Groenten die je de winter door helpen

Welke groenten helpen je de winter door? Van de buitenkant zie je meestal niet hoe gezond bepaalde groenten zijn. Vandaar deze blog. We zijn alweer zo’n beetje halverwege de winter en hebben zojuist een nieuw jaar gestart. Dit is ook vaak het moment dat je eens stil staat bij een aantal zaken. Vaak vormen goede voornemens de basis, van dat soort gedachten. Dit jaar ga je echt afvallen, werken aan je gezondheid of meer bewegen, zo houd je jezelf voor. In deze blog lees over de positieve aspecten van bepaalde groenten hebben op je gezondheid en hoe je je doelen van bijvoorbeeld afvallen, kunt behalen. Groenten en ook fruit dragen namelijk sterk bij aan een gezonde levensstijl, waarin je bijvoorbeeld wat kilo’s kwijt raakt en kunnen zelfs preventief werken tegen hart- en vaatziekten, kanker, of ze verhogen gewoon je weerstand.

Top Groenten

Wat zijn die top groenten dan? De supergroenten zijn spruitjes, prei, broccoli, boerenkool en bieten. Van bietjes kun je bietensap maken. Wat is het top fruit? Het top fruit is kiwi, granaatappel, guave, grapefruit en kaki, die komen in een andere blog aan bod. Natuurlijk zijn er meer super gezonde groenten en fruit te noemen, die kun je vinden in het e-book Gezonde Voeding. Vanaf bladzijde 80 tref je daar een lange lijst met allerlei gezonde voedingsmiddelen zoals gezonde vetten, zaden, peulvruchten, oliën en kruiden. Maar goed, wat doen die gezonde groenten dan voor je gezondheid? Van spruitjes staan bekend  ze een anti-kanker werking hebben. Hoewel spruitjes bij menig kind niet op het favorietenlijstje staat en wellicht bij jezelf ook niet, is het toch zinvol om spruitjes te eten. Gelukkig zijn er op internet vele recepten te verkrijgen, waardoor je ze wat lekker kunt maken. Neem de proef maar eens op de som.

Gezonde voedingsstoffen

Prei zit vol met antioxidanten. Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals vitamine C en E, het mineraal seleen. Deze stoffen kunnen je helpen bij beschadigingen van cellen en weefsel. Hiermee zouden antioxidanten slopende ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen. Hoewel de werking van antioxidanten wordt bejubeld, bestaat er wetenschappelijk gezien, nog niet voldoende bewijs om daadwerkelijk te kunnen zeggen dat ze deze chronische ziekten kunnen voorkomen. Maar goed, zo is de preventieve werking van vitamine C op scheurbuik bij VOC zeelieden ook nooit wetenschappelijk aangetoond, maar werkt het wel.

Voorkomen allerlei ziekten en ongemakken

Die antioxidanten zijn in staat om allerlei agressieve stoffen, vrije radicalen genoemd, onschadelijk te maken. Vrije radicalen komen dagelijks gewoon je lijf binnen en kunnen allerlei ontstekingen veroorzaken, maar ook dus ziektes als kanker en hart- en vaatziekten. De antioxidanten, die je dus middels je voeding binnen kunt krijgen, maken die vrije radicalen onschadelijk. Broccoli is verwant aan bloemkool en van broccoli is aangetoond dat het Alzheimer zou kunnen voorkomen. Ook bevat broccoli stoffen die kanker helpt te voorkomen en beschermt het tegen UV licht. Rode bieten staan erom bekend dat ze je immuunsysteem bevorderen en ze bevatten kanker bestrijdende stoffen. Bietensap is tegenwoordig vrij populair. Het sap van bieten geeft je enorm veel energie, het is een soort natuurlijke doping. Bietensap zou ook acne kunnen voorkomen en zou ook kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk.

Gezonde Voeding

Gezonde VoedingBoerenkool zit vol met ijzer en komt uit de hoek van kolen, broccoli, spruiten en bloemkool. Boerenkool bevat veel vitaminen en mineralen. Net als bij de bovenstaande tekst over bieten, broccoli en spruiten geldt ook voor boerenkool dat het preventief werkt teven tal van aandoeningen. Wanneer je nu meer wilt lezen over gezonde voeding, download het e-book Gezonde Voeding dan. Je kunt ook de hardcopy kopen, veel mensen geven daar nog steeds de voorkeur aan. In dat boek, of het e-book lees je op een gemakkelijke manier hoe je met kleine aanpassingen grote resultaten kunt bereiken. 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!