Umami, glutamaat of E-621. Wat eet je eigenlijk?
Glutamaat is een smaakversterker die je veelal tegenkomt in bouillonblokjes, chips, sauzen, kant- en- klaar maaltijden en vele andere bewerkte voedingsmiddelen. Een andere naam voor glutamaat is umami. Umami staat ook wel bekend als de vijfde smaak. Glutamaat geeft een lekkere smaak aan eten, waardoor je ongemerkt meer kan gaan eten. Het wordt ook in verband gebracht met allerlei klachten en zelfs met het ontstaan van ADHD. Hoog tijd dus, om glutamaat een verder te bekijken.
Wat is umami?
Glutamaat (of umami) is een smaakversterker die veel wordt toegevoegd aan bewerkt voedsel. Glutamaat is ook wel bekend als het E-nummer E-621. Dit e-nummer wordt onder andere toegevoegd aan chips. Heb je je ooit afgevraagd, waarom je de neiging hebt om een zak chips in 1x leeg te eten? Glutamaat geeft je het antwoord.
Glutamaat (of umami) wordt ook wel de vijfde smaak, ofwel umami, genoemd. De smaak umami is in 1908 door een Japanse professor uitgevonden. Hij noemde het umami, wat “smakelijk” betekent. Glutamaat kan smaken naar hartig, bouillon en vlees-achtig. Van nature komt glutamaat voor in Parmezaanse (oude en blauwe schimmel) kaas, vis, vlees, gevogelte, tomaat, groenten en paddenstoelen.
De keerzijde
Nou, dat is toch mooi? Een smaakstof die je eten lekkerder maakt, zodat je er meer van geniet. Ja, dat is ook inderdaad mooi. Maar helaas zit er een addertje onder het gras. Als je veel glutamaat (umami) binnenkrijgt dan zou je last kunnen krijgen van onder andere hartkloppingen, duizeligheid, darmklachten, flauwte, astma, hoofdpijn en het zou zelfs een rol spelen bij ADHD.
Is het onderzocht? Nee, eigenlijk niet. Het blijkt niet gemakkelijk te zijn om dergelijke klachten te linken aan glutamaat. Dat onderzoek zal waarschijnlijk ook niet op grote schaal worden uitgevoerd, want de financiering van veel wetenschappelijke onderzoeken over voeding, wordt vaak bijeengebracht door voedingsmiddelen multinationals. En die bedrijven hebben geen baat bij negativiteit rond dit additief.
Maar goed, als dit stofje wordt toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen, met als doel om het smaakvoller te maken, dan bestaat de kans dat je er meer van zult eten. Als je meer zou eten, dan dat je nodig hebt, dan bestaat er dus een kans dat je overgewicht ontwikkelt.
Andere namen
Diverse instanties en organisaties stellen dat glutamaat veilig is voor consumptie. Je snapt dat deze organisaties baat hebben bij dit stofje. Maar goed, als glutamaat dan geen kwaad zou kunnen voor je gezondheid, waarom heeft het dan verschillende namen. Glutamaat staat ook wel bekend als:
- Umami
- E-621
- MSG (MonoSodiumGlutamate)
- Mononatriumglutamaat
- Ve-tsin (Chinees merk)
- Glutaminaat
- Ajinomoto (Japans bedrijf dat smaakstoffen produceert)
- Natriumglutamaat
Hoewel de genoemde klachten, nog niet gelinkt kunnen worden aan de consumptie van glutamaat, kan het wel raadzaam zijn om je bewust te zijn van deze vijfde smaak. Ooit, in een ver verleden, werd bijvoorbeeld gesteld dat roken niet ongezond zou zijn. Daar zijn de meningen inmiddels radicaal in veranderd. Het zou een beetje jammer zijn, wanneer je over een jaar of 30, allerlei klachten hebt en dat nieuwe onderzoeken naar glutamaat aantonen dat die klachten en de consumptie van glutamaat wel verband houden met elkaar.
Meer weten?
Wil je meer over gezond eten weten? Lees dan het e-boek Gezonde Voeding eens.
Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.
Meer weten over gezond gewicht, lekker en gezond eten? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.