Waarom bootcamp je goed doet.

Bootcamp is een fitnessprogramma dat zijn roots vindt in het Amerikaanse leger. Dergelijke trainingen worden daar gebruikt om de aspirant-soldaten snel in conditie te laten komen en snel fitter en sterker te maken. Als fitnessprogramma heeft bootcamp in een korte tijd veel aan populariteit gewonnen. Dat is niet voor niets, je wordt er immers snel fitter, slanker en sterker door. In deze blog vertel ik je verder wat bootcamp is en wat het doet. 

Wat is Bootcamp?

Bootcamp komt dus uit het Amerikaanse leger en het wordt ingezet om soldaten in spé snel fit te krijgen en in korte tijd hun conditie te verbeteren. Bootcamp is een manier van fitness die in de buitenlucht plaats vindt en meestal doe je het met een groep. In Nederland worden tegenwoordig bijna overal bootcampklasjes aangeboden.

Bootcamp. Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Omdat de meeste bootcamp klasje buiten worden gehouden, hoeft een maandabonnement niet duur te zijn. Bootcamp is bijzonder effectief indien je snel fit wilt geraken, wilt afvallen en slanker wilt worden. Je verbrandt er een hoop calorieën mee. Tijdens een training zul je oefeningen doen zoals sprintjes trekken, opdrukken, planken, squats, tijgeren (ja dat doen ze in het leger ook), high knees en veel meer.

Bootcamp is een pittige training, die je veelal in groepsverband doet en onder begeleiding van een expert. Iedereen voert de oefeningen echter op zijn of haar niveau uit. Ben je een beginner, dan doe je wat minder herhalingen, of dan sprint je wat minder hard. Het is echter wel de bedoeling dat je je fysieke grenzen verlegt.

Wat doet Bootcamp voor je?

Bootcamp is een hele effectieve manier om snel je conditie te verbeteren en om veel calorieën te verbranden, waardoor je snel gewicht kwijt raakt of slanker wordt. Doordat je sterker wordt, zal je spiermassa (iets) toenemen. Omdat spieren veel minder ruimte innemen – per gewichtseenheid – dan lichaamsvet, zul je dus wel een slanker figuur krijgen, terwijl je misschien (nog) niet afvalt.

Door een bootcamp training (en door sporten in het algemeen) maakt je lichaam zogenaamde gelukshormonen aan. Dit zijn de neurotransmitters endorfine en dopamine. Door de aanmaak van deze stofjes krijg je een heerlijk euforisch gevoel.

Bootcamp is een vorm van aerobe beweging. Het regelmatig doen van aerobe beweging in het algemeen kan helpen een hoge bloeddruk te verlagen. Nou, even de voordelen op een rijtje.

  1. Het verbetert je conditie
  2. Het maakt je sterker
  3. Je verbrandt veel calorieën, die anders wellicht als overschot waren opgeslagen in je vetreserves
  4. Effectief middel om slanker te worden
  5. Het kan goed helpen om af te vallen
  6. Het stimuleert de aanmaak van je gelukshormonen waardoor je een euforisch gevoel krijgt
  7. Je traint met een groep, dus het werkt erg motiverend

Zijn er alternatieven voor bootcamp?

Hoewel bootcamp niet echt te vergelijken is met andere vormen van kracht- en conditietrainingen – het wordt immers buiten in de natuur uitgevoerd, kun je de effecten van deze intensieve work out wel vergelijken met een aantal andere vormen van fitness:

Intervaltrainingen

Bij intervaltrainingen varieer je de snelheid en/of de intensiteit van de beweging. Sporters, vooral duursporters gebruiken deze trainingsvorm vaak om hun conditie te verbeteren. Je hartslag gaat er tijdelijk flink van omhoog, tijdens de intensivering van de oefening en daalt weer, indien het tempo of de intensiteit naar beneden wordt bijgesteld.

CrossFit

CrossFit lijkt nog wel het meeste op bootcamp, vind ik. CrossFit wordt alleen binnen uitgevoerd. Qua oefeningen verschillen deze 2 best wel sterk van elkaar. Bij CrossFit gebruik je gewichten, springtouw, rekstokken, ringen en dergelijken. Bij bootcamp wordt veelal van het terrein en je eigen gewicht en lichaam gebruik gemaakt.

Krachttraining

Als je al een fitnessabonnement hebt en je wil de effecten van bootcamp ervaren, maar je wilt niet nog meer geld uitgeven aan een extra abonnement, dan kun je in je sportschool ook uit de voeten. Door je kracht- of fitnessoefeningen te combineren met cardio oefeningen kom je een heel eind.

Vraag aan je instructeur naar effectieve oefeningen. In veel sportscholen worden ook wel – onder begeleiding – fitnessprogramma’s aangeboden die lijken op bootcamp.

Wat kun jij hiermee?

Bootcamp helpt je dus om snel fitter en sterker te worden en om een hoop calorieën te verbranden, waardoor je slanker wordt en zelfs kan afvallen. Ik zou zeggen probeer eens een (korte) les. Zelf doe ik met enige regelmaat de 7 Minutes Work out. Dat is ook een soort mini-bootcamp.

Maar goed, ik zou de daad bij het woord voegen en gewoon aan de slag gaan. Dan merk je de resultaten vanzelf. Een van die resultaten is dat het metabolisme versnelt. Dit is handig want dan verbrand je dagelijks automatisch meer calorieën. Meer over het versnellen van het metabolisme lees je in het speciale e-boek Je Metabolisme Boosten.

Meer weten?

Sporten, CrossFit en bootcamp passen prima in een gezonde levensstijl, net als gezond eten en positief denken. Maar hoe vind je de tijd om het allemaal te doen. Lees het pragmatische en uitgebreide e-boek Gezond in 10 stappen eens. Dit e-boek zet je op het juiste spoor.

Wil je meer weten over calorieën verbranden, slanker en fitter worden? Download dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Ben je benieuwd naar de werking van neurotransmitters en wil je weten hoeveel invloed zij hebben? Lees dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk ook eens.

Mag ik je tot slot wat vragen? Wil je een leuke review posten? Het enige wat je hoeft te doen is op deze link te klikken en een leuke stukje tekst te posten. Het kost je maximaal een minuut en je helpt mij daar heel erg mee. Zou je dat willen doen? Alvast hartelijk dank!!

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!