10 Supervoordelen van een koude douche

Bijna iedereen in Nederland staat regelmatig onder de douche (1). Vooral ‘s ochtends is de douche populair. Lekker wakker worden, even een momentje voor jezelf voordat de dag begint. Wist je dat je veel meer uit een douchebeurt kunt halen? In dit artikel bespreek ik de voordelen met je van het afwisselen van een warme en een koude douche. Het klinkt bijzonder simpel en dat is het ook. Het afwisselen van een warme en koude douche biedt je vele voordelen. Zelf douche ik al jaren koud af. In het begin is het natuurlijk wel even wennen, maar eigenlijk weegt dit nadeel niet op tegen de vele voordelen.  

Heerlijk onder de douche

Wat is er nou lekkerder om ‘s ochtends, als je net je bed uitkomt, onder de douche te gaan en lekker wakker te worden door de warme stralen? Nou, dat zal ik je vertellen. Koud af-douchen. Dit doe ik ook als ik douche na het sporten. Ik zal je vertellen; het is echt super!

Koude douche, gezonde gewoontes. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen

Koud douchen, ervaringen

‘Bah, wat akelig’, kun je nu denken ‘Dat koude water, brrrrr!’ Wanneer ik het er met vrienden, familieleden of met cliënten van mijn voedingsadviespraktijk over heb, zie ik meestal geen blije gezichten.

Toch is het omgekeerde het geval. Een koud douche is gezond (2) en super lekker.

Dit kan ik je uit eigen ervaring melden. Ik voel mij fitter, frisser, gezonder en sterker (je immuunsysteem raakt gestimuleerd door een koude douche).

Middels dit artikel deel ik mijn ervaringen en alles wat ik weet over gezond eten, bewegen en een gezond mentaal welzijn. Vandaar dat ik ook de voordelen van de koude douche met je wil delen.

Voordelen van de warme en de koude douche

De mensen uit de klassieke oudheid, zoals de Romeinen en de Grieken gebruikten de technieken van het koude water ook al in hun sauna’s en badhuizen. Je kunt het zelf eenvoudig toepassen door – heel simpel – de warme kraan van de douche dicht te draaien en de koude kraan open te houden.

Zelf douche ik koud af. Eerst sta ik een paar minuten onder de warme douche en als laatste paar minuten sta ik onder een koude straal.

En wat heeft dat koude water dan voor voordelen?

1. Koude douche om af te vallen

Heel veel mensen bezoeken deze site omdat ze willen afvallen. Een koude douche kan je daar goed bij helpen en wel hierom; door een koude douche activeer je je vetverbranding. Je lichaam gaat dus lichaamsvet verbranden. Dit is gunstig, omdat je daar toch vanaf wilt.

Het werkt heel simpel, door de kou van het water gebruikt je lichaam extra energie om zichzelf warm te houden. Dit kost je lichaam extra energie en daarom verbrand je extra calorieën.

Een koude douche versnelt je metabolisme, waardoor je calorieën extra verbrandt.

Wil je meer weten over verantwoord afvallen? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens.

2. Een koude douche is goed voor je bloedsomloop

Door het koude water, pompt je hart meer bloed naar je organen. Hierbij kun je denken aan je longen, je darmen en je hersenen. Je hart gaat immers sneller kloppen. Dit kun je zien als een soort beschermingsprocedure van je lichaam.

Een gunstig effect hiervan is dat de koude douche helpt tegen een hoge bloeddruk en tegen spataderen. Tevens is er sprake van een extra bloedtoevoer naar je organen waardoor die net wat beter functioneren.

Het warme water  laat je bloedvaten uitzetten en het verwarmt je lichaam. Hierdoor kan je bloeddruk dalen. Door het koude water vernauwen de bloedvaten weer en herstelt je bloeddruk (3).

3. Werkt tegen slapeloosheid

Een koude douche, of een wisseldouche – waarbij je warm en koud met elkaar afwisselt – kan helpen tegen slapeloosheid en vermoeidheid (3).

Je snapt dat die koude douche je ‘s ochtends natuurlijk heel erg wakker maakt.

4. Verbeteren metabolisme

Door de koude straal krijgt je lichaam als het ware een oppepper. Een groot deel van je metabolisme (spijsvertering) bevindt zich in je darmen. Daarom is het wel handig om de koude straal op je buik te richten.

Metabolisme is sowieso een enorm belangrijk proces. Je metabolisme heeft bijvoorbeeld invloed op het aantal calorieën dat je dagelijks verbrandt en daarmee heeft het dus invloed op je lichaamsgewicht. Als je wilt afvallen, dan doe je er goed aan om je metabolisme te versnellen.

Meer weten over je metabolisme, omdat je wilt afvallen? Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten dan eens.

5. Goed voor de doorbloeding van je huid

Het warme water van de douche zorgt ervoor dat je poriën open gaan en het koude water zorgt voor het tegenovergestelde. Dat heeft een gunstige werking op je huid. Door een koude douche stimuleer je de bloedsomloop in je huid.

Een koude douche kan derhalve goed helpen bij spataders, een droge huid en bij overmatige transpiratie.

Ook zou je kunnen merken dat je huid een gezondere kleur krijgt en wat steviger en elastischer aanvoelt. Fijn toch?

