Verborgen suiker uit 9 producten
Suiker wordt ook wel de stille sluipmoordenaar genoemd. Het veroorzaakt vele lichamelijk klachten zoals overgewicht, depressie, slapeloosheid, vermoeidheid en tandbederf. Gemiddeld ongeveer 32 kilo suiker op jaarbasis. Die 32 kilo is het gemiddelde in Nederland en bestaat lang niet uit de suiker in je koffie of thee. Nee, het grootste deel bestaat uit verborgen suiker. Je ziet het niet, maar proeft het wel. Verborgen suiker vind je in vele bewerkte voedingsmiddelen. Ze worden toegevoegd om de smaak, de krokantheid, de luchtigheid en de houdbaarheid van het product te verbeteren. Verborgen suiker is een groot gezondheidsprobleem en in deze post lees je over 9 bewerkte producten, waarin ze verstopt zitten.
Verborgen suiker
Wanneer je een etiket leest, dan zul je de naam suiker terug vinden onder vele verschillende namen. Hierbij kun je denken aan dextrose, fructose, glucose, maïssiroop, rijstsuiker, natuurlijke suikers, honing, ahornsuiker, palmsuiker en agave siroop. Echter, deze namen zijn allen verborgen suikers en zijn ronduit slecht voor je gezondheid.
1. Verborgen suiker in ontbijtkoek
Lees het etiket van een pak ontbijtkoek eens. Je zult zien dat suiker vaak bovenaan de lijst staat. Indien een ingrediënt boven aan de ingrediëntenlijst staat dan houdt dat in dat dit product voor het grootste gedeelte uit dat ingrediënt bestaat. Suiker dus.
Maar er zitten nog meer suikers in ontbijtkoek. Verborgen suiker. De granen waarvan de ontbijtkoek is gemaakt, bestaan voor het grootste deel uit suikers en daarnaast bestaat het donkerbruine laagje, bovenop de ontbijtkoek uit verbrande suikers.
Deze zijn helemaal slecht, want deze suikers bevatten acrylamide. De term kun je vergeten, maar de uitwerking op ratten is dat dit stofje al bij kleine hoeveelheden voor hersentumoren zorgden.
2. Verborgen suiker in ontbijtgranen
Krokante cornflakes, cruesli en vele andere beperkte ontbijtgranen zitten boorde vol met verborgen suiker. Hoe denk je dat dit soort producten krokant kunnen zijn? Dit komt door de toevoeging van bewerkte suikers. Wanneer je 0% vet op de verpakking ziet staan, laat je dan niet voor de gek houden. Er zit nog meer verborgen suiker in. Dit soort suikerrijke ontbijtjes zorgen voor enorme pieken in je bloedsuikerspiegel, gevolgd door enorme trek.
Wat is het alternatief? Wanneer je graag ontbijtgranen wilt eten, kies dan voor onbewerkte voedingsmiddelen zoals muesli of havermout. Dit verzadigt meer en veroorzaakt veel minder hoge pieken in je bloedsuiker en in je insulineniveaus.
3. Verborgen suiker in vruchtenyoghurt
Het zuivelschap knalt uit elkaar van de “gezonde” vruchtenyoghurt. Dergelijke zuivelproducten zijn op de markt gebracht als ontbijtyoghurt, lekker toetje, een verantwoord tussendoortje, goed voor je darmen enzovoort. Ze hebben allen 1 ding met elkaar gemeen; ze bevatten veel verborgen suiker.
In dergelijke “gezonde” yoghurts is soms wel tot 5 suikerklontjes aan suikers toegevoegd. Naast veel verborgen suiker vind je er ook veel kleur-, geur- en smaakstoffen in terug. Deze kun je bij de E-nummers terug vinden. Ook bij de term 0% vet zou je op je hoede kunnen zijn. De fabrikant schroomt er niet voor om nog meer suiker toe te voegen, als compensatie voor het weglaten van het vet.
Wat is dan het alternatief? Wanneer je graag toetjes eet zou je beter af zijn met Griekse yoghurt, naturel kwark of yoghurt en er zelf een smaak aan geven met zelf bereidde stukken fruit, komkommer en natuurlijke smaakmakers als kaneel, vanille, of kruiden zoals koriander.
4. Verborgen suiker in rijstwafels
Rijstwafels hebben van zichzelf een vrij hoge glycemische waarde. Dit betekent dat er veel suikers in zitten. Witte rijst bestaat voor een groot gedeelte uit enkelvoudige koolhydraten. Deze koolhydraten kun je zien als verborgen suiker. Rijstwafels worden ook aangeboden met een laagje yoghurt, karamel of chocola. Als je dit soort rijstwafels eet, dan vermoed je waarschijnlijk nu wel dat daar dus nog meer suiker aan is toegevoegd.
