Slechte eetgewoonten, hoe doorbreek je dat? 5 Tips

Iedereen heeft wel een paar slechte eetgewoonten. Wellicht eet je te veel suikers, eet je te snel, of schep je te veel op. Wellicht kauw je niet goed of kun jij nooit een stuk taart laten staan. Onder slechte eetgewoonten kun je ook het eten van te veel tussendoortjes of snacken plaatsen. Hoe kun je die slechte eetgewoontes doorbreken en hoe kun je die slechte eetgewoontes veranderen in gezondere gewoontes? Hoe gezonder je eet, hoe beter je je voelt. En daar gaat het om, toch? In dit artikel lees je 5 slechte eetgewoontes en hoe je deze kunt veranderen.

Hoe doorbreek je slechte eetgewoonten? Meer info? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen

Waarom heb je slechte eetgewoonten?

Kun jij nooit een stuk taart, een koek, een lekker toetje of een chocoladereep weerstaan? Loopt het water je al in de mond, bij de gedachte hieraan? Dan is de kans vrij groot dat je verslaafd bent geraakt aan suiker.

Een suikerverslaving komt helaas vaak voor in. Dit komt door de overvloed van (sterk) bewerkte voedingsmiddelen. In zo’n beetje alle bewerkte voeding, van bewerkte ontbijtgranen, toetjes, chips en koekjes is suiker verwerkt. Je kunt hier maar moeilijk weerstand tegen bieden en dat is op zichzelf heel normaal.

Hoe los je het op?

Maar goed, hoe los je deze slechte eetgewoonten op? Die verborgen suikers zorgen er immers voor dat je kilo’s zwaarder wordt. En die slechte eetgewoonte komt vooral doordat je lichaam schreeuwt om suiker.

Het blijkt, dat wanneer je de noodzaak aan voelt komen, om iets van suiker te eten, dat je lichaam eigenlijk een beetje uitgedroogd is.

Tip 1: Schenk jezelf een glas water in

Die schreeuw kan best een teken van uitdroging zijn. Door het drinken van water, verminder je de behoefte aan suiker.

Een andere slechte eetgewoonte; je eet te snel

Een andere slechte eetgewoonte is dat je te snel eet. Hierdoor kauw je niet goed en dat zorgt voor een keten aan reacties in je lichaam.

Zo zal je bord binnen 20 minuten leeg zijn en zul je waarschijnlijk nog een keer opscheppen. Dit is niet zo handig want je hersenen krijgen pas na ongeveer 20 minuten een signaal dat je voldoende hebt gegeten. Dan ben jij dus aan je 2de bord bezig en eet je derhalve eigenlijk veel te veel.

Daarnaast ontvangen je maag, je darmen en de andere spijsverteringsorganen veel te grote brokken eten. Hierdoor kunnen zij niet alle voedingsstoffen uit je eten halen. En hierdoor kan je lichaam denken dat er tekorten aan bepaalde voedingsstoffen zijn en zal het hongerimpulsen geven.

Door die hongerimpulsen krijg je weer honger (logisch) en eet je meer. Dit terwijl je de calorieën ruimschoots binnen hebt gekregen.

Tip 2: Eet rustig

Kijk eens naar wat er op je bord ligt en proef je eten. Neem kleine happen en kauw langer op je eten. Houd ook je aandacht bij het eten, werk niet tegelijkertijd je mail of Facebook pagina bij en praat met je tafelgenoten.

Mocht je bord toch binnen 20 minuten leeg zijn, wacht dan een paar minuten met opscheppen.

Nog zo’n slechte eetgewoonte; je eet te veel

Te veel eten is ook zo’n slechte eetgewoonten. Evenals bij de vorige tip, werk je te snel en te veel eten naar binnen. De kans is hierdoor heel groot dat je veel meer calorieën binnen krijg dan dat je nodig het.

Het risico van overgewicht ligt op de loer, maar ja, je vindt het eten zo lekker. Hoe los je dit op?

Tip 3: Houd je porties onder controle

Schep iets minder op dan dat je normaal gesproken zou doen en dwing jezelf om het daarbij te laten. Natuurlijk vergt dit wat discipline. In landen als Frankrijk eet bijna iedereen op deze manier. De meeste Fransen eten totdat ze voor 80% vol zitten

De avondsnacker

Wie kent hem niet, de avondsnacker. Zelf heb ik mij hier ook regelmatig schuldig aan gemaakt. Vooral chips was bij mij niet veilig. Mijn oplossing? Ik kocht gewoon geen chips meer.

Tip 4: Haal geen hunkereten meer in huis

Koop minder, of geen producten meer waarnaar je ’s avonds gaat hunkeren. Hierbij kun je denken aan chips, koek, drop, worstjes enzovoort. Ze zijn wel lekker, maar ze resulteren in overgewicht en daarmee vergroten ze de kans op chronische ziekten.

Wanneer je nooit van chips, koek, repen, chocola of wat voor snack dan ook kunt afblijven, dan kun je jezelf afvragen of je wel voedzaam genoeg eet. Wanneer je te weinig voedingsstoffen eet, dan blijft je lichaam hongersignalen afgeven om die gezonde stoffen toch binnen te krijgen.

Meer weten over gezond eten en gezond leven? Download dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Extra Tip bij tip 4

Eet meer fruit en rauwe groente gedurende de dag. In groente en fruit zitten vele bouw- en voedingsstoffen waar je lichaam dol op is. Wanneer je dan toch wat wilt snacken, eet dan een handje ongezouten noten. Hierbij kun je denken aan hazelnoten, walnoten of pecannoten.

De diëter

Een van de meest slechte eetgewoonten is het volgen van een (crash) dieet. Inmiddels heb ik al redelijk veel over de kwalijke gevolgen van diëten geschreven. Onderzoeken wijzen uit dat het volgen van een dieet het beste recept is om dikker te worden.

Tip 5: Laat diëten voor wat het is

Kies voor een gezonde levensstijl met gezonde voeding en voldoende beweging. Hierdoor zul je je ook beter gaan voelen. Je kent vast wel wat mensen om je heen die significant veel kilo’s zijn afgevallen door een aantal blijvende veranderingen in hun voedings- en beweegpatroon.

Vraag hen eens naar wat ze hebben veranderd en hoe ze dat hebben gedaan. Hun manier hoeft niet specifiek op jou van toepassing te zijn. Jouw lichaam zit immers anders in elkaar. Het kan een startpunt voor jezelf zijn.

Meer weten?

Iedereen heeft wel een paar slechte eetgewoonten en dat is ook niet zo erg. Wat wel erg kan zijn is dat die slechte eetgewoonten het leeuwendeel van jouw voedingspatroon uitmaken. Dit is niet gezond en dat voel je. Hoe je dit kan veranderen? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu


Ook de maandelijkse update ontvangen?

Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2015/01/13/3-strategies-to-prevent-overeating/
2. https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/friends-and-family-can-influence-your-weight/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!