Minder suiker, hoe doe je dat?

Minder suikerDe gemiddelde Nederlander eet ongeveer 32 kilo suiker per jaar. Ongeveer 70% daarvan krijg je onbewust binnen. Deze suikers, zijn niet de suiker die je in je thee of koffie doet. Deze suikers zijn verborgen in bewerkte voedingsmiddelen. Dit is een groot probleem, want suiker brengt een boel narigheid met zich mee. Hierbij kun je denken aan hyperactiviteit, hart ziekten, overgewicht en over eten, spijsverteringsproblemen, ontstekingen in gewrichten, depressie en angsten. Natuurlijk kun je er ook gaatjes in je tanden door krijgen. Hoog tijd dus om minder suiker te eten. Maar hoe doe je dat?

Hoe kun je minder suiker eten?

In veel bewerkte voedingsmiddelen vind je suiker. Deze kun je zien als de verborgen suikers, ze zitten in producten waarvan je het niet echt verwacht. Hierbij kun je denken aan ketchup, ontbijtkoek, kant-en klare maaltijden, fastfood, fruit toetjes, diepvries patat, kroketten, chips, rodekool, erwten of mais in blik, witte bonen in tomatensaus, cruesli en andere bewerkte onbijtgranen en zelfs in bepaalde soorten brood en pizzabodems.

Het belangrijk dat je beseft dat suiker ook in dit soort bewerkte voedingsmiddelen zitten. Minder suiker eten begint bij minder bewerkte voedingsmiddelen eten. Je vindt suiker natuurlijk ook in koeken, repen, frisdrank, vruchtensappen uit pak, taart, snoepgoed en natuurlijk energy drank. Maar goed, van dat soort producten verwacht je dat er suiker in zit. Als het goed is, eet of drink je daar zelf al wat minder van.

Wat doet het?

In suiker en vooral in geraffineerde witte suiker, dat is toegevoegd in vele bewerkte voedingsmiddelen, zitten geen voedingsstoffen. Het richt alleen maar schade aan en het brengt je alleen maar extra calorieën. Je lichaam heeft veel moeite met het verwerken van suiker, doordat het allerlei vitaminen en mineralen onttrekt uit je lichaam. Hierbij kun je denken aan ijzer, vitamine B-complex en calcium. Hierdoor ontstaan tekorten. Zo kunnen je botten broos worden, wanneer je veel suiker eet. Suiker onttrekt namelijk calcium aan je skelet.

Doordat je, een soort van verslaafd aan raakt, aan suiker ontstaan ook zogenaamde “cravings”, je hebt op dat moment een heel grote behoefte aan suiker. Je gaat dan meer eten, met als gevolg dat je nog meer suiker binnen krijgt. Doordat er allerlei bouwstoffen uit je lichaam worden onttrokken, om de suiker te verteren, kunnen problemen ontstaan bij je primaire lichamelijke processen. Hierbij kun je denken aan je spijsvertering, de werking van je alvleesklier, de opbouw van je botten en je tanden.

Hoe los je het op?

Suiker leidt dus tot een hoop narigheid en ongeveer 70% van je suikerconsumptie heb je niet eens door. Hoe los je dat op? Hoe kun je minder suiker eten? Hier volgen 7 praktische tips.

  1. Lees de etiketten van de producten in de supermarkt. Begint de ingrediëntenlijst met suiker, leg het product dan terug. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit suiker.
  2. Let op de woorden glucosestroop, glucose siroop, melasse, maïs stroop, High Fructose Corn Syrup, sacharose, sacharine, saccharide, rijst suiker, natuurlijke suikers, xylitol, aspartaam en nog vele andere schuilnamen voor het woord suiker.
  3. Reduceer het aandeel bewerkte voedingsmiddelen en kies voor vers. Hierdoor eet je bijna automatisch minder suiker. Koop gewoon hele stukken fruit en groente en maak daar zelf een maaltijd van.
  4. Laat fruit toetjes staan. Koop, naturel yoghurt of kwark en voeg daar zelf fruit, lijnzaad, muesli of tarwekiemen aan toe.
  5. Drink zo min mogelijk frisdranken en vruchtensappen uit pak. Hier zijn veel suikers aan toegevoegd, drink water of thee gemaakt van gember, munt of andere kruiden.
  6. Wees matig met traktaties. Een gebakje op zijn tijd is best lekker, maar dagelijks een punt taart na het eten is erg overdreven.
  7. Vermijd zoetigheden op je brood. Kies voor notenpasta, pindakaas, fruit, een beetje vleeswaren
  8. Wanneer je trek krijgt in zoet, eet dan snoep van de natuur zoals gedroogde vijgen, abrikozen, rozijnen, dadels, of iets als een handje walnoten.

Gezonde VoedingNatuurlijk kun je ook minder suiker in je koffie en thee nemen, evenals de welbekende koekjes bij de koffie. Al dat soort tussendoortjes kun je vervangen door vers fruit, rauwe groente en noten. Je zult merken, dat indien je minder suiker eet, er minder cravings ontstaan. Hierdoor eet je minder, val je af en wordt je bijna automatisch gezonder. In het e-boek Gezonde Voeding kun je meer lezen over waarom minder suiker eten goed voor je is. Het is ook te koop als paperback bij bol.com.

Tot slot het volgende, het gaat goed met NLbewustgezond.nl. Er komen steeds meer bezoekers op de site, de webshop wordt uitgebreid en de site is sneller gemaakt. Sinds een paar maanden heeft NLbewustgezond.nl ook een Facebook pagina waarop dagelijks inspirerende foto’s en boodschappen verschijnen. Binnenkort wordt ook nog een nieuw e-boek uitgebracht, waarin duurzame gewichtsreductie aan bod komt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!