8 gezonde redenen om kokosolie te gebruiken

KokosolieKokosolie is een vorm van verzadigde vetten, die niet slecht voor je zijn. Sterker nog, kokosolie er erg gezond voor je. Dit komt doordat de verzadigde vetten in kokosolie grotendeels bestaan uit de middellange vetzuurketen. Dit houdt in dat er een laag aantal koolstofverbindingen in de atoomstructuur zitten. Beetje technische misschien, maar je lever is er blij mee. Die middellange vetzuurketen maakt het dat kokosolie gemakkelijker afbreekbaar. Onderzoeken hebben aangetoond dat kokosolie diverse gezonde voordelen heeft voor je lichaam. Zo versnelt het gebruik van kokosolie je metabolisme, wat je helpt bij afvallen. Maar er zijn meer voordelen. Die lees je in de onderstaande opsomming. 

Redenen om kokosolie te gebruiken

 1. Kokosolie draagt bij aan afslanken

  Omdat de lever de middellange vetzuurketen kan verwerken, wordt kokosolie niet als vet opgeslagen, maar gebruikt als energie. Daarnaast draagt het bij aan het versnellen van je stofwisseling. Dat draagt ook bij aan afvallen.

 2. Vol met vitaminen, mineralen en antioxidanten

  Het witte kokosvet, het vlezige gedeelte van de kokosnoot zit vol met gezonde stoffen.

 3. Rijk aan vezels

  Het kokosvlees is rijk aan vezels. Vezels stimuleren je darmen en geven je een verzadigd gevoel. Dik kan je helpen bij afvallen.

 4. Gemakkelijk verteerbaar

  Kokosolie is gemakkelijk verteerbaar vanwege de enzymen die het bevat. Die enzymen komen normaal gesproken uit je alvleesklier, maar ze zitten dus ook in kokosolie. Die enzymen dragen bij aan je stofwisseling, zodat dit proces sneller verloopt.

 5. Goed voor je cholesterol

  Goed voor cholesterol? Betekent dat, dat kokosolie je cholesterol laat stijgen? Nee, ik bedoel het andersom. Juist door die middellange vetzuurketen, zorgt kokosolie ervoor dat je cholesterol niveau niet stijgt. Hiermee verkleint het de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten.

 6. Kokosolie werkt ontstekingsremmend, antibacterieel en tegen virussen

  Door de aanwezigheid van diverse vetzuren, in kokosolie, helpt het je lichaam op een natuurlijke manier te beschermen tegen ontstekingen, bacteriën en virussen.

 7. Stimuleert de opname van andere voedingsstoffen

  Door het eten van kokosvlees en kokosolie, samen met andere voedingsmiddelen, stimuleert kokos de opname van de voedingsstoffen uit die andere voedingsmiddelen. Het zorgt er dus voor dat mineralen, vitaminen en andere gezonde voedingsstoffen uit bijvoorbeeld wortels, kip, ui en vis beter door je lichaam worden opgenomen. Ook bevordert kokosolie je metabolisme en hiermee kan het onder andere allerlei darm- en maagklachten voorkomen. Hierbij kun je denken aan diarree, krampen en gasvorming.

 8. Kokosolie of kokosvet is prima op in te bakken en te braden

  Kokosolie kan veel heter worden dan olijfolie. Wanneer olijfolie te heet wordt (dat zie je als het gaat roken) dan verbranden de stoffen die olijfolie zo gezond maken in ongezonde stoffen. Kokosolie kan veel heter worden, dus dit risico loop je veel minder.

Zelf gebruik ik ook kokosolie, of eigenlijk kokosvet. Het wordt gebruikt om in te bakken en soms eet ik er een theelepeltje van. Gewoon, zo uit de pot. Ik las namelijk dat het eten van een dergelijke hoeveelheid, direct een positieve impact heeft op je hersenen. Je hersenen bestaan voor 60% uit vetten en die zijn best wel gebaat bij de inname van kwalitatief goede vetten. De hersenen zouden direct gestimuleerd worden. Ik wilde dit zelf ervaren en nam letterlijk de proef op de som. Mijn ervaring hiermee is positief.

Dit zijn 8 redenen om kokosolie te gebruiken, plus een eigen ervaring. Natuurlijk bestaan er meer redenen, maar er bestaat ook kritiek op kokosolie. Zo stellen tegenstanders dat kokosolie bestaat uit verzadigde vetten en dat deze vetten ongezond zijn en bijdragen aan onder andere een hoog cholesterol gehalte.

Maar goed, zo bestaan er wel meer paradoxen op het gebied van voeding. Ik denk dat het het beste is dat jij zelf een mening dient te vormen over wat gezond is voor jouw lichaam en dat je daarnaar gaat leven.

Kom meer te weten over gezond eten

Gezonde Voeding Voeding bepaalt in belangrijke mate hoe je je voelt, hoeveel je weegt en hoeveel energie je hebt.

Er bestaat een verband tussen onze westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes. In Gezonde Voeding lees je over de preventieve werking van voeding. Het geeft je tal van alternatieven en inzichten.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!