De zon als beschermer?
De zon hebben we al een tijdje niet meer gezien, vanwege de winter, maar gelukkig breken er weer nieuwe tijden aan. Als de zomermaanden in aantocht zijn, dan voelen mensen zich over het algemeen wat lekkerder, fitter en energieker. Alles lijkt wat gemakkelijker en meer vanzelf te gaan. Maar wist je dat de zon je ook beschermt tegen allerlei chronische aandoeningen en zelfs tegen kanker?
De zon die beschermt
Dat is dus goed nieuws. Maar goed, jarenlang is je verteld dat je je goed diende in te smeren, als je de zon in ging en dat teveel zonlicht huidkanker kan veroorzaken. Het kan dus best zijn, dat je een beetje huiverig bent geworden voor de zon. Echter, wetenschappers aan de Universiteit van Californië en het Naval Health Research Center uit San Diego hebben onderzocht dat de zon (vanwege de vitamine D) je kan beschermen tegen chronische aandoeningen en zelfs tegen kanker.
Hierbij hebben ze onderzoek gedaan naar vrouwen die al leden aan borstkanker. Wat bleek? Bij een tekort aan vitamine D, overlijden de patiënten 2 maal zo vaak als dames die hogere vitamine D waarden hadden. Ze brachten derhalve het advies naar buiten om dames die aan borstkanker leden, extra vitamine D te laten slikken.
Wat doet vitamine D dan?
Dat was nog niet alles, want vitamine D bleek ook preventief te werken tegen borstkanker. Dames met hogere waarden hadden de helft minder kans om deze vervelende aandoening te ontwikkelen. Waar kan de zon – en de vitamine D die daaruit voortkomt- je nog meer tegen beschermen?
- Diabetes
- Artritis
- De spierziekte MS
- De huidaandoening psoriasis
- Het speelt ook een belangrijke rol bij de calciumopname, vitamine D zorgt dus voor sterkere botten.
- Het beschermt tegen kanker, doordat vitamine D cellen laat afsterven, waaronder de kankercellen.
- Vitamine D kan de groei van kanker afremmen, doordat het voorkomt dat er nieuwe bloedvaten worden aangemaakt, die voedingsstoffen naar de tumoren zouden kunnen vervoeren.
Meer zonnen dus?
De zon is een prima bron voor vitamine D. Dit wist je waarschijnlijk al. Je huid maakt het vrijwel direct aan, als het met de zon in aanraking komt. Maar wacht even, verhoogde je door veel te zonnen – of van veelvuldige blootstelling aan de zon – niet de kans op huidkanker? Nou, daar blijkt ook wat opmerkelijks aan de hand te zijn.
In Nederland krijgen bijna 15.000 mensen jaarlijks huidkanker, waarvan er ongeveer 5.000 de meest kwaadaardige vorm. Het blijkt echter dat in ongeveer 10% van de gevallen, waarbij mensen de meest kwaadaardige vorm van huidkanker ontwikkelen, kan worden toegeschreven aan zonlicht. Dat is nogal opmerkelijk. Dus 90% heeft een andere oorzaak.
Het blijkt dat mensen die veel buiten komen en mensen die vooral binnen blijven, ongeveer dezelfde kans hebben op het ontwikkelen van de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Ook ontwikkelt deze vorm van huidkanker zich op plaatsen waar sowieso niet veel zonlicht komt. Hierbij kun je denken aan de rug, de bovenbenen en de voetzolen.
De zon blijkt dus niet alleen een rol te spelen in het ontwikkelen van huidkanker. Andere factoren die huidkanker kunnen veroorzaken – en die niet vaak genoemd worden – zijn overgewicht, een gebrek aan beweging, ongezonde voeding en overmatig alcohol gebruik. Dit zijn leefstijl gerelateerde oorzaken en hebben dus niet veel te maken met de zon.
Andere richtlijnen?
Als de zon dan zo gezond is, zou je dan vaker en langer mogen zonnen? De Britse onderzoeker Oliver Gillie stelt van wel. Hij heeft zelf adviezen opgesteld die sterk indruisen tegen de Britse geldende richtlijnen. Gillie stelt dat je je zoveel als mogelijk kunt blootstellen aan de zon en dat je amper beschermende zonnebrand hoeft te gebruiken. Oliver Gillie heeft zelf leukemie en hij wijdt dit aan het feit dat hij vroege te weinig tijd in de zon heeft doorgebracht.
Nou, dat is dus goed nieuws voor mensen die van de zon houden en voor mensen die veel aan de zon worden blootgesteld. Aan de andere kant, zou je dus niet meer zo huiverig hoeven te zijn om lekker in de zon te gaan liggen.
Bron:
Medisch Dossier, editie december 2014/januari 2015, De zon als supervitamine
Is zon goed voor je? Jazeker! Maar: Beetje kort door de bocht om te stellen dat zon geen kwaad kan op basis van 1 onderzoeker en het feit dat 10% van de huidkankergevallen door de zon komt (op basis van welke cijfers?). Mensen die huidkanker door de zon krijgen, zijn wel degelijk vaak mensen die veel in de zon komen of vaak verbrand zijn, bijvoorbeeld door een lichte huid of te weinig insmeren. Nog los van het feit dat zon de huid verouderd, wat mensen ook weer naar middelen als Botox doet grijpen. Last but not least zijn er ook ziekten waarbij je juist op moet passen met zon, omdat dit ziekte juist kan bevorderen (zoals Lupus). En ook bepaalde medicijnen kunnen huid gevoeliger maken voor zon (verbranding).
Hi Charlotte, ik begrijp wat je zegt. Wat ik wil zeggen met de blog is dat de laatste jaren, in mijn ogen, heel veel paniek is gemaakt rond dit onderwerp. Dit heeft onder andere tot gevolg gehad dat mensen veel minder worden blootgesteld aan zonlicht en dat is ook niet gezond. Het is dus geen vrijbrief om urenlang te liggen bakken in de zon.