Gezonder eten met deze 20 tips
Iedereen wil wel gezonder eten, maar we zijn een beetje vergeten wat dat is. Michael Pollan is een bekende auteur, onderzoeker en voedingsdeskundige heeft hier een heel leuk en handzaam boek over geschreven. Het heet Echt Eten en het bevat veel tips die je vrijwel direct kunt toepassen om gezonder eten te kopen. In deze blog heb ik 20 gemakkelijke tips voor je geselecteerd.
Gezonder eten, waarom is dat moeilijk dan?
Allereerst antwoord op de vraag, waarom gezonder eten moeilijk is. Het antwoord is best wel treurig, vind ik. Verreweg de meeste voeding komt via het supermarktkanaal bij de mensen op tafel. En juist in die supermarkten vind je veel bewerkte voedingsmiddelen. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten meestal een 5 tal goedkope ingrediënten zoals maïs, soja, zuivel, zetmeel en graan en 3 toevoegingen zoals geraffineerde suiker, vet en zout. Bekijk de etiketten maar eens. Wanneer je voedingspatroon bestaat uit veel bewerkte voeding, dan kun je stellen dat je te weinig gezonde bouwstoffen binnen krijgt. Om gezonder eten te kopen, in de supermarkt is het handig om juist de bewerkte producten te laten staan en de onbewerkte te kopen.
Het kopen van gezonde voeding is best een uitdaging geworden. De onderstaande 20 tips kunnen je helpen
1. Koop geen producten met een lange ingrediëntenlijst
Hoe meer ingrediënten een product bevat, hoe meer het is bewerkt. De volgorde van de ingrediënten loopt van het stofje dat het meeste is gebruikt (dat staat bovenaan) naar het ingrediënt dat het minst is toegevoegd. Zie je meer dan 5 namen staan, leg het artikel dan terug. Kies liever voor gezonder eten zoals een stronk broccoli of een ons spruiten.
2. Als je niet snapt wat er op een etiket staat, leg het product dan terug
Als je ingrediënten leest, die je niet snapt, zoals ammoniumsulfaat, xanthan, cellulose en een hoop andere namen die eindigen op -ose, laat het dan links liggen.
3. Eet vette vis
Vette vis, zoals haring, paling en makreel bevatten veel gezonde stoffen zoals omega 3 vetten.
4. Gezonder eten is eten dat uiteindelijk zal rotten
Hiermee wordt fruit, groente en andere onbewerkte voedingsmiddelen bedoeld. Rotten is een natuurlijk proces en hoort bij voedsel. Je hebt vast wel eens gehoord van de man uit de V.S. die een hamburger van een bekend fast food bedrijf, 13 jaar lang (of zoiets) had bewaard. De hamburger was niet vergaan.
5. Vermijd wit brood
Wit brood bestaat uit enkelvoudige koolhydraten en die zorgen voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel. Een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel wordt gerelateerd aan allerlei gezondheidsrisico’s.
6. Neem geen cereals die de kleur van je melk veranderen
Dergelijk bewerkte ontbijtgranen bevatten bewerkte koolhydraten en chemische additieven zoals E-nummers.
7. Eet niets wat je opa of oma niet zou herkennen
Deze regel voor gezonder eten vind ik heel leuk en toepasselijk. Mijn oma (en ik denk ook de jouwe) zijn rond de Eerste Wereldoorlog geboren. Dat was een tijd waarin mensen nog op het land werken en eten veelal lokaal werd aangevoerd. Loop zelf eens door de paden van een supermarkt en bedenk dat of jouw grootouder zich herkent in de producten.
8. Eet wanneer je honger hebt, niet uit verveling
Ik zie wel eens mensen gedachteloos candy bars of koeken naar binnen werken, terwijl ze op de bus of trein wachten. Eten is geen tijdverdrijf.
9. Eet kleurrijke voeding
Kleurrijke voeding is gezonder eten. Hoe meer kleuren hoe meer antioxidanten en andere gezonde stoffen.
10. Eet geen light of vetvrije voeding
Met dergelijke producten heb je de illusie gezonder eten te kopen. Helaas vind je in vetvrije producten juist weer heel veel suiker en in veel light producten vind je het E-nummer 951, ofwel Aspartaam.
11. Eten wordt niet met een brommer gebracht en komt niet uit een raam
Fast food en bezorgmaaltijden behoren niet tot de meest gezonde maaltijden.
12. Drink het water waarin je je groenten hebt gekookt
Een beetje vreemd, maar wel lekker (en gezond). Dit water bevat veel vitamines, afkomstig uit de groenten.
