Waarom je zuur base evenwicht belangrijk is

Het zuur base evenwicht is de balans tussen zuur- en waterstof in je lichaam. Je hebt ze allebei nodig, maar veel mensen eten de verkeerde voedingsmiddelen, bewegen te weinig en hebben last van stress. Juist daardoor raakt het zuur base evenwicht verstoort. Een verstoring van het zuur base evenwicht kan leiden tot allerlei vervelende klachten en zelfs tot serieuze gezondheidsschade. Hoog tijd dus om wat meer te weten te komen over het zuur base evenwicht en om te bekijken wat je kunt doen om dat evenwicht te herstellen. 

Wat is het zuur base evenwicht?

Het zuur base evenwicht is de balans tussen enerzijds zure en anderzijds basische stoffen. Zure stoffen verhogen de zuurgraad van je bloed, terwijl basische stoffen de zuurgraad verlagen. De zuurgraad van je bloed wordt ook wel de pH-waarde genoemd.Zuur base evenwicht. Meer over gezond leven weten? Download het e-boek Gezond in 10 Stappen.

Voor een goede gezondheid is het zuur base evenwicht erg belangrijk. Tal van westerse ziekten – zoals kanker, artrose, depressie, reuma, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en slaapproblemen – staan in relatie met een onbalans in het zuur base evenwicht.

Zoals het eigenlijk met alles is – in de natuur – is evenwicht belangrijk. Dagelijks wordt je zuur base evenwicht beïnvloed door allerlei factoren zoals je eten en je drinken, de mate van lichaamsbeweging, de mate van stress die je ervaart, eventueel medicijngebruik, buitenlucht, roken (doe je dat nog?) en noem het maar op.

Zuur base balans in evenwicht

Het is dus de kunst om je zuur base evenwicht zo goed mogelijk in balans te houden. Je lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water. Water is een neutrale stof. Bij water is sprake van een balans tussen waterstof (zuur) en zuurstof (basisch). Alles wat je eet en drinkt heeft een pH-waarde, waardoor het je zuur base evenwicht beïnvloedt.

Zuur base evenwicht laten meten

Je kunt je zuur base evenwicht laten meten door je dokter. Die neemt dan een beetje bloed van je af en hij zal naar de pH-waarde kijken. De pH-waarde is in orde als deze binnen de grenzen valt van 7,35 tot 7,45. Water heeft een pH-waarde van 7 (neutraal). Je pH-waarde is dus licht basisch (zuurstof). Basisch wordt ook wel alkalisch genoemd, zoals je kunt zien on het onderstaande schema.

pH-waarden

Het eten en drinken wat je dagelijks tot je neemt, beïnvloedt dus in sterke mate het zuur base evenwicht. Met smaak heeft het niets te maken. Zo heeft een zure citroen een basische werking, terwijl een stroopwafel (suiker) een verzurende werking heeft.

Wat is zuur?

Voedingsmiddelen die de zure kant van je zuur base evenwicht beïnvloeden zijn onder andere vis, noten, vlees, granen, peulvruchten, vetten, alcohol en vooral suiker.

Wat is base?

Voedingsmiddelen die een basische uitwerking hebben zijn onder andere groente, fruit, kruiden, algen, mais en biologische eieren.

Hoe belangrijk is het zuur base evenwicht?

Bij veel mensen is het zuur base evenwicht verstoord. Dit komt veelal door de overmatige consumptie van suiker. Je zult begrijpen dat junk en fast food ook niet echt bijdraagt aan een goed zuur base evenwicht en een goede gezondheid in het algemeen. Naar mate je ouder wordt, merk je steeds meer van die zuur base balans, of juist de onbalans.

Bij veel mensen beginnen na hun 40ste levensjaar allerlei vage klachten. Je zou het zo kunnen zien; Voor je 40ste zorgt je lichaam voor jou, na je 40ste dien jij voor je lichaam te zorgen. Voor mij is dat een aardige indicatie omdat ik inmiddels 43 jaar ben en ik voel mij super gezond, fit en sterk.

Als de balans verstoort is, wat dan?

Ok, als het zuur base evenwicht verstoord is, wat zijn dan de klachten? Ik heb een onderverdeling gemaakt in klachten die je op korte termijn en klachten die je op lange termijn kunt ervaren. Door te veel suiker, geraffineerde koolhydraten en bewerkte producten kan de balans verstoord zijn geraakt.

