Wat is de rol van voeding bij ADHD?
Een tijdje geleden stond in de New York Times dat het aantal kinderen waarbij ADHD is vastgesteld is toegenomen. Momenteel wordt bij 11% van de kinderen ADHD gediagnosticeerd. Op een gemiddelde middelbare school zou 1 op de 5 jongens in bezit zijn van een ADHD diagnose. Tegenwoordig komt ADHD veel vaker voor dan 10 jaar geleden. In 10 jaar tijd is het aantal scholieren met een ADHD verklaring, met 40% toegenomen. Dit roept natuurlijk vragen op bij experts. Wat is eigenlijk de oorzaak van deze significante toename? Wat is de rol van voeding bij ADHD?
De rol van voeding bij ADHD
Uit een Nederlands onderzoek, dat gepubliceerd werd op 5 februari 2011 in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet, bleek dat 64% van de vastgestelde ADHD gevallen werd veroorzaakt door voedsel overgevoeligheid. Wanneer kinderen dat betreffende voedsel niet meer aten, dan verminderden de symptomen.
Het is sowieso best vreemd dat ouders hun kinderen Ritalin laten slikken en ze vervolgens voedsel voorschotelen dat vol zit met suiker, E-nummers en andere stoffen waar hun kroos druk van wordt. Ik ben van mening dat dit de omgekeerde wereld is. Ga maar na; de symptomen van ADHD manifesteren zich vaak nadat een kind producten hebben geconsumeerd die zuivel, tarwe, gluten, E-nummers en andere additieven bevatten. Vervolgens krijgt het kind een pil en wordt het weer rustig.
Pak de bron aan, mijd bepaalde voeding
Maar al te vaak wordt gegrepen naar medicatie, wanneer we iets mankeren. We zoeken te vaak naar oplossingen in de medicatiesfeer, terwijl we beter naar de bron kunnen kijken. Als we nu eens voetbal en een theorie van Johan Cruijff als metafoor nemen, om dit nader toe te lichten. Johan Cruijff stelde dat veel teams zich altijd richten op de beste speler van de tegenstander. Terwijl hij juist zijn spelers de opdracht gaf om juist de focus te leggen op de spelers die de bal toespelen aan de sterspeler. Wanneer die uitzonderlijk goede speler geen ballen ontvangt, dan kan hij ook niet voor gevaar zorgen. Dit is nu precies wat je met voeding ook kunt doen. Om bepaalde dingen te voorkomen, zou je beter bepaalde voeding kunnen vermijden. Dat is minder werk en moeite dan de symptomen bestrijden.
Ongezonde voeding kost veel geld
Volgens een onderzoek, dat ooit in de Telegraaf heeft gestaan, naar de bestedingen van de Nederlandse gezondheidskosten, wordt 50% van de totale Nederlandse zorgkosten, zo’n € 90 miljard in 2013, besteed aan het bestrijden van de gevolgen van ongezonde voeding. Ongezonde voeding kost onze samenleving dus zo’n € 45 miljard per jaar. Wellicht krijg je nu spontaan een idee om in 1x het begrotingstekort en de staatsschuld op te lossen. Maar goed, weer terug naar de rol van voeding bij ADHD. De hoofdauteur van het artikel dat in The Lancet heeft gestaan, Dr. Lidy Pelsser stelt dat het goede nieuws is dat voedsel de hoofdoorzaak van ADHD is. Maar dat er tegelijkertijd artsen opgeleid dienen te worden om goede adviezen te geven over gezonde voeding. Een arts is daar namelijk niet in getraind. Een arts is opgeleid om zieke mensen te helpen. Nu zou aan de arts worden gevraagd om ervoor te zorgen dat mensen niet ziek worden. Dat is een hele andere manier van werken.
Welke voedingsmiddelen worden het vaakst in verband gebracht met ADHD symptomen?
Dit is natuurlijk de hamvraag, wanneer je als ouder niet naar huis gestuurd wilt worden met een medicatie om de ADHD van je kind te bestrijden. De lange termijneffecten van ADHD medicatie zijn trouwens ook nog niet allemaal bekend, maar het moge duidelijk zijn dat het slikken van medicijnen, de algehele gezondheid van je kind wellicht geen goed doet.
- Melkproducten. Zuivel staat bovenaan de lijst van levensmiddelen die gedrags- en aandachtsproblemen kunnen veroorzaken. Consumptie van zuivel kan ook leiden tot bedplassen, na de peutertijd, astma, veelvuldige ontstekingen van de oren, bovenste luchtwegen en/of de bijholtes en zelfs driftbuien.
- Tarwe en gluten. Daar zijn wel meer kinderen overgevoelig voor. Andere symptomen kunnen zijn stemmingsstoornissen zoals agressie gedrag, boosheid, pesten en dat je kind prikkelbaar is.
- Kleurstoffen en additieven. Deze categorie zal het minst tot de verbazing spreken. Kleurstoffen worden al jaren in verband gebracht met gedragsproblemen, hyperactiviteit, allergische reacties en zelfs sommige kankersoorten. Het is niet voor niets dat verschillende overheden kleurstoffen en additieven kritisch tegen het licht houden en ze soms zelfs verbieden.
Daarnaast zijn er nog wat andere stoffen die zich kunnen manifesteren in ADHD-achtig gedrag. Hierbij kun je denken aan glucose-, of fructosestroop, suiker, pesticiden, kwik, maar ook soja, eieren en maïs. Deze ingrediënten vind je in veel bewerkte voedingsmiddelen, frisdranken, sappen uit pak, snoep, koeken en candy bars. Deze opsomming is natuurlijk vrij beknopt, wil je nu meer weten over Gezonde Voeding, download dan het e-book van deze site, of koop de hardcopy bij bol.com.