Waarom glutamaat meerdere namen heeft.

GlutamaatDe hedendaagse consument wordt zich steeds bewuster van zijn of haar voeding. Het liefst worden producten die E-nummers bevatten vermeden. En daar heeft de voedingsmiddelenindustrie wat op gevonden. Ze geven het betreffende E-nummer gewoon een andere naam. Zo gaat het E-nummer E-621 schuil onder de naam glutamaat en gistextract. 

Waarom wordt glutamaat toegevoegd?

Glutamaat, E-621 of gistextract wordt voornamelijk aan bewerkte voeding toegevoegd om het product meer smaak te geven. Glutamaat is de reden dat je een zak chips in 1x leeg wilt eten. Je kunt gewoon niet stoppen. Glutamaat is zo succesvol in hetgeen ze doet, smaak versterken, dat het door de voedingsmiddelenindustrie in heel veel eten wordt gestopt. Hierdoor eet je ongemerkt meer – waardoor op den duur overgewicht kan ontstaan – en dat betekent extra omzet.

Maar helaas zit er wel een keerzijde aan de medaille van die lekkere smaak. Glutamaat wordt met tal van klachten in verband gebracht. Hierbij kun je denken aan allerlei vage klachten zoals hoofdpijn, darmproblemen, een niet fit gevoel, hartkloppingen, verslaving duizeligheid en problemen aan je luchtwegen. Glutamaat wordt zelfs met depressies, de ziekte van Alzheimer en migraine in verband gebracht.

Die klachten zijn wetenschappelijk moeilijk aan te tonen, of in directe relatie te brengen met glutamaat. Dit komt omdat het leggen van een wetenschappelijk verband veel onderzoek vereist en heel veel geld kost. Dat geld wordt meestal bijeengebracht door sponsors uit het bedrijfsleven. En juist die bedrijven hebben er geen baat bij om die klachten te onderzoeken.

Wat doet het?

Glutamaat stimuleert je zenuwcellen en je hersenen zodanig, dat er een overstimulatie ontstaat bij het eten van producten die glutamaat bevatten. Je vindt glutamaat in producten als chips, koekjes, magnetronmaaltijden, kruiden zakjes, bewerkte vleeswaren, soepen en sauzen uit pak of blik, snacks, kant- en klaarmaaltijden, bouillonblokjes en nog tal van andere producten.

Waarom wordt het anders genoemd?

Omdat E-nummers een negatief imago hebben bij veel mensen, worden ze veel minder op de etiketten genoemd. In de plaats van het bewuste E-nummer wordt dan de naam – bijvoorbeeld glutamaat – gebruikt. Glutamaat gaat ook schuil onder de namen gistextract, natuurlijke aroma’s, maïsolie en gehydrogeneerde eiwitten. Deze praktijk heet Clean Labelling.

Door het gebruik van meerdere namen, voor dezelfde smaakmaker, wordt het er voor de consument niet duidelijker op. Wanneer je op een etiket (of op de verpakking) “Natuurlijke aroma’s” ziet staan, dan is daar volgens de regels niets aan gelogen. maar die “Natuurlijke aroma’s” bestaan dus eigenlijk uit E-621 ofwel glutamaat.

Wat te doen?

Glutamaat vind je dus in heel veel bewerkte voedingsmiddelen, maar als je zelf je maaltijden bereidt, dan krijg je het niet of nauwelijks binnen. Let bij het kopen van voedingsmiddelen op de verschillende namen van glutamaat.

Meer weten?

Gezonde VoedingEr bestaat een verband tussen onze westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes. In Gezonde Voeding lees je over de preventieve werking van voeding. Het geeft je tal van alternatieven en inzichten.

Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!