Wat kun je dan eten als tussendoortje? Je zou een handje noten kunnen eten, cherry tomaatjes of een wortel. Maar indien je graag wafels eet dan kun je gelukkig kiezen uit een assortiment van quinoa-, amaranth-, of zilvervliesrijstwafels. De quinoa wafels zullen waarschijnlijk wat duurder zijn, vanwege de enorme vraag naar dit gewas.
5. Verborgen suiker in frisdrank en vruchtensappen uit pak
In frisdrank zit veel verborgen suiker. Een blikje cola bevat wel 12 suikerklontjes. Het is dan ook niet voor niets dat de burgemeester van New York, Michael Bloomberg de overmatige consumptie van frisdrank wettelijk wilde beperken. Sommige vruchtendranken bevatten nog veel meer toegevoegde suikers. Het beste is om dit soort drankjes helemaal niet meer te drinken. Ze voegen niets toe en leiden eigenlijk alleen maar tot overgewicht.
Wat kun je als alternatief drinken? Je zou zelf je frisdrank kunnen maken door water uit de kraan te tappen en daar een schijfje citroen, limoen, sinaasappel, gember, of takken munt in te doen. Ook groene, witte en jasmijn thee zijn gezonde alternatieven. Deze drankjes bevatten ook nog eens een aantal andere gezonde eigenschappen. Zo helpt jasmijn thee bij het zuiveren van je lichaam en verhoogt groene thee je metabolisme, waardoor je iets meer calorieën per dag verbrandt.
6. Verborgen suiker in chips
“Chips is zout, daar zit toch geen suiker in?”, zul je denken. Toch wel. In veel snacks is vind je verborgen suiker. De fabrikanten van dergelijke producten zijn heel erg bedreven geworden in het optimaliseren van de smaak, kraak en het mondgevoel van chips en dergelijke producten. Er bestaan zelfs speciaal ontwikkelde robots die de meest optimale kraak van een chipje bepalen. Zodoende kun je moeilijk weerstand bieden tegen chips en dergelijks snacks en koop je er meer van.
Wat kun je dan als als alternatief voor chips eten? Je zou de chips zelf kunnen maken van aardappel, bieten of wortelen. Maak er dunne schijfjes van, besprenkel ze met olijfolie en doe er wat kruiden of specerijen naar eigen keuze op en bak ze in de oven.
7. Verborgen suiker in sauzen en dressings
In vrijwel alle kant-en-klare sauzen en dressings vind je verborgen suiker terug. Bij sauzen en dressings kun je denken aan ketchup, kant-en-klare marinades, sausjes uit een pakje, blikje of potje, maar ook soepen. Sauzen en dressings maken je eten juist smakelijk, dus is het wel jammer dat er veel verborgen suiker (en E-nummers) in zitten.
Wat is het alternatief? Extra virgine olijfolie smaakt van zichzelf al lekker, maar je kunt er ook tal van dressings van maken. Maak zelf je pasta saus, van verse tomaten of maak zelf een keer mayonaise.
8. Chocola
Het zal niet vreemd op je overkomen dat chocola suiker bevat. Vooral melkchocola en gevulde chocola bevatten veel suiker en ongezonde vetten. Gelukkig staat chocola, bij de meeste mensen niet op het dagelijkse menu. Maar goed, soms wil je jezelf wel eens trakteren. Kun je dan geen chocola meer eten?
Je kunt chocola zelf maken, maar het is wellicht gemakkelijker om te kiezen voor pure chocola, die bestaat uit minstens 70% cacao. In principe is chocola van cacao gemaakt, een plantaardig product met natuurlijke vetten. Het smaakt wat bitter, maar het bevat ook gezonde stoffen. Zo bevat pure chocola stoffen die je bloedvaten meer flexibel maken en je witte bloedcellen niet aan de aderwanden laat plakken. Hiermee draagt pure chocola dus bij aan een gezond hart- en vaatsysteem.
9. IJs
Het zel je niet verbazen dat ijs bomvol zit met suiker. IJs is dan ook niet erg gezond. In een softijsje zitten wel 18 suikerklontjes. Wees dus matig met ijs. De consumptie van ijs wordt erg gestimuleerd, via uitgekiende marketingstrategieën. Zo bestaat er ijs, als een momentje voor jezelf, ijs als traktatie, ijs met mini candy bars (bij bekende hamburgerketens) en zeer maatschappelijk verantwoord ijs. Er bestaat eigenlijk geen alternatief voor ijs, behalve zelfgemaakte waterijsjes van suikervrije siroop.
Meer weten?
Wil je meer weten over gezond eten? Download dan het e-boek Gezonde Voeding. Gezonde Voeding reikt je alternatieven aan, zodat je onbewuste en ongezonde voedingsgewoonten gemakkelijk kunt veranderen in gezonde voedingsgewoonten.
Of wil je niet alleen meer weten? Je hebt ook behoefte aan super praktische tips over gezond eten en gezond leven. Download dan het e-boek Gezond in 10 Stappen.