dan voor biologisch vlees, of voor vlees van de slager. Bij vlees is het belangrijk dat het dier, zijn natuurlijke voeding heeft gegeten. Zoals bijvoorbeeld koeien gras horen te eten en geen mais of wat anders. Doordat veel dieren eten krijgen, wat niet hun natuurlijke eten is, verandert de samenstelling van de gezonde omega 3 vetten en de ontsteking stimulerende omega 6 vetten.

3. Vezels

Vezels werken verzadigend. Doordat je vezels eet, blijft je honger uit en daardoor kun je al snel afvallen. Vezels vind je in groente en in fruit, maar natuurlijk ook in graanproducten.

4. De rol van suiker

Door suiker zul je niet snel afvallen. De gemiddelde Nederlander eet jaarlijks ongeveer 30 kilo suiker. Hiervan zit het merendeel verstopt in bewerkte voedingsmiddelen zoals gesuikerde toetjes, diepvriespizza’s, chips, koek, bewerkte ontbijtgranen, ontbijtkoek en noem het maar op.

Suiker kent ook een verslavende werking. Je wilt dus meer eten, als je suiker eet. Juist door te kiezen voor onbewerkte voeding zul je gezond en snel afvallen.

Snel afvallen door keuze in je drinken

Door het drinken van frisdranken, energie drankjes en allerlei andere gezoete dranken zul je niet snel afvallen. Gezond is het evenmin. Frisdranken leveren je eigenlijk alleen maar holle calorieën. Dit zijn calorieën die wel energie leveren, maar die geen voedingswaarde hebben. Je raakt er dus niet verzadigd van en je kunt er dus heel veel van binnen krijgen.

Een gemiddeld glas frisdrank bevat zo’n 250 calorieën. Je drinkt het binnen enkele seconden op. Om die 250 calorieën te verbranden, dien je ongeveer 1 uur te wandelen, of bijna een half uur te joggen.

5. Water

Water is een van de meest logische keuzes die je kunt maken. Het bevat 0 calorieën en het heeft vele voordelen. Door het drinken van water is je lichaam in staat zichzelf op temperatuur te houden en om voedingsstoffen te transporteren. Ook werkt het ontgiftend en is het goed voor je huid.

6. Frisdrank en vruchtensappen

Door het drinken van frisdrank en vruchtensappen uit een pak zul je niet snel afvallen. Sterker nog, frisdranken worden juist in verband gebracht met overgewicht en obesitas. In een vorige blog heb ik hier vrij uitvoerig over geschreven.

7. Groene thee

Groene thee bevat een stofje waardoor je vetverbranding iets gestimuleerd wordt. Verwacht geen wonderen, je zou ongeveer 1 kilo kunnen afvallen in 3 maanden tijd. Maar goed, alle beetjes helpen en afvallen is een proces.

Snel afvallen door lichaamsbeweging

Gezond en snel afvallen is een proces waarbij je gezonde keuzes maakt op het gebied van voeding en op het gebied van lichaamsbeweging. In de eerste plaats is het van belang dat je er niet teveel calorieën bij-eet (en kiest voor gezonde calorieën). In de tweede plaats is het belangrijk dat je meer calorieën verbrandt dan dat je ervan binnen krijgt. Je noemt dit de energiebalans.

8. Beweging

Door lichaamsbeweging stimuleer je het proces van calorieën verbranden. Als je wilt afvallen, dan is lichaamsbeweging onontbeerlijk. Door lichaamsbeweging verhoog je je metabolisme, zodat je dagelijks automatisch meer calorieën verbrandt. Ook als je slaapt. Denk je nou dat je te weinig tijd hebt om wat aan sport te doen (wat natuurlijk onzin is) doe dan de 7 minutes work out.

9. Kweek spiermassa

Veel vrouwen vinden spiermassa typisch iets dat bij mannen hoort, maar door meer spiermassa te kweken zul je snel afvallen. Spieren hebben namelijk tot wel 10x meer energie nodig als lichaamsvet. Een kilo spier verbrandt dagelijks tot wel 100 calorieën. In een week tijd zijn dat dus 700 extra calorieën, die je automatisch verbrandt.

De rol van stress

Door stress kun je aankomen en dat komt door de neurotransmitter cortisol. Als je chronisch stress ervaart, dan maakt je lichaam veel cortisol aan. Cortisol zorgt ervoor dat je eten in je vetreserves wordt opgeslagen. Door je stress te ontladen kun je al snel afvallen.

10. Stress ontladen

Stress kan mensen letterlijk ziek maken. Het kan ook een oorzaak zijn van overgewicht. Om dagelijks je stress te ontladen zijn vele middelen beschikbaar. Denk hierbij aan meditatie, sport, acupunctuur, een massage, het lezen van een boek, wandelen, het benoemen van het probleem en het opschrijven.

Focus op het proces

Focus op het proces, niet op de weegschaal. Je wilt snel afvallen, maar het gaat vaak te traag naar je gevoel. Let in de eerste instantie niet op je weegschaal, want als je bijvoorbeeld meer gaat bewegen dan neemt je spiermassa toe. Spieren zijn zwaarder dan vet en dus zal je gewicht in eerste instantie niet dalen. Wellicht zal het zelfs een beetje stijgen.

Wel word je slanker. Spiermassa neemt namelijk 4x minder ruimte in als vet. Je omvang zal afnemen.

Er bestaan veel diëten die snel afvallen beloven. Dit claim kan best wel kloppen, maar er bestaat een hele grote maar. De kilo’s die je kwijt raakt bestaan vaak alleen maar uit lichaamsvocht en uit spiermassa. Je lichaam vult het lichaamsvocht automatisch weer aan, waardoor je verloren kilo’s er zo weer bij zijn.

Ook afvallen? Doe het in behapbare stappen.

Wil je gezond en snel afvallen? Download dan het e-boek Afvallen Veranderen. Dit e-boek geeft je vele tips en handvatten die je allemaal kunt gebruiken om gezond en snel af te vallen.

Afvallen Veranderen is ook als paperback verkrijgbaar.

Wil je meer weten over gezond gewicht, gezond leven en wil je blijven genieten? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!