Door ervoor te werken, bereik je alles

Werken, iedereen doet het, maar niet iedereen heeft er plezier in. En dat is zonde, want je kunt er ook veel lol aan beleven en mooie resultaten behalen. Alles wat je maar wilt, kun je bereiken als je bereid bent ervoor te werken. Heb je een droom – je wilt astronaut worden – dan kun je dat worden. Mits je daad toevoegt aan je gedachte. Iedereen kan ongekend succesvol worden, in hetgeen hij of zij doet, als je maar doet waar je goed in bent. In deze blog lees je de ingrediënten om tot die successen te komen; het belang van hard werken, doelen stellen en je passie uitleven. 

Werken, waarom en hoe hard?

Het behalen van je doelen kost inspanning, tijd, discipline en doorzettingsvermogen. Je zult er altijd voor werken, het gaat niet vanzelf. De vorderingen die je maakt, gaan stapje voor stapje. Altijd te traag naar je gevoel. Wanneer je bijvoorbeeld 1 kilogram wilt afvallen, dan zul je rond de 7.500 calorieën dienen te verbranden. In de orde van grootte; dat zijn 3 dagen voeding van 2.500 calorieën, voor de man en bijna 4 voor de vrouw.

Werken, doelen bereiken en gezond leven. Meer weten? Lees ook het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Je kunt het ook zo zien; als je 1 kilo wilt afvallen – en dus 7.500 calorieën verbrandt – dan zul je door middel van sport en beweging er ongeveer (7.500 : 500) = 15 uur over doen.

Wat is dan hard werken om je doel te behalen? Hoe weet je nou of jij er genoeg aan doet? Lees eens een interview van een Olympisch kampioen, waarin hij of zij aangeeft hoeveel jaren en hoeveel moeite het heeft gekost om tot de topprestatie te komen. Je zult lezen dat deze atleet zijn doel heeft bereikt door bikkelhard te werken. Naarst het harde werken, zal deze atleet natuurlijk ook de nodige tegenslagen hebben overwonnen.

10.000 uren

In zijn boek “Outliers: why some people succeed and some don’t”, van de Canadese auteur en spreker Malcolm Gladwell, wordt heel mooi beschreven hoe het komt dat sommige mensen ongekend succesvol zijn. Gladwell beschrijft in dat boek de 10.000 uren regel. Dit is de hoeveel uren training of oefening die een persoon nodig heeft om tot een buitengewone prestatie te komen. Die 10.000 uren zijn het equivalent van 6 jaar, 3 maanden en 8 training per dag.

Alles is haalbaar

Een van de voorbeelden die Gladwell aanhaalt is die van MicroSoft oprichter Bill Gates. Wellicht heb je je ooit afgevraagd hoe het nou mogelijk is dat een jongen van amper 20 jaar, in staat is om een voorloper te zijn op het gebied van automatisering. Gates heeft zijn eigen versie van de 10.000 uren regel doorlopen.

Dat Gates gefascineerd was door automatisering, zal je niets verbazen. Op zijn school stond een computer, wat heel bijzonder was in die tijd. Het was 1968 en de meeste mensen hadden nog nooit van een computer gehoord, laat staan dat ze er een gezien hadden. Maar goed, Gates mocht van de schoolleiding dagelijks aan zijn fascinatie werken. Dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van MicroSoft in 1975.

Gates had, samen met een paar vrienden, zijn eigen 10.000 uur besteed aan iets dat hij heel leuk vond.

Passie

Ergens voor werken kan je bijzonder veel bevrediging opleveren, maar ook bijzonder veel frustratie. Helaas werken de meeste mensen voor het geld en doen ze iets waar ze niet echt gelukkig van worden. Slechts weinig mensen werken voor hun plezier. Maar zijn doen datgene, wat ze het liefste willen doen. En dat is de kant, die je op wilt.

Een van de meest bepalende succesfactoren is de hoeveelheid passie die je voor je beroep voelt. Als je dagelijks aan iets kan werken dat je heel erg leuk vindt, dan voelt dat heel anders dan dat je dingen doet die tegen je zin zijn. Zoek dus uit waar je passie ligt.

Anders denken

Even terug naar de inleiding. Daarin stond dat je astronaut kon worden. Misschien rees direct de vraag bij je, hoe dat mogelijk is. Een astronaut is meestal een bijzonder geleerd persoon, zoals een wetenschapper en het lanceren van een raket kost enorm veel geld. Wellicht weet je ook dat er diverse mensen een ruimtereis hebben gemaakt en dat ze daarvoor bedragen hebben betaald die liggen tussen de €20 miljoen en de € 35 miljoen.

Voor gewone burgers is dit niet mogelijk. Of toch wel? Welnu, er bestaan 2 bedrijven die ruimtetoerisme ontwikkelen. Dit zijn Virgin Galactic van de Britse ondernemer Richard Branson en XCOR Airospace van Michiel Mol. Voor een bedrag van rond de €200.000,- kun je een ticket boeken. Dat is nog steeds een fortuin, maar het is beduidend minder de miljoenen die een handje vol miljonairs ervoor over hadden.

Hoewel je voor € 200.000,- ook een heleboel andere leuke dingen kunt doen, is dit bedrag niet onoverkomelijk. Vrijwel iedereen in Nederland is in staat om een dergelijk bedrag bij elkaar te werken. Veel mensen zullen er echter heel lang over doen, maar goed, het is te doen.

Wat ik met deze metafoor wil duidelijk maken, is dat je veel meer kunt bereiken, dan dat je aanvankelijk denkt.

Tips die het leuk kunnen maken

Wat jouw droom ook is, zonder ervoor te werken blijft die droom een droom. Maar als je besluit ervoor te werken, om hem uit te laten komen heb ik 4 tips voor je.

 1. Bedenk wat je leuk vindt
  Wat vind je leuk om te doen? Waar gaat je hart sneller van kloppen? Als je iets doet wat je leuk vindt, dan kost het je weinig energie en ligt je productiviteit heel hoog.
 2. Stel doelen
  Door jezelf een doel te stellen, maak je het concreet. Je hebt een punt om naartoe te werken. Zonder een doel, zijn al je plannen nutteloos.
 3. Vier je successen
  Het leven bestaat niet alleen maar uit werken, genieten en successen vieren hoort er ook bij. Je kunt enorm van je werk genieten als je datgene doet waar je hart ligt. Als je dan ook nog eens je doelen bereikt, dan voelt dat extra goed. Af en toe even stil staan bij dat succes, zal je goed doen. Veel mensen werken wel hard, maar nemen te weinig complimenten en waardering in ontvangst.
 4. Werk hard
  Alles wat je maar wilt kun je bereiken, als je maar bereid bent ervoor te werken.

Het omzetten van je passie in realiteit zal best wat voeten in aarde hebben. Maar dat is het waard. Door dagelijks te werken aan dingen die je leuk vindt, kun je tot bijzondere prestaties komen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het bereiken van je doelen en wil je ervoor werken? Lees dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

Meer weten over gezond en gelukkig leven en wil je je figuur handhaven? Lees dan het populaire e-boek Gezond In 10 Stappen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!