4 Dingen die je niet hoeft te doen om in conditie te raken

Iedereen weet wel dat als je een betere conditie wilt, om bijvoorbeeld af te vallen, je fitter te voelen of voor een bepaalde sportieve prestatie, dat je daarvoor dient te werken. Wie een betere conditie wil, doet er goed aan een aantal dingen te veranderen in zijn of haar levensstijl. Als je altijd doet, wat je hebt gedaan, zul je altijd hetzelfde bereiken. Als je dus een paar kilo kwijt wilt, een betere conditie wenst of je wilt je fitter voelen, dan dien je daar wat voor te doen. Veel mensen starten wel, maar haken vroegtijdig af. Hoe kan dat? Deze blog gaat over 4 dingen die je maar beter kunt laten om in conditie te geraken.

Conditie

Allereerst, wat is conditie eigenlijk? Iedereen heeft er wel een idee over, maar het is wel even handig om te weten wat er met conditie wordt bedoeld. Het  is namelijk een breed begrip. Je lichamelijke conditie bepaalt hoe fit je bent. Hierbij kun je denken aan je algehele uithoudingsvermogen bij intensieve vormen van beweging.

Conditie en gezondheid. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 Stappen.

Conditie zegt iets over hoe lang je iets kunt volhouden, maar het zegt ook iets over je kracht, je snelheid, je lenigheid en het coördineren van je spieren.

Voordelen van een goede conditie

Er zijn veel voordelen te noemen voor een goede conditie. Hierbij kun je denken aan:

  1. Sneller herstel, na een inspanning
  2. Het verkleinen van de kans op blessures, bij inspanningen
  3. Door extra lichaamsbeweging worden je spieren en botten sterker
  4. Door aan je conditie te werken, verbrand je extra calorieën. Dat is gunstig voor je gewicht.
  5. Het verhoogt je weerstand, je wordt minder snel ziek
  6. Het kan invloed hebben op je stressbestendigheid
  7. Het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten

Wat hoef je niet te doen?

Fitness en krachttraining zijn goede manieren op je lichamelijke conditie op te bouwen. Wanneer je al over een redelijke conditie beschikt, dan zou je deze kunnen verbeteren door interval trainingen. Deze worden ook wel HIIT trainingen genoemd.

1. Wordt geen sportschoolverslaafde

Als je een betere conditie voor je zelf wenst, sla dan niet als een blad om. Wordt geen sportschoolverslaafde ga je niet te buiten aan extreme trainingen, zie je wel eens bij een Tell Sell-achtig programma ziet. Je lichaam is gebouwd voor matig intensieve beweging. Dit type beweging kun je lang volhouden.

Bij matig intensieve beweging kun je denken aan een paar uur wandelen of fietsen. Hoewel je daar dagelijks niet de tijd voor zult hebben is er toch een oplossing. Uit onderzoeken blijkt dat dat dagelijks 5 tot 10 minuten hardlopen (of joggen) gerelateerd kan worden aan een verlaging van het risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten.

Ook je hersenen zijn dol op lichaamsbeweging. Tal van onderzoeken laten zien dat lichaamsbeweging bijdraagt aan het voorkomen van depressies, negatieve stemmingen en zelfs op het voorkomen van de ziekte van Alzheimer. Het opbouwen van je conditie door middel van lichaamsbeweging kan ook je stressbestendigheid verhogen.

2. Geloof niet in een wondermiddel

Er bestaat geen wonderpil, poeder of zalfje dat je een betere conditie geeft. Een betere conditie verkrijg je door het eten van gezonde voeding zoals groente, fruit, noten, peulvruchten, vis, gezonde vetten en het vermijden of beperken van de consumptie van alcohol, suiker, junk food, veel bewerkte voedingsmiddelen en ongezonde (trans)vetten. Daarnaast draagt lichaamsbeweging positief bij.

3. Conditie is geen modegril

Ook op het gebied van fitness is het een komen en gaan van trends. De afgelopen jaren hebben onder andere Zumba, Tai Bo, Callanatics, Body Pump, Body Combat, Insanity en het Tony Little Target Training System (ken je die nog van Tell Sell?) de revue gepasseerd. Conditie is geen hype.

Je hoeft niet steeds van de ene naar de andere trend te hoppen en de mooie lichamen van de modellen van de reclame van dergelijke programma’s zijn afkomstig van jarenlange zeer intensieve trainingsroutines. Hierbij kun je denken aan topsport-achtige work outs.

Wat kun je dan wel doen, wat is een goede richtlijn die je wel kunt volhouden? Calculeer dagelijks 1 uur lichaamsbeweging in. Je kunt hier op talloze manieren voor zorgen. Een paar keer per week joggen, op de fiets naar je werk, de hond uitlaten, huishoudelijke klussen doen, lekker wandelen in het weekend etcetera.

4. Ga niet op een dieet

Doe jezelf een lol en ga niet meer op dieet. Wellicht heb je wel eens een dieet gevolgd en ken je de resultaten op korte en op lange termijn. Een tijdelijk dieet werkt niet, je lichaam snapt er niets van en meestal levert het alleen maar frustratie op. Er zijn diëten die stellen dat je fitter en slanker wordt van het eten van bepaalde combinaties, maar goed, je lichaam is er op gemaakt om alle voedingsstoffen te eten.

Je lichaam heeft (complexe) koolhydraten nodig voor je hersenen (glucose) en je spieren (glycogeen), eiwitten (voor de opbouw van je lichaamscellen) en gezonde vetten (voor de opname van diverse vitaminen, voor je hersenen, de opbouw van je lichaamscellen en je weerstand).

De voedingsstoffen kookhydraten, eiwitten en vetten werken als een soort symbiose. Ze werken samen, zodat jij je goed en gezond voelt. Onttrek je 1 van de voedingsstoffen, dan compenseert je lichaam dat. En dat is meestal niet in jouw voordeel.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je (bijna automatische) in een goede conditie komt? Download het uitgebreide en super praktische e-boek Gezond in 10 stappen.

Een goede conditie versnelt ook het metabolisme en dat is handig wanneer je extra calorieën wilt verbranden om bijvoorbeeld af te vallen. Wil je meer weten over het versnellen van je metabolisme? Download dan het speciale e-boek Je Metabolisme Boosten. Je ontdekt hoe je ongemerkt meer calorieën verbrand, zodat je afvalt.

Bron: Livestrong

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!