Je hoeft niet dik te worden van vet in je voeding
Vet is slecht en je wordt er dik van. Tientallen jaren was vet, in je voeding, een soort van vijand die je diende te vermijden. Naast dat je dik zou worden van vet, liep je ook nog eens een groter risico op allerlei vervelende ziektes. In de afgelopen decennia is het percentage vet dat we dagelijks consumeren wat afgenomen. Er zijn talloze vetvrije en vetarme producten. Dan zou je denken dat er tegenwoordig minder mensen te dik zijn en ook minder mensen die kampen met hart- en vaatziekten, in vergelijking met vroeger. Niet dus.
Dik worden door weinig vet
Ondanks het bestaan van allerlei vetvrije producten en de afname van het aandeel van vet in je eten, zijn zowel de Europeanen als de Amerikanen in de afgelopen decennia zwaarder geworden. Ongeveer de helft van beide bevolkingen heeft thans te kampen met overgewicht en ruim 10% leidt zelfs aan obesitas. Het is een tegengestelde beweging; er wordt minder vet gegeten en toch wordt men dik.
De strijd tegen vet heeft zelfs geen merkbare invloed op de cijfers over hartkwalen en kanker¹. Hart- en vaatziekten en kanker zijn belangrijke argumenten geweest om minder vet te eten. Het kan ermee te maken hebben dat sommige typen vet gezond zijn. Het eten van die gezonde vetten en het minderen van de ongezonde vetten, blijkt juist een hele gezonde voedingsstrategie.
Gezonde vetten zijn de onverzadigde vetten. Je vindt ze in vis, olijfolie, noten, zaden en pitten. Een van de meest gezonde onverzadigde vetten zijn de omega 3 vetten. Deze vetten worden door je lichaam snel omgezet in energie, dit betekent dat je deze vetten snel verbrandt en dat ze dus niet worden opgeslagen in je vetmassa. Onverzadigde vetten maken je dus niet dik. Althans, als je er niet teveel van eet. Wat je wel dik maakt is een structureel overschot aan calorieën. Door overschotten aan calorieën te eten afkomstig van de voedingsstoffen vet, koolhydraten en eiwitten zorgen er bijna automatisch voor dat je dik wordt.
Vetarm dieet
Er is onderzoek gedaan naar mensen die een vetarm dieet volgden. Het bleek dat zij in een paar weken enkele kilo’s afvielen. Maar die gewichtsreductie werd automatisch weer teniet gedaan, zelfs als ze het vetvrije dieet bleven volgen. Uit Europese onderzoeken blijkt zelfs dat vrouwen die het miste vet aten, de grootste kans hadden om dik te worden. Het blijkt ook dat bij de Zwitsers, die naar verhouding veel vette kaas eten, minder vaak hart- en vaatziekten voorkomen. En dat, terwijl zij wereldwijd zo’n beetje het hoogste cholesterol gehalte hebben.
Een andere reden die aangevoerd kan worden, dat de westerse mensen dikker zijn geworden, is de grote hoeveelheid koolhydraten in het westerse voedingspatroon.
¹Bron: Eet, Drink En Blijf Slank & Gezond. De revolutie in gezonde voeding, Dr. Walter Willett, Harvard School of Public Health