Hoe houd je je goede voornemens wel vol? 6 Tips

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat maar weinig mensen hun goede voornemens kunnen volhouden. Zo houden zij zich voor om meer te bewegen, een paar kilo af te vallen en gezonder te eten. Maar al vrij  snel vervallen ze weer in hun oude en vertrouwde patronen. Hoe kan dat en hoe doorbreek je dat? In deze post geef ik je 6 tips en handvatten die je helpen om je ongezonde gewoontes te veranderen in gezonde gewoontes.

Korte termijn

Het komt maar al te vaak voor dat mensen zich op een korte termijn richten. Zo willen ze bijvoorbeeld in 3 weken tijd 5 kilo afvallen. Maar wat gebeurt er na die tijd? Een gezonde levensstijl is niet tijdelijk. Een gezonde levensstijl is iets wat je permanent doet. Je wilt toch niet over 3 weken, slechts een paar dagen lang 5 kilo lichter zijn? Je wilt voor de rest van je leven minder wegen. Om dat te kunnen bereiken zul je een aantal patronen veranderen.

Tip 1: Focus op de lange termijn en kies voor meer beweging en gezonde voeding.

Bewustwording

Als je niet weet hoe je huidige voedingspatroon er uitziet, wat kun je dan veranderen? Veel mensen zijn zich niet bewust van hun dagelijkse calorie-inname. Hierdoor nemen zij dagelijks structureel teveel calorieën tot zich, waardoor ze in gewicht toenemen. Die calorieën vind je vaak in tussendoortjes, een glaasje wijn, ’s avonds een stukje kaas, de traktatie van de jarige en noem maar op. Je kunt je huidige voedingspatroon gemakkelijk in kaart brengen door een week lang te noteren wat je eet. Dit kan confronterend zijn, maar bijzonder nuttig.

Tip 2: Weet wat je eet.

Niet of weinig eten

Vooral jongeren denken dat het overslaan van maaltijden een goede strategie is om af te vallen. Helaas krijgen ze vaak gelijk, de kilo’s verdwijnen, maar hun stofwisseling (metabolisme) daalt in zijn geheel. Hierdoor raakt het lichaam gewend aan minder calorieën en kan het zo zijn dat ze aankomen wanneer ze weer volgend de geldende standaarden van 2.500 calorieën voor de man en 2.000 voor de vrouw, gaan eten. Onderzoek wijst uit dat veel vrouwen die in hun jonge jaren aan de lijn doen, vaak te kampen hebben met de gevolgen van overgewicht, wanneer ze wat ouder worden.

Tip 3: Knoei niet met je metabolisme door niet of weinig te eten.

Sporten overschatten

Door te sporten verbrand je calorieën en dat is een goed en gezond proces. Echter, wat ik vaak zie, is dat de mensen die graag willen afvallen, ook veel sportdrank drinken. Door een workout op een cardio toestel kun je wel 500 of 600 calorieën per uur verbranden. Maar die calorieën drink je er in een mum van tijd weer aan, door een sportdrankje te drinken. Kijk eens op het etiket hoeveel calorieën zo’n drankje bevat. Stel je dan eens de vraag waarom je eigenlijk die calorieën verbrand hebt. Sport je om de drankjes van een fabrikant te sponsoren, zodat deze rijk wordt? Of sport je voor je eigen gezondheid?

Tip 4: Drink geen calorierijke dranken meer. Dit betreft ook frisdrank, frappuccino’s en milkshakes van internationale koffie- en hamburgerketens.

Teveel cardio

Om 1 kilo lichaamsvet te verbranden, zul je wel 7.500 calorieën verbranden. Tijdens een uur cardiotraining kun je wel 500 calorieën verbranden, maar tegelijkertijd gaat je lichaam wennen aan een dergelijke inspanning. Hierdoor wordt het effect van de cardiotraining, het verlies aan vetmassa en lichaamsgewicht, minder. Het wordt nog vervelender, je lichaam verwacht dat je dergelijke trainingen doet.

Wanneer je de trainingen niet meer doet, je hebt bijvoorbeeld je doel bereikt en derhalve verminder je het aantal cardio work outs, dan kom je weer aan. Varieer met krachttraining. Door krachttraining neemt je spiermassa toe en als een gevolg daarvan stijgt je metabolisme. Daarnaast verbrandt 1 kilo spier tot wel 100 calorieën per dag. Dit is 10x meer dan dezelfde hoeveelheid lichaamsvet

Tip 5: Doe aan krachttraining.

Weinig slaap

Probeer 8 uur per nacht te slapen. Wanneer je genoeg slaapt, dan herstelt je hormoonhuishouding zich. Door te weinig slaap neemt bijvoorbeeld het niveau van cortisol toe. Cortisol is een stress hormoon en zorgt er onder andere voor dat bepaalde lichaamsprocessen stoppen. Hierbij kun je denken aan het groeien van je nagels of het herstellen van wondjes. Dit is handig bij stress situaties, wie zit er te wachten op haargroei in een bedreigende situatie, maar dit hormoon kan ook tot gewichtstoename leiden.

Ook kan weinig slaap leiden tot meer trek in zoetigheid, gedurende de dag. Dit komt door een ander hormoon. Dit hormoon heet ghreline en een toename van dat hormoon zorgt ervoor dat je voorkeur uitgaat naar zoetigheid. Zoetigheid kun je best lezen als calorierijk. Wanneer je tip 5 ter harte neemt, je gaat meer sporten, dan produceer je het hormoon serotonine. Hierdoor slaap je beter en vang je 2 vliegen in 1 klap.

Tip 6: Slaap genoeg.

Meer tips over gezond eten en gezond leven lees je in het e-boek Gezond in 10 stappen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!