Donkere chocola is gezond. Mooi hè?
Chocola is gezond en dat is mooi nieuws. Iedereen houdt eigenlijk wel van chocola en nu de donkere maanden er weer aankomen, met alle feestdagen in het verschiet, is het best leuk om te weten dat het eten van chocola een beetje bijdraagt aan je gezondheid. Er bestaat echter natuurlijk wel een maar. Niet alle chocola is gezond en het gaat om een bepaalt stofje, dat een gezonde werking heeft. Welk stofje in chocola is gezond en hoeveel chocola mag je dan per dag eten?
Chocola, cacao en xocolatl
Chocola wordt gemaakt van cacao en het gezonde bestanddeel van chocolade is die cacao. Nu even een stukje geschiedenis. Rond 1.600 na Christus gebruikten de volkeren van Midden en Zuid Amerika al cacao. De Azteken, Maya’s en de Imca’s dronken destijds al een brouwsel van gefermenteerde cacao en water.
Dit goedje was bitter en ze noemden het xocolatl. De ‘x’ spreek je uit als ‘sj’, zoals je chocola zegt. Xocolatl betekent ‘bitter water’ en daarmee komen we tot de kern, want hoewel chocola gezonde eigenschappen heeft – welke dat zijn, lees je zo – de zoete types doen je niet veel goed. Het gaat om chocola die minimaal 70% cacao bevat.
Hoe gezond is chocola dan?
Een belangrijk ingrediënt van chocola is cacao. Cacao smaakt dus bitter en het bevat flavonoïden, het zijn de flavonoïden die je goed doen. Je vindt flavonoïden overigens ook in rode wijn, thee en fruit – hetgeen best aardig met chocolade te combineren valt.
Wat doet het dan?
Chocola en cacao kunnen de onderstaande gezonde uitwerkingen hebben:
1. Daling van je bloeddruk
In de zogenaamde Zutphense studie, waarbij 500 mannen van 65 jaar en ouder, gedurende 15 jaar werden gevolgd, bleek dat de bloeddruk verlaagde en dat zij het risico om te komen te overlijden aan hart- en vaatziekten met 50% reduceerden (1).
2. Kan beroertes tegen gaan
Een hoge bloeddruk is een voorbode voor beroertes en hartaanvallen. In de westerse wereld is 37% van het aantal sterfgevallen te wijten aan hoge bloeddruk (2). Cacao wordt in verband gebracht met het verlagen van die bloeddruk.
3. Reduceert het kans op diabetes 2
Het dagelijks eten van een stukje donkere chocolade stimuleert de beschikbaarheid van het hormoon insuline. Insuline reguleert je bloedsuikerspiegel en als je cellen niet meer goed genoeg reageren op dit hormoon, dan ontstaat verminderde gevoeligheid van je lichaamscellen voor insuline. Dat is een voorbode van diabetes 2.
Zelfs mensen die al diabetes 2 hebben, zouden er baat bij hebben. Het zou de schade aan de vaatwanden helpen te voorkomen (3).
4. Vermindert plaque
De flavonoïden van de cacao werken ontstekingsremmend en cel beschermend. Flavonoïden ontspannen de vaatwanden en ze remmen de vorming van plaque aan die vaatwanden. Plaque is een soort plaksel, waardoor je vaten dus kunnen verstoppen (als die plaque niet gestopt wordt).
Levende bewezen
Op een eiland nabij Panama leven de Kuna indianen. Zij staan erom bekend dat hun bloeddruk, na hun 65ste levensjaar niet toeneemt. Maar dat is nog niet alles. De sterftepercentages aan hart- en vaatziekten van de Kuna indianen lagen een stuk lager dan die van de Panamese bevolking, evenals het aantal kanker gevallen (4).
Toen werd onderzocht hoe dat nou mogelijk was, bleek eigenlijk het enige verschil tussen de Kuna indianen en de Panamese bevolking het drinken van een lokale drank te zijn. Die drank wordt bereid uit de cacaoplant.
En, wat kan jij hiermee?
Chocola kan dus best goed zijn voor je gezondheid (5). Maar goed, nu is het tijd om te bekijken hoeveel chocola je dagelijks mag eten, om de gezonde effecten te ervaren. Er zit natuurlijk een limiet aan en die limiet is 10 gram pure chocola per dag.
Pure chocola is de donkere chocola, met minimaal 70% cacao. Het smaakt dus een beetje bitter en soorten chocola zoals witte en melkchocola doen kun je dus beter niet nemen.
Er bestaat natuurlijk geen magic bullet als het gaat om gezond eten. Er bestaat niet 1 voedingsmiddel dat zo gezond is, dat je er onbeperkt van kan eten. Bij voeding is het altijd belangrijk dat je kiest voor gezonde variatie.
Zo hoorde ik laatst iemand vertellen – dat een vriendin van deze dame – bijna alleen nog maar chocola at. Want dat was zo gezond. Nou, zo werkt het dus niet. Je hebt alle voedingsstoffen nodig. De ene dag eet je wat meer groente, de andere dag wat meer vis. Soms eet je een biefstukje en soms doe je noten bij je eten.
Daarnaast bevat chocolade ook wat suiker. Het is dus wel zaak dat je je aan de 10 gram houdt. Maar goed, als je dan iets wilt snoepen, dan is donkere chocola een lekkere en gezondere traktatie.
Kies sowieso voor een voedingspatroon dat je vol kunt houden (6). Als je nou wilt weten hoe je gezond en gevarieerd eet, lees dan het e-boek Gezonde Voeding eens. Dat geeft je een heel breed perspectief.
Hoe zou je je voelen zonder gezond eten?
Er bestaat een verband tussen onze westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes. In Gezonde Voeding lees je over de preventieve werking van voeding. Het geeft je tal van alternatieven en inzichten.
Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.
Bronnen:
(1) http://www.volkskrant.nl/leven/heel-gezond-elke-dag-een-beetje-chocola~a793128/
(2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0048278/
(3) http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/het-gezonde-abc-van-pure-chocolade/
(4) http://www.infofyt.com/de-verbluffende-gezondheid-van-de-kuna-indianen/
(5) http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/healthy-chocolate/faq-20058044
(6) http://www.hsph.harvard.edu/news/features/nutrition-obesity-hot-topics-diet-rimm/