9 Voedingsmiddelen die je een boost geven

boostDagelijks drinken veel mensen een ‘s ochtends een kop koffie of thee om de dag op te starten. Het geeft ze een boost, waardoor ze zich wat meer wakker en alerter voelen. In deze blog heb ik 9 voedingsmiddelen beschreven die je een boost geven. 

Voedingsmiddelen die je een boost geven

Met regelmaat zie ik mensen een energiereep nemen, een extra kop koffie drinken of iets van een dextrose tablet nemen. Het idee daarachter is een dat ze een energie boost ervaren en daardoor beter in staat zijn hun taak of prestatie uit te voeren. Suiker kan je ook een behoorlijke boost geven. Maar of dat nou zo gezond is. De onderstaande 9 voedingsmiddelen geven je ook een energie boost. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen.

  1. Quinoa
  2. Kokosvet
  3. Donker bladgroenten
  4. Amandelen
  5. Hennepzaad
  6. Vers fruit
  7. Groene thee
  8. Tarwegras
  9. Bieten

1. Quinoa

Quinoa lijkt op graan of rijst, maar is het niet. Quinoa komt uit Latijns Amerika en stamt af van dezelfde plantenfamilie als waar spinazie vanaf stamt. Het bevat veel natuurlijke eiwitten, bijzonder weinig calorieën. Het bevat geen gluten, want het is geen graan en er zit veel vitamine B in. Vitamine B draagt bij aan je energievoorziening en speelt een rol bij het verwerken van de bouwstoffen eiwitten, koolhydraten en vetten.

2. Kokosvet

Kokosvet is een type verzadigd vet dat door je lever wordt omgezet in energie. Kokosvet, of kokos olie wordt gemakkelijk door je lichaam verteerd. Dit komt door de moleculaire opbouw, het bestaat uit zogenaamde middellange vetzuurketens. Die vetzuurketens versnellen je metabolisme, ofwel de snelheid waarmee je lichaam eten omzet in energie. Kokosvet heeft meer voordelen, zo zou het ook een rol kunnen spelen bij afslanken.

3. Donkere bladgroenten

Alle donkere bladgroenten dragen bij aan je gezondheid en geven je een boost. Ze bevatten veel gezonde voedingsstoffen en weinig calorieën. Bij donkere bladgroenten kun je denken aan spinazie, boerenkool, andijvie en ook snijbieten. Je kunt ervoor kiezen om ze te blenderen en ze als smoothie te nemen. Hierdoor kun je ze gemakkelijk meerdere keren per dag eten.

4. Amandelen

Rauwe amandelen bevatten veel gezonde vetten. Die gezonde vetten zijn onder andere goed voor je hart- en bloedvaten. Met rauwe amandelen bedoel ik ongezouten en ongebrande amandelen.

5. Hennepzaad

Hennepzaad doet je veel goed. Ze zitten vol met gezonde voedings-en bouwstoffen zoals eiwitten, gezonde vetten en aminozuren. Hennepzaden hebben positieve effecten op je gewrichten, je hart- en bloedbaren en je hersenen. Zo bevorderen hennepzaden de aanmaak van je gelukshormoon serotonine en kan het je geheugen verbeteren. Hennepzaad bevat ook, de super gezonde omega 3 vetten. Deze worden ook wel hersenvoeding genoemd.

6. Vers fruit

Hier kan iedereen zich wel wat bij voorstellen. Vers fruit zit vol met vitamines, mineralen en vezels. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en zorgen ze voor een geleidelijke stijging van je bloedsuikerspiegel. Hierdoor voorkom je hongergevoelens. Vers fruit zorgt dus niet alleen voor een gezonde boost, het draagt ook bij aan gewichtscontrole.

7. Groene thee

De cafeïne uit groene thee is voor het gevoel wat stabieler dan de piek van de cafeïne uit koffie. Dit komt waarschijnlijk doordat groene thee het zogenaamde L-theanine bevat. Deze naam kun je vergeten, maar dat stofje is een aminozuur dat je helpt te ontspannen.

8. Tarwegras

Tarwegras is mijn favoriet. Ik drink het elke dag omdat tarwegras, per 100 gram net zoveel gezonde stoffen bevat als 2,3 kilo groeten. Het werkt verkwikkend, het geeft een boost en het ontgift.

9. Bieten

Bieten zijn ook een favoriet van mij, maar niet elke dag. Ongeveer 2 tot 3 keer per week neem in een glas bietensap of eet ik bieten. Niet meer, want in bieten zit het stofje nitraat, dat door je lichaam om wordt gezet in nitriet. Als je er teveel van neemt, wordt het giftig. Bieten zorgen ervoor dat je bloedvaten wijder worden. Hierdoor kan er meer bloed naar je lichaamscellen, bijvoorbeeld de cellen van je spieren en je hersenen, zodat de prestaties verbeteren.

 Wat je nog meer wilt weten.

Gezonde VoedingVoor iedereen die lekker en gezond wil eten is het e-boek Gezonde Voeding geschikt. Of je je nou energieker wilt voelen, een boost wilt, of fitter en slanker wilt zijn of je gewicht op pijl wilt brengen, voeding bepaalt in belangrijke mate hoe je je voelt, hoeveel je weegt en hoeveel energie je hebt.

Er bestaat een verband tussen onze westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes. In Gezonde Voeding lees je over de preventieve werking van voeding. Het geeft je tal van alternatieven en inzichten.

Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!