Indien je zuur base evenwicht verstoord is kun je last krijgen van:

  1. Slaapstoornissen
  2. Allerlei allergieën
  3. Astma
  4. Bacteriële infecties
  5. Huidproblemen
  6. Lelijke nagels
  7. Spierkrampen
  8. Obstipatie
  9. Minder zin in seks
  10. Depressieve gevoelens
  11. Concentratieproblemen
  12. Gewichtstoename
  13. Vermoeidheid
  14. Haaruitval
  15. Verminderende werking van je immuunsysteem

Als die klachten langer aanhouden en je het zuur base evenwicht niet herstelt, kun je zelfs last krijgen van aandoeningen zoals:

  1. Kanker
  2. Artrose
  3. Botontkalking
  4. Spataderen
  5. Reuma
  6. Maagzweren
  7. Hart- en vaatziekten
  8. Hoge bloeddruk
  9. Herseninfarct
  10. Beschadiging van spieren, botten en pezen

Hoe kan dat?

Voedingsstoffen die in zuur worden omgezet, hechten zich aan bepaalde mineralen, waarvan magnesium er een is. Magnesium is een superbelangrijk mineraal. Je lichaam is steeds – net als de natuur – bezig om zichzelf in balans te houden. Dus als je teveel zuur-vormende voeding eet en drinkt, dan onttrekt je lichaam onder andere de mineralen magnesium, kalium, calcium zink en ijzer uit je spieren en je botten.

Je zult begrijpen dat de voorraad mineralen die je middels je voeding binnen krijgt eindig is. Indien het zuur base evenwicht dan nog niet hersteld is, dan onttrekt je lichaam mineralen uit je botten, haren, huid, organen en je nagels gehaald. Als je een beetje bekend bent met de ayurvedische geneeskunst, dan weet je dat gezonde nagels, huid en haar een voorwaarde zijn voor een gezond lichaam.

Wat kun je doen?

Ok, nu weet je wat meer over het belang van een goed zuur base evenwicht. Dan wordt het nu tijd om die kennis om te zetten in actie. Wat kun je doen?

1. Welk eten en drinken wel?

Om het zuur base evenwicht in je lichaam zo goed mogelijk te handhaven (of te herstellen) doe je er goed aan om wat meer basische voedingsmiddelen te kiezen. Een overschot op basisch leidt namelijk niet tot verzuring. Grofweg kun je stellen dat het eten van groente, fruit, kruiden, olijfolie, pseudo-granen zoals quinoa, amarant en gierst, volle granen, diverse soorten vis en het drinken van water, kruidenthee, gemberthee (Liefst verse gember, is erg lekker), water met citroen, munt of limoen bijdragen aan een goed zuur base evenwicht.

2. Welk eten en drinken te mijden?

Wat je het beste kun vermijden zijn suikerhoudende producten, producten die glutamaat bevatten, alcohol, tabak, suiker, kunstmatige zoetmakers zoals aspartaam en tafelzout. Voedingsproducten die dergelijke ingrediënten bevatten verstoren het zuur base evenwicht.

Gezondere voedingsmiddelen zoals bananen, erwten, linzen en verse fruitsappen hebben ook een verzurende werking, maar die voedingsmiddelen bevatten van zichzelf de nodige mineralen om het verzurende effect af te remmen. Daarnaast bevatten zij allerlei andere gezonde stoffen die bijdragen aan je gezondheid.

3. Andere factoren die van invloed zijn

Factoren die ook van invloed kunnen zijn bij het zuur base evenwicht zijn onder andere stress, medicijn gebruik (hoewel je daar natuurlijk niet altijd wat aan kunt doen), crashdiëten, frisse buitenlucht, kwalitatief goede lucht in je (slaap)kamer, te weinig beweging en zware metalen die je overdag binnen krijgt vanwege de verontreiniging.

Wat kun je hiermee?

Tot slot, het zuur base evenwicht is dus super belangrijk. Wil jij ook gezonder eten en leven omdat jij je bijvoorbeeld fitter wilt voelen of slanker wilt zijn? Download dan het uitgebreide e-boek Gezond in 10 stappen eens.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu


Bronnen:
1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuur-base-evenwicht_(bloed)
2.http://www.devoedingsdokter.nl/Tabel%20zuur%20basische%20voeding.pdf
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11842948

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!