Hoe betrouwbaar is de BMI?

BMI staat voor Body Mass Index en wordt al meer dan 100 jaar gebruikt om nationale en internationale trends in gewicht vast te stellen. Nu er een ware obesitas epidemie heerst, gaan er stemmen op voor andere methodes om lichaamsgewicht te bepalen. Waarom is dat en wat kan een alternatief zijn? In dit artikel lees je wat de BMI is, hoe je het berekend en wat je ermee kunt doen. 

Lichaamsgewicht en BMI. Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen

Wat is BMI en hoe bereken je het?

Je eigen BMI bereken je door middel van deze formule (gewicht in kilo’s : lichaamslengte²) = BMI.

Een score tussen de 18,5 en 25 valt onder gezond. Er is sprake van overgewicht bij een BMI tussen de 25 en 30 en van ernstig overgewicht, of obesitas indien de index boven de 30 ligt.

Een BMI uitkomst oven de 45 houdt in morbide obesitas. Dit is extreem gevaarlijk voor je gezondheid.

De BMI is niet voor iedereen

De BMI is niet voor iedereen geschikt om aan te geven of je gezond bent of overgewicht hebt. Zwangere vrouwen, bodybuilders, kinderen en ouderen boven de 70 jaar, zouden een vertekende uitslag krijgen.

Voor bodybuilders en zwangere vrouwen klinkt dat al logisch.

Dit geeft al aardig aan dat de BMI niet op iedereen van toepassing is en derhalve als middel niet alles bepalend is.

De BMI sluit bepaalde mensen uit en er wordt ook geen rekening gehouden met de verhouding tussen spiermassa en vetweefsel. Iemand met veel spiermassa, zoals een bodybuilder, zou een hoge BMI hebben en derhalve in de categorie “overgewicht” kunnen vallen.

Deze persoon zou dus best een krachtsporter kunnen zijn, die in zeer goede conditie verkeerd.

Anderzijds zou iemand met een normaal gewicht en een BMI tussen de 18,5 en de 25, best overgewicht kunnen hebben. Deze persoon kan over relatief weinig spiermassa beschikken en juist over veel vetmassa. Ongezond dus.

Onderzoek

Onderzoekers van het Weill Cornell Medical College in New York kwamen tot de conclusie dat de BMI geen goede maatstaf is voor overgewicht, nadat zij de BMI van 9.000 volwassenen hadden berekend. Van die 9.000 personen bleek dat 26% obesitas had, volgens de BMI standaard.

Hierna werd een scan gemaakt waarbij de hoeveelheid lichaamsvet, spiermassa en botdichtheid gemeten werd. Uit deze meting bleek dat maar liefst 65% van de mensen de diagnose obesitas kreeg!

Dat is nogal een verschil.

Lichaamsgewicht en BMI. Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen

Vetverdeling en BMI

Het grote gebrek van de BMI is dat het geen rekening houdt met de hoeveelheid lichaamsvet in het lichaam en waar dat vet zich bevindt. De plaats waar het lichaamsvet zich bevindt is een belangrijke indicator voor je gezondheid.

Het vet dat zich op en rond de organen bevindt is vele malen schadelijker dat het lichaamsvet onder de huid en rond je spieren. Dat laatste vet heeft weinig gevolgen voor hart- en vaatziekten en zelfs het ontstaan van diverse typen kanker.

Met een MRI scan kun je je vetmassa laten meten en inzichtelijk maken waar dat vet zich ophoopt. Hierdoor krijg je een goed beeld van je gezondheid. Wellicht zullen dan veel meer mensen overgewicht en zelfs obesitas gediagnosticeerd krijgen.

Wat kun je zelf dan doen?

Maar goed, we kunnen niet allemaal door een MRI scan heen gehaald worden. Dat kost teveel geld. Hoe kun je dan voor jezelf bepalen of je een gezond gewicht hebt? Dit kun je doen door het opmeten van je buikomvang.

Je meet je buikomvang heel simpel, met een meetlint. De onderstaande tabel geeft je inzicht in het aantal centimeters en het risicoprofiel dat daarmee samenhangt.

Risico profiel Laag Verhoogd Sterk verhoogd
Man < 94 cm 94 – 99 cm > 100 cm
Vrouw < 80 cm 80 – 89 cm

> 90 cm

 

Meer weten?

Wil je meer weten over gezond gewicht en een goede gezondheid in het algemeen? Download dan het super praktische en uitgebreide e-boek Gezond in 10 stappen.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu


Wil jij verantwoord afvallen en vervolgens niet weer aankomen? Wil jij dat je kleding weer mooi en lekker zit? Volg dan de stappen van mijn populaire e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Ontvang ook de maandelijkse update vol gezonde info.

Bron:
https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-definition/obesity-definition-full-story/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!