CrossFit, veel effect in korte tijd. Het werkt!

Je hebt vast wel eens van CrossFit gehoord, want het wordt steeds populairder in Nederland. CrossFit is nog een jonge sport en het combineert verschillende trainingsvormen. Hierbij kan je denken aan fitness, gymnastiek, atletiek en gewichtheffen. De reden dat CrossFit in korte tijd heel populair is geworden, is dat het bijzonder effectief is. CrossFit kun je namelijk prima inzetten wanneer je fitter wilt worden, wilt afvallen, je stress kwijt wilt, je conditie wilt verbeteren of wat dan ook. In deze blog lees je hoe CrossFit jou kan helpen. 

Wat is CrossFit?

CrossFit is een combinatie van verschillende sporten, zoals fitness, gymnastiek, atletiek en Olympisch gewichtheffen. Een sportschool waar CrossFit trainingen plaats vinden, noem je een box. In Nederland zijn inmiddels meer dan 140 boxen. En dat is best veel, want de sport is in 1996 in Amerika uitgevonden door Greg en Lauren Glassman.CrossFit en gezond leven. Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Greg en Lauran zijn 2 voormalig gymnasten. Al gauw werd hun box meer en meer bezocht. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 10.000 CrossFit boxen.

In zo’n box wordt getraind met dumbbells, kettlebells, tractorbanden, touwen, zandzakken, halters, springtouwen, medicijnballen, ringen en rekstokken, waar je jezelf aan kunt optrekken. Je vindt er dus geen normale fitness apparatuur.

Wat maakt CrossFit zo effectief

CrossFit is zeer dynamisch en bestaat uit de onderstaande elementen.

Natuurlijke beweging

Je traint die bewegingen waarvoor je als mens bent gemaakt. Je doet dus oefeningen als duwen, stoten, trekken, tillen, klimmen, optrekken, rennen, werpen, gooien en nog veel meer. Functional Movement heet dat in jargon.

Constant gevarieerd

CrossFit trainingen zijn erg gevarieerd en altijd anders. De ene keer ligt het accent op conditie, dus zal je wat meer uithoudingsoefeningen doen. De andere keer ligt de focus op kracht, dus zul je wat meer trainen met gewichten en jezelf optrekken bijvoorbeeld.

High Intensity

Tijdens een CrossFit training doe je meer, in een korte tijd. Hoe meer herhalingen (dus hoe sneller) je bijvoorbeeld push ups uitvoert, in een zo kort mogelijke tijd, hoe groter het effect. Het effect laat zich zien in termen van kracht, conditie, fitheid. Je verbrandt er bakken calorieën mee, dus sta er niet van te kijken dat je afvalt of dat je slanker wordt.

Het doel van CrossFit?

Het doel van CrossFit is om zo snel mogelijk fit en gezond te worden. Dat zal je wel lukken ook, want uit eigen ervaring kan ik zeggen dat een aantal trainingen al behoorlijke effecten sorteert op fitheid, conditie en op de dagelijkse handelingen die je doet zoals (zware) dingen tillen, trappen lopen, fietsen, zakken zand en stenen versjouwen (even wezen helpen om een terras aan te leggen).

Neem hierbij in ogenschouw dat ik 3 tot 4x per week sport en inmiddels al 25 jaar aan fitness doe. Andere doelen van CrossFit zijn dat je sterker wordt, je cardiovasculaire systeem (hart- en vaten) krijgen een impuls. Ook bevordert deze sport je snelheid, je uithoudingsvermogen, je balans, je coördinatie, je behendigheid, je metabolisme en je flexibiliteit.

Effecten die je kan ervaren

Als jij ook aan CrossFit gaat doen dan zul je vrij veel fysieke effecten ervaren en tevens zal je (al vrij snel) een aantal mentale barrières verpulveren. Aan de term ‘Kan ik niet’, zul je niet snel denken tijdens een training. Je wordt namelijk flink aangemoedigd en gestimuleerd om net even wat meer werk te verzetten dan waarbij jij je comfortabel voelt. Mede daardoor is deze sport heel erg effectief.

Als je CrossFit gaat doen dan zul je:

 • Snel sterker worden
 • Veel calorieën verbranden
 • Snel fit worden
 • Afvallen
 • Slanker worden
 • Je krijgt meer energie
 • Werkt goed om stress af te laten vloeien

En wat kan jij ermee?

Waarom zou jij CrossFit gaan doen? Nou, je hebt een aantal voordelen gelezen en je weet nu welke sporten het combineert. Doordat je in groepen traint, kan de groepsdynamiek een bijzonder motiverend uitwerking op je hebben.

Je gaat net even wat verder, dan waarvan je dacht dat je kon. Maar goed, alle voordelen zullen wel duidelijk zijn, er zijn natuurlijk ook wel nadelen. Vanwege de hoge intensiteit kun je natuurlijk last krijgen van blessures.

Een groot voordeel van CrossFit is dat je spiermassa toeneemt en dat is handig want daardoor versnel je je stofwisseling (metabolisme). Door het versnellen van je metabolisme, verbrand je dagelijks meer calorieën. Een superbonus dus.

Als je dus deze sport zou willen gaan doen, bedenk je dan wel dat je best je grenzen mag opzoeken, maar dat forceren juist averechts kan werken. Het kan je een hoop opleveren. Ik denk dat je vooral jezelf zult verbazen. Wanneer je het een tijdje doet, zal je merken dat je tot veel meer in staat bent, dan dat je dacht.

Schakel ook een tandje bij, want het is allemaal mentaal

Wat als er nou eens een manier bestaat om datgene te bereiken wat je maar wilt bereiken. Het beantwoorde van de vraag ‘Wie ben ik’ staat centraal in dit e-boek. Het is heel toegankelijk geschreven en het helpt je om op een andere manier te denken en te handelen, waardoor je resultaten veranderen (verbeteren).

Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Wil je daar meer over weten? Lees dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

Wil je meer weten over gezond bewegen, gezond leven, een gezond gewicht en wil je ook blijven genieten? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/CrossFit
http://www.strongfitcommunity.nl/wat-is-crossfit/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

2 reacties

 1. Anja schreef:

  Ik mag nauwelijks bewegen, zeer laag hb (3,0). Hoe kan ik afvallen zonder een dieet van 900 Kcal?

  • Matthijn schreef:

   Hi Anja,
   Dat klinkt best ernstig. Ik kan dan ook niet goed zeggen hoe je kan afvallen. Wel kan ik je adviseren om veel groente te eten en suiker (vooral in bewerkte voeding) drastisch te minderen. Ik zou ook geen vruchtensappen meer drinken want daar zit fructose in (suikers), wel kun je fruit eten want daar zitten vezels in en die verzadigen je. Heb je hier wat aan?