6. Weerstand verhogen

Als je je douche ritueel wat vaker afsluit met een koude straal, dan went je lichaam aan de temperatuursverschillen. Hierdoor heeft de kou van winter wat minder invloed op je.

Naar mijn idee werkt het ook de andere kant op. Ik merk namelijk dat ik in de zomer minder last heb van de hitte. Maar goed hier is: n = 1, het is mijn unieke waarneming.

Koude douche gezond. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen

7. Een koude douche helpt tegen ontstekingen

Doordat een koude douche je auto-immuunsysteem helpt kan het ook ontstekingen in je lichaam tegengaan. Hoewel er nog niet veel onderzoek naar is gedaan (4).

9. Helpt tegen chronische vermoeidheid

Een koude douche geeft je letterlijk een boost. Na afloop voel je je energieker. Bij chronische vermoeidheid ben je gedurende een langere periode – ongeveer 6 weken – vermoeid (5). Regelmatig koud douchen kan hierbij helpen.

10. Goed voor je spieren en je lymfesysteem

Door het koude water trekken je spieren samen. Als antwoord hierop wil je lichaam je spieren weer snel opwarmen waardoor er meer bloed naar je spieren wordt gepompt. Op die manier worden afvalstoffen die bijvoorbeeld zijn ontstaan tijdens het sporten, afgevoerd.

Doordat je spieren zich samentrekken, door de koude douche, komt je lymfesysteem op gang. Je lymfesysteem beschermt je tegen ziektes.

Meer voordelen van een koude douche?

Er kunnen nog veel meer voordelen aan een koude douche verbonden zijn, zoals de preventie van kanker en depressies. Maar goed niet alles is wetenschappelijk onderbouwd en dat maakt het moeilijk om dergelijke conclusies te trekken.

Het zou dus heel goed kunnen zijn dat regelmatig koud douchen aandoeningen zoals kanker en depressies tegen kan gaan – onder andere doordat je je auto-immuunsysteem en je bloedcirculatie een boost geeft – maar het is niet bewezen.

Het staat niet op schrift en dat zal voorlopig ook wel zo blijven. Want wie wil er nou een duur wetenschappelijk onderzoek financieren, naar iets (koud douchen) waarop geen geld te verdienen valt? Er zijn niet heel veel partijen die dit willen doen.

Dus, wat kun jij er nou mee?

Ik zou zeggen, breng het eens in de praktijk. Probeer het gewoon. Draai de warme kraan uit, de volgende keer dat je een douche neemt en blijf een minuutje onder de koude straal staan. De eerste keer is een beetje oncomfortabel, maar de tweede keer gaat het al een stuk beter.

Ik ervaar het zelfs nu als heerlijk. Dit laatste is natuurlijk mijn ervaring (n = 1) en je kunt daar verder niets aan ontlenen, behalve dat ik de koude douche je van harte aanbeveel.

Tot slot heb ik nog een paar tips voor je, indien je de koude douche een tijdje wilt proberen:

1. Richt de koude straal eerst op je armen of je benen

Dit verkleint het oncomfortabele gevoel. Hierdoor wen je al een beetje aan het koude water.

2. Probeer het eens een week

Ervaar gewoon hoe je je voelt, na een week. Als het niks voor je doet, dan stop je er gewoon mee. Wat heb je te verliezen?

2. Indien je al hartklachten hebt, doe dan voorzichtig.

Laat je lichaam niet al te erg schrikken, door het koude water van de douche en bouw het rustig aan op. Begin bijvoorbeeld met lauw water en draai langzaam aan de warme kraan steeds meer dicht. Heb je twijfels, consulteer dan een arts of een specialist.

Meer weten?

Een koude douche stimuleert dus je metabolisme, waardoor je meer calorieën verbrandt en dat is weer goed voor je gewicht. Meer weten over het versnellen van je metabolisme? Lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Wil je afvallen en lijkt niets te lukken? Geen nood, het ligt echt niet aan jou. Dat je niet afvalt heeft veel te maken met je hormonen, je metabolisme en het type calorieën die je eet. Je leest er alles over in het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Een koude douche geeft je ook een mentale oppepper. En die kan je op zijn tijd best gebruiken. Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, gejaagdheid, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? In het e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je de belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.

Is je leven momenteel een koude douche?

Nu we het toch over de mentale aspecten hebben; bij jij tevreden met je leven? Wil je meer of voel je dat je vast zit? Lees dan de nieuwe editie van het motiverende e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf eens.

Vergeet je je niet aan te melden voor de maandelijkse update, vol gezonde tips en inzichten?

Bronnen:
(1) http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/2187325/2008/03/07/Nederlander-doucht-vaker.dhtml
(2) http://www.parool.nl/parool/nl/265/GEZONDHEID-WETENSCHAP/article/detail/3822665/2015/01/04/Maakt-koud-douchen-je-gezonder.dhtml
(3) https://nl.wikipedia.org/wiki/Wisselbad
(4) http://www.ninefornews.nl/maakt-koud-douchen-je-gezonder/
(5) http://www.mspo.nl/overMS/klachten/MSvermoeidheid.php 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

1 reactie

  1. Jeroen schreef:

    Check eens de site van Wim hof, the iceman, daar is wel degelijk wetenschappelijk bewijs,