Q10

Deze titel is, zonder twijfel, de kortste titel van de hele website van NLbewustgezond.nl. Het Co enzym Q10 is echter wel een bijzonder interessant enzym. Je komt de laatste tijd het co-enzym Q10 steeds vaker tegen in tijdschriften en in andere media. Het zou een wondermiddel zijn. Je kunt het slikken, het zit in make-up en het wordt door je lichaam zelf aangemaakt. Hoog tijd om eens te kijken wat Q10 eigenlijk is en wat het voor je kan doen.

Wat is het Co enzym Q10?

Q10 is een antioxidant en wordt ook wel ubiquinone genoemd. Q10 beschermt je tegen vrije radicalen en het zou een rol kunnen spelen in het voorkomen van kanker. Om dat vast te stellen is echter nog wel wat extra onderzoek nodig. Maar goed, het beschermt tegen vrije radicalen.

Het Co enzym Q10 en gezond eten. Meer weten over gezond leven? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen

Wat zijn vrije radicalen? Vrije radicalen zijn moleculen en zijn ontstaan vanuit een natuurlijk proces, zoals je stofwisseling. Zij kunnen zich gaan verbinden met je lichaamscellen en vervolgens, als dat proces maar lang genoeg duurt, kunnen zij kanker veroorzaken. Antioxidanten zorgen ervoor dat deze vrije radicalen worden opgeruimd.

Snel aan de Q10 dus? Nou, dat is nog maar de vraag. Q10 beschikt over diverse gezonde eigenschappen en deze eigenschappen worden de laatste tijd extra belicht. Soms zou je best geneigd zijn om direct naar de winkel te gaan en een pot Q10 te kopen. Maar dat is niet altijd nodig.

Goji bessen en vitamine C herbergen ook antioxidanten. Je vindt antioxidanten sowieso terug in veel groente en fruit. Door een gevarieerd eetpatroon zou je voldoende binnen krijgen. Daarnaast is Q10 ook een lichaamseigen stof. Hoewel je deze steeds minder aanmaakt naar mate je ouder wordt. Q10 heeft een belangrijke functie bij de energievoorziening van je lichaam. Je komt hoge concentraties van Q10 veelvuldig tegen in je spieren. Je hart bevat de hoogste concentratie van dit stofje.

Gezonde effecten van het Het Co enzym Q10

Er worden verschillende positieve eigenschappen aan Q10 toegedicht. Zo zou het Co-enzym een gunstig effect hebben op je tandvlees, op je weerstand, op je bloeddruk, op je spieren en je hart, maar dat had je wellicht al bedacht.

Het Co enzym Q10 speelt ook een gunstige rol bij vermoeidheid en het vertragen van het ouderdomsproces. Doordat Q10 het proces van ouder worden vertraagt, wordt het ook in make-up toegevoegd. Dit verkoopt lekker, maar het is twijfelachtig dat een crème je huid jonger maakt.

Wanneer je cholesterol medicatie slikt, zul je waarschijnlijk wat minder Q10 in je lijf hebben. Dit komt door de statines, die in cholesterolverlagers zitten. Veel mensen die dergelijke medicijnen slikken hebben wel eens last van hun spieren, vermoeidheid of dergelijke klachten.

Je vindt het Co enzym Q10 ook onder andere in eieren, orgaan vlees, vis zoals haring, makreel en sardines, groenten zoals broccoli en spinazie, kip, kalkoen en ander gevogelte, soja producten en volkoren producten.

De laatste zin, van de vorige alinea, zal je wellicht weer wat bewuster maken van een gezond voedingspatroon. Een gezond voedingspatroon is eigenlijk de basis. Je kunt hier veel meer inzichten over krijgen door het e-boek Gezonde Voeding te lezen. Deze is ook verkrijgbaar als paperback. Hoe meer je weet over gezonde voeding en de positieve effecten ervan, hoe meer je er mee kunt doen en hoe beter en gezonden je je kunt voelen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!