Stress verminderen door harde aanpak

Je niveau van stress verminderen is erg belangrijk. In Nederland leiden maar dan 1 miljoen mensen chronisch aan stress. Die stress kan werkgerelateerd zijn, maar het kan ook te maken hebben met een relatie die niet goed loopt, financiële zorgen, of de gedachte of ze wel goed genoeg zijn. Stress is ongezond. Het kan leiden tot het krijgen van een burn-out, slapeloosheid, overgewicht en tal van andere fysieke en mentale klachten. Je kan er ook dik van worden. Stress verminderen is derhalve van groot belang. 

Hoe komt stress tot stand?

Stress komt tot stand door een schrikreactie of momenten van angst en woede kunnen stress opleveren. Maar ook je werk, je financiële situatie, de zorg om je kinderen en je naderende deadline kunnen stress opleveren.

Stress verminderen. Meer weten? Download het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk

Door die schrikreactie maak je adrenaline aan. Adrenaline is een neurotransmitter en maakt deel uit van je overlevingsmechanisme. Door de adrenaline gaat je hart sneller gaat kloppen, je bloeddruk gaat tijdelijk omhoog. Dit is in tijden van schrik erg nuttig, want hierdoor stroomt er meer bloed en zuurstof in je spieren. Dit maakt het dat je krachtig reageert op een bedreigende situatie.

Stress heeft vele oorzaken. In de inleiding kon je er al een paar lezen, maar er zijn werkelijk duizenden oorzaken van stress te noemen. Deze oorzaken zijn erg persoonlijk omdat iedereen anders in elkaar zit. De een reageert heftig en op een vervelende situatie, zoals naderende reorganisatie, de ander ziet er een kans in.

Maar goed, de stress verminderen is heel belangrijk, want wanneer je langdurig wordt blootgesteld aan stress (en de aanmaak van adrenaline) dan heeft dat verstrekkende gevolgen voor je immuunsysteem, je spijsvertering en de opslag van energie in je vetcellen. Doordat je langdurig gebukt gaat onder stress, wordt je vanzelf ziek en dik.

Stress verminderen

Een goede manier op je te ontdoen van stress is lichaamsbeweging. Een stuk hardlopen, wielrennen of gewoon wandelen en fietsen doen je veel goed.

Dergelijke vormen van lichaamsbeweging kunnen de aanmaak van de neurotransmitters endorfine, dopamine en serotonine stimuleren.Door de lichaamsbeweging en door de aanmaak van deze feel good stofjes zul je stress verminderen. Het vloeit als het ware uit je lichaam.

Wil je meer weten over neurotransmitters en hoe je ze kan beïnvloeden? Lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk eens.

Activiteiten die stress verminderen

Deze activiteiten kunnen helpen bij stress verminderen.

1. Sporten

Door fysieke inspanningen te verrichten kun je de vrijwel dagelijks opgebouwde stress verminderen. Tijdens het sporten maak je letterlijk je hoofd leeg. Je kunt immers niet aan alle dingen blijven denken die je stress opleveren. Tijdens een work out, het joggen of een sport als tennis, ben je bezig met de fysieke beweging. Krachttraining kan een hele goede manies zijn bij stress verminderen.

2. Praten, je emoties uiten

Ja ja, dat is bekend. Praten is belangrijk. Maar wees nu even eerlijk, maak je alles bespreekbaar? In je hoofd speelt zich veel meer af dan dat er in werkelijkheid gebeurt. Naar schatting gebeurt zo’n 75% van de dingen, waar jij je druk om maakt niet. Deel je zielenroerselen, maak van je hart geen moordkuil. Door te praten en je emoties te uiten zul je stress verminderen.

3. Gezonde voeding

In stressvolle periodes maak je naast adrenaline ook het stress hormoon cortisol aan. Cortisol zorgt er tevens voor dat je trek krijgt in zoet en vet. Je krijgt dus trek in junk food, fast food en andere ongezonde energierijke voeding. De kans is groot dat je daarvan aankomt. Dus is het belangrijk om voeding te kiezen die de aanmaak van cortisol tegen gaat.

Welke voeding draagt dan bij aan het verlagen van cortisol?

» Omega 3 bronnen

Zoals vette zalm, walnoten, lijnzaadolie, tonijn en olijfolie. Omega 3 vetten doen je hersenen erg veel goed.

» Bronnen van vitamine C

Helpen je de gevolgen van stress verminderen. Denk hierbij aan sinaasappels, kiwi’s, groene bladgroenten.

» Bronnen van endorfine

Zoals chocola (net teveel en minimaal 70% pure) en lichaamsbeweging.

» Voeding met een lage glycemische index

Hiertoe behoort onbewerkte groente, fruit, noten, zaden, vis, kip, en peulvruchten. Natuurlijk is deze lijst veel langer.

Meer over gezond eten lees je in het e-boek Gezonde Voeding.

4. Mentaal

Zonder zweverig te worden helpt je mentaal welzijn ook bij stress verminderen. Bijvoorbeeld het stellen van doelen en hete visualiseren ervan kan een behoorlijk verschil maken. Zit je in een situatie waarin je niet wilt zitten?

Definieer dan een doel voor jezelf over hoe je dat gaat oplossen, waar je je op gaat focussen en hoe lang je daarover mag doen. Een doel geeft richting en focus.

Wat kun je dus doen?

Stress verminderen kun je dagelijks, reguleren. Andere activiteiten die stress verminderen zijn bijvoorbeeld yoga, ademhalingsoefeningen, meditatie, de stress van je af schrijven, dagelijks een wandeling maken, een oude hobby weer oppakken en iets simpels als je huis opruimen en je werk logisch organiseren. Je merkt wellicht zelf al dat je deze activiteiten gemakkelijk zelf kan organiseren.

Meer weten?

Minder stress en succes zonder grenzen is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.

Bepaalde neurotransmitters helpen bij stress verminderen en sommige neurotransmitters stimuleren het juist. Wil je daar meer over weten? Download dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk eens.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!