13. Bereid je maaltijden zelf
Maak zelf je eten klaar, zodat je weet wat er in gaat. Of, laat je eten klaar maken door je partner, of een kok in een goed restaurant. Massavoedsel, zoals candy bars, koeken en snacks worden machinaal gemaakt en bevatten veel kunstmatige toevoegingen.
14. Eet van kleinere borden
Dit is pure psychologie, maar goed, wanneer je een klein bord opschept, met de normale hoeveelheid eten, dan ziet er bord er vol uit. Je hersenen krijgen dan allerlei seintjes. Eigenlijk fop je ze dus een beetje. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld wijn en bier in kleinere glazen (of de glazen minder vol schenken).
15. Eet Mediterraans of zoals de Japanners
Het mediterraanse eten staat bekend om het gebruik van niet al te grote porties, onbewerkte voeding zoals veel groenten, olijfolie, vis, noten, zaden, pitten en een gezond stuk vlees. Het westerse voedingspatroon staat bekend om haar bewerkte voeding; veel vulling, weinig voeding. De Japanners eten veel voeding uit de zee zoals zeewier en natuurlijk vis. Gemiddeld gezien worden zijn de oudste mensen op aarde. Vooral de mensen van het eiland Okinawa.
16. Eet niet totdat je helemaal vol zit
Deze regel voor gezonder eten breekt wellicht met je opvoeding, waarin je vader of moeder wilde dat je je hele bord leeg at. Eten heeft ongeveer 20 minuten nodig om je maag te bereiken, zodat je hersenen signalen ontvangen dat je vol zit. Meestal eet je binnen een minuut of 10 je bord leeg. Dit houdt in dat er een gat ontstaat van ongeveer 10 minuten, dat je eigenlijk genoeg hebt gegeten, maar dat je hersenen dat signaal nog niet hebben ontvangen. Het gevolg; je schept nog een keer op, waardoor je de kans loopt om teveel calorieën binnen te krijgen.
17. Koop geen eten bij een tankstation
Hoewel tankstations bijna alles verkopen om je trek weg te nemen, is het niet aan te bevelen om daar iets te kopen. Dergelijk eten bevat vaak teveel suiker, transvetten en zout.
18. Snoep als beloning
Koek, chips, snoep, taart en ook frisdrank zijn traktaties. Vroeger kreeg ik alleen in het weekend 1 bakje chips en 1 glas frisdrank. Tegenwoordig eten kinderen op maandag ochtend al chips en drinken ze cola. Er zijn aanwijzingen dat concentratie stoornissen zoals AHDH en dergelijk eten een verband hebben.
19. Eet geen eten, dat ingrediënten bevat dat een kind van 5 niet kan uitspreken
Lees dit artikel over E-nummers maar eens. Denk jij dat een kind van 5 probleemloos Butylhydroxyaniol, Butylhydroxtolueen en E-210 Benzoëzuur kan uitspreken? Toch vind je deze ingewikkelde namen in chips en snoep.
20. Breek met de regels
Hiermee bedoel ik; vertrouw op jezelf. Er is nog heel veel onbekend over eten en over datgene wat bekend is verandert er regelmatig iets. Zo werd vroeger gesteld dat melk goed was voor je botten; onderzoek toont juist aan dat het je botten broos maakt. Zo werd vroeger gesteld dat vet slecht voor je was, tegenwoordig is bekend dat onverzadigde vetten heel erg gezond zijn.
Ook werd gesteld dat verzadigde vetten uit bijvoorbeeld rood vlees ongezond zijn. Tegenwoordig wordt gesteld dat, indien het dier zijn of haar natuurlijke voeding heeft gegeten (zoals een koe gras hoort te eten en geen maïs) en vrij heeft kunnen rondlopen, wel positief bijdraagt aan je gezondheid.
Lees dus veel over voeding, zodat je zelf een keuze voor gezonder eten kunt maken. Als je af en toe eens teveel chips eet, een extra stuk taart snoept of per ongeluk wel dat kaasbroodje niet kon laten staan, laat het dan gewoon gebeuren. Voel je niet schuldig, maar trek je hardloopschoenen aan of neem thuis iets van gezonder eten. Aan de andere kant; sla ook niet obsessief door met gezond eten.
Gezonder eten, voor als je er meer mee wilt doen
Voeding bepaalt in belangrijke mate hoe je je voelt, hoeveel je weegt en hoeveel energie je hebt.
Er bestaat een verband tussen onze westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes. In Gezonde Voeding lees je over de preventieve werking van voeding. Het geeft je tal van alternatieven en inzichten.
Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.