Waarom cholesterol je goed kan doen?

Cholesterol goed voor je?Cholesterol is een lichaamseigen stof, die hele belangrijke functies in je lichaam vervult. Echter ongeveer 1 miljoen mensen slikken medicatie om het te verlagen. Is dat wel goed? Daarover gaat deze blog. Heel veel mensen slikken medicatie, terwijl dit helemaal niet nodig hoeft te zijn. Vaak kent die medicatie bijwerkingen die niet mals zijn, zodat de eventuele voordelen ruimschoots worden overvleugeld door de nadelen. 

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vettige stof dat in je bloed zit. Je lichaam maakt het zelf aan, ongeveer 2% krijg je binnen via je voeding. Dat brengt ons gelijk op het punt, of het wel of niet goed is (en mogelijk) om je cholesterolgehalte middels je voeding en eventuele medicatie te verlagen. Je cholesterolgehalte kan sterk schommelen. Die schommeling is afhankelijk van je lichamelijke behoefte.

Indien je je cholesterol laat meten, dan doe je er dus goed aan om de meting op meerdere momenten uit te voeren. Cholesterol is daarnaast een bouwstof voor je lichaamscellen. Een te laag gehalte is dus niet goed voor je.

Wat doet het en waarom is het goed?

Cholesterol heeft een aantal hele belangrijke functies waaronder:

  • Het houdt je aderen soepel
  • Het is betrokken bij de opbouw van diverse hormonen
  • Het voert reparaties uit in je aderen
  • Het is betrokken bij de opbouw van lichaamscellen

Zonder cholesterol kun je niet leven. Het houdt je aderen soepel en elastisch en dat is belangrijk want de druk op je aderwanden varieert. Tijdens het sporten bijvoorbeeld is die druk hoger dan wanneer je slaapt. De elasticiteit zorgt ervoor dat er geen scheurtjes in je aderen komen, met alle gevolgen van dien.

Cholesterol voert ook allerlei reparaties uit in je bloedvaten. Die reparaties zijn nodig vanwege het ontstekingen die kunnen ontstaan als gevolg van roken, een ongezonde levensstijl, stress, diabetes 2, overgewicht en hoge bloeddruk. Je kunt het cholesterol zien als klusjesmannen, die goed werk verrichten. Zij gaan naar de ontsteking en halen hem weg.

Als je cholesterol dus wat verhoogd is, dan heeft je lichaam dus meer behoefte aan de klusjesmannen, want er zijn ontstekingen op te lossen. Het zou, vanuit dit perspectief, dus niet goed zijn om je cholesterol te verlagen.

Cholesterol is ook betrokken bij de opbouw van diverse hormonen, die betrokken zijn bij je vruchtbaarheid, je immuunsysteem, je slaap, de eiwitopbouw in je spieren. Best handig om het cholesterol op een goed pijl te houden dus.

Oorzaken hart- en vaatziekten

Maar als cholesterol niet de oorzaak is van hart- en vaatziekten en dat het je goed doet, wat veroorzaakt dan wel aandoeningen als aderverkalking en een hartaanval. In de eerste plaats bepaalt je genetisch materiaal of je een verhoogt risico loopt op hart- en vaatziekten. Maar dat is slechts 30%

De overige 70% bepaal jezelf door je dagelijkse keuzes. Door keuzes te maken die niet goed voor je zijn zoals roken, ongezonde voeding, veel suiker en weinig lichaamsbeweging, stijgt het risico op hart- en vaatziekten. Ook stress en overgewicht spelen hier een belangrijke rol in.

Waarom wordt dan gesteld dat het niet goed voor je is?

Jaarlijks worden er voor miljarden euro’s aan cholesterol verlagende medicijnen geslikt. Dat is erg goed voor de portemonnee van de farmaceutische bedrijven. De belangen zijn enorm en dat kan een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de controverse over dit onderwerp.

Er zijn namelijk heel veel mensen die stellen dat cholesterol en hart- en vaatziekten een verband met elkaar hebben. Maar, aan de andere kant, zijn er ook mensen (veel minder) die stellen dat die relatie er niet is. Deze mensen tonen, middels wetenschappelijk onderzoek aan dat cholesterol goed voor je is en dat de angst die erover wordt gezaaid, voor een groot deel onterecht is.

Conclusie

Cholesterol is een lichaamseigen stof die je veel goed kan doen. Zo wordt het ingezet als klusjesman om ontstekingen in de aderen uit de weg te ruimen. Een hoog cholesterol gehalte zou er dan op duiden dat je veel ontstekingen in je lichaam hebt. Wanneer je dan met medicatie het niveau naar beneden zou willen brengen, lijkt dat dus niet handig te zijn.

Door het verlagen van het cholesterol niveau, verwijder je dus de klusjesmannen, waardoor ontstekingen niet, of minder goed, worden verholpen. Wellicht zou het goed zijn om de oorzaak van die ontstekingen aan te pakken. Je doet er derhalve dus goed aan om gezond te eten en op je gewicht te letten.

Gezonde VoedingAfvallen Veranderen E-boek

Wil je meer weten over gezond eten en een gezond gewicht? Kijk dan eens naar deze 2 e-boeken.

In het e-boek Gezonde Voeding lees je onder andere over de positieve effecten van gezond eten, lichaamsbeweging en het nut van verse kruiden. Wist jij bijvoorbeeld dat een simpel kruid als peterselie je helpt om je bloed te zuiveren en om cholesterol op te lossen?

Wellicht denk je ook wel; “Toch handig om wat kilo’s kwijt te raken”, kies dan voor het e-boek Afvallen Veranderen. Daarin lees je hoe je met kleine ingrepen grote resultaten behaalt op het gebied van duurzame gewichtsreductie.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!