10 Dagelijkse activiteiten die vetverbranding stimuleren

Iedereen weet wel dat lichaamsbeweging belangrijk is voor je. Lichaamsbeweging stimuleert je vetverbranding en het bijdraagt aan aan je conditie, je gezondheid en ook aan je welzijn. Je komt er echter niet altijd aan toe om een paar keer per week te gaan sporten, doordat het druk is op je werk, je een gezin hebt, er familieverplichtingen zijn, of dat het gewoon even niet uitkomt. Onderzoek toont aan dat gewone dagelijkse activiteiten ervoor zorgen dat je wel 200 calorieën per uur kunt verbranden. Deze post geeft je de 10 simpele dagelijkse activiteiten die vetverbranding stimuleren.

Vetverbranding

Je kunt vetverbranding stimuleren door vormen van matig intensieve beweging. De mens is gemaakt voor dit type beweging. Sinds prehistorische tijden blinkt de mens niet uit in snelheid en kracht, maar wel op uithouding. Als je ervoor zorgt dat je je hartslag laag houdt, dan kun je de beweging lang volhouden en stimuleer je de vetverbranding. Per uur stimuleer je de vetverbranding zodanig dat je wel 200 tot 250 calorieën verbrandt en in veel gevallen (als je wat zwaarder bent dan 75 kilo) nog meer.vetverbranding

Het verbranden van 200 tot 250 calorieën kun je ook anders zien. Per uur dat je matig intensief beweegt, verbrand je het aantal calorieën dat er in een candy bar zitten, of in een gevulde koek, een blikje frisdrank of een zoet toetje. Voorbeelden van matig intensieve beweging zijn wandelen, rustig fietsen en de 10 dagelijkse activiteiten die hieronder staan beschreven.

1. Doe je kinderen in bad

Het badderen van je kinderen kost best wat energie, maar je wordt er niet echt moe van. Het wassen, afdrogen en het aankleden van je kinderen stimuleert je vetverbranding. Maar goed, het is ook leuk om te doen. Tip; doe dit met kleine kinderen. Ga er van uit dat pubers dit niet meer leuk vinden. Maar goed, dan blijven er nog 9 andere dagelijkse activiteiten over.

2. Boodschappen doen

De meeste mensen doen 1 tot 2 keer in de week boodschappen. En dat is niet altijd de meest favoriete bezigheid. Maar bedenk je dan dat, door al dat gewandel door de supermarkt paden en het zeulen van die zware boodschappentassen calorieën verbrandt. Hierdoor dragen je boodschappen bij aan je vetverbranding. Wanneer je je boodschappen op de fiets doet, verbrand je nog meer calorieën.

3. Het huishouden doen

Ook zo’n niet al te populaire bezigheid die wekelijks toch terugkeert. Huishoudelijke klussen zoals stofzuigen, de ramen lappen of iets repareren stimuleren wel mooi je vetverbranding. Ook met deze dagelijkse activiteit sla je dus 2 vliegen in 1 klap.

4. Actief spelen met je kinderen

Een potje voetbal, tikkertje of gewoon met elkaar ravotten is niet alleen leuk om te doen, maar ook gezond. Je zult waarschijnlijk wel merken dat je kinderen bijzonder energiek zijn en je uitdagen om meer te spelen.

5. Gras maaien

Ook zo’n karwij dat steeds terug komt. Maar goed het verbrandt calorieën. Na het maaien zul je het gras bijeen dienen te harken en in de kliko dumpen. Al die beweging stimuleert de calorie- en dus je vetverbranding.

6. Wandelen

Bij wandelen kun je denken aan het uitlaten van de hond, of een boswandeling in het weekend. Maar je kunt wandelen ook wat meer integreren in je dagelijkse activiteiten. Zo zou je bijvoorbeeld naar een collega kunnen lopen voor een overleg, in plaats van hem of haar een mail te sturen. Mensen zijn gemaakt om te wandelen. Op deze manier waren de vroegere jagers in staat om succesvol te jagen. Een dier was altijd sneller dan de mens, maar door het dier dagenlang op te jagen, raakte het uitgeput waardoor het gevangen kon worden.

7. Fietsen naar je werk

Voor veel mensen is dit een goed voornemen en blijft het daarbij. Ga bij jezelf eens na op hoeveel kilometer afstand je van je werk af woont en neem als stelregel dat je ongeveer 15 kilometer per uur fietst. Met zo’n snelheid verbrand je zowel ‘s ochtends als ‘s middags (je gaat immers ook weer naar huis), zo’n 500 calorieën per dag.

8. Tuinieren

Het is niet mijn hobby, mijn tuin ligt vol met tegels en een paar bloembakken. Maar goed, het wieden van onkruid, het planten van nieuw gewas en het bijsteken van je gazon draagt wel bij aan je vetverbranding. Je zou kunnen stellen dat, door tuinieren zowel je tuin als dat jij mooier wordt.

9. Je huis opknappen

Een nieuwe kamer inrichten voor je kind, het verven van een wand of het repareren van een kapotte deur. Door het opknappen van je huis verbrand je extra calorieën. Dit is wellicht handig om te beseffen, wanneer je tegen een klus aanhikt.

10. De auto wassen

Hoewel de carwash natuurlijk veel gemakkelijker is, zorgt het wassen van je auto voor meer positieve effecten dan alleen een blinkende bolide.

Gemakkelijk

Wellicht zul je nu denken dat deze 10 tips erg gemakkelijk en laagdrempelig zijn. Wellicht vind je ze zelfs 10 open deuren. Maar dat is nou het punt, veel mensen zien hun dagelijkse activiteiten als een opgave of een last. Het geeft ze een gevoel van spanning of stress om het allemaal maar geregeld te krijgen. En als ze de dagelijkse activiteiten dan achter de rug hebben, dan zouden ze ook nog eens naar een sportschool gaan, of hardloopschoenen aantrekken om de broodnodige calorieën te verbranden.

Als je die dagelijkse activiteiten op een andere manier bekijkt, vanuit het perspectief van een gezonde en actieve levensstijl, dan zouden zij er meer plezier aan kunnen beleven. Door de gewone dagelijkse activiteiten te zien vanuit een perspectief van gezond gewicht, op gewicht blijven, extra calorieën verbranden of vetverbranding zouden zij kunnen beseffen dat ze feitelijk 2 vliegen in 1 klap slaan.

Meer weten?

In het e-boek Afvallen Veranderen lees je hoe je op een verantwoorde manier afvalt en vervolgens op dat streefgewicht blijft. In kleine stappen werk je naar je ideale gewicht toe. Afvallen Veranderen staat bomvol met tips en handvatten die je allemaal kunt gebruiken om het streefgewicht te bereiken en te behouden.

Afvallen Veranderen is ook als paperback verkrijgbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!