Gezond afslanken doe je zo

Gezond afslankenGezond afslanken is niet moeilijk of ingewikkeld. In deze blog lees je hoe gemakkelijk gezond afslanken eigenlijk is en krijg je handvatten over hoe je het kunt aanpakken. Door het mijden van suiker, suikerrijke producten, bepaalde koolhydraten zul je gezond afslanken. Zeker wanneer je meer beweegt en gezonde vetten, fruit en groente gaat eten. 

Gezond afslanken

Gezond afslanken is vooral een kwestie van anders eten en meer bewegen. Veel mensen proberen een dieet, maar meestal werkt dat niet. Als je de onderstaande 4 zaken in je dagelijkse leven weet te implementeren zul je gezond afslanken:

  1. Schrap suiker
  2. Eet veel minder koolhydraten
  3. Eet veel meer gezonde vetten fruit en groente
  4. Meer beweging

Schrap suiker

Wil je gezond afslanken dan is het belangrijk dat je minder suiker eet en het liefst helemaal geen suiker. Dat is moeilijker dan je denkt, want in veel bewerkte voedingsmiddelen is suiker toegevoegd. Check de etiketten van een willekeurig artikel maar eens. Jaarlijks eet de gemiddelde Nederlander zo’n 32 kilo suiker en dat is niet de suiker in je koffie of thee. Die suiker zit in frisdranken, vruchtensappen uit pak, afbakbroodjes, voorverpakte vleeswaren en noem maar op. Fabrikanten van levensmiddelen weten dat jij van zoet houdt. Dus stoppen ze suiker in hun producten.

Eet veel minder koolhydraten

Gezond afvallen heeft ook betrekking tot het eten van koolhydraten. Maar let wel koolhydraten heb je wel nodig. Koolhydraten zijn een bron van glucose, een ander woord voor suiker. Je hersenen hebben glucose nodig om goed te kunnen functioneren. Het probleem met koolhydraten is echter dat je ze in overvloed eet. Je eet ze ‘s ochtends (boterham), ‘s middags (brood) en ‘s avonds (aardappelen, rijst, pasta, pizza) en veel als tussendoortjes. Je hebt dus grote kans dat je er veel teveel van eet en die overschotten worden opgeslagen in je vetmassa.

Als je koolhydraten wilt eten, kies dan voor complexe koolhydraten. Deze vind je in quinoa, spelt brood, amaranth, kikkererwten, linzen, bonen en kapucijners. In het e-boek Gezonde Voeding lees je hier veel meer over.

Eet veel meer gezonde vetten, fruit en groente

Je lijf is gemaakt om gezonde vetten, zoals omega 3 vetten, fruit en groente te eten. Van groente en fruit zul je niet echt opkijken. De meeste mensen beseffen wel dat gezond afslanken en het eten van groente en fruit bij elkaar horen. Maar vetten klinkt bij veel mensen nog een beetje vreemd. Dat is niet zonder reden, want de afgelopen 40 jaar is er een enorme campagne geweest tegen het eten van vet. Vet wordt vaak in geassocieerd met hart- en vaatziekten, overgewicht en daaraan gerelateerde aandoeningen. Het gaat om het type vet dat je eet.

In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten vet. Gezonde vetten, zoals je die kunt vinden in avocado, kokosolie, lijnzaad, olijfolie, vette vis, gras gevoerd vlees, noten en pitten dragen bij aan gezond afvallen en ze kunnen zelfs overgewicht, hart- en vaatproblemen voorkomen¹. Gezonde vetten zorgen er ook voor dat je minder snel last hebt van een hongergevoel, waardoor je weer extra bent geneigd te eten. Dit in tegenstelling tot bepaalde koolhydraten, die een snelle stijging in je bloedsuiker teweeg brengen, die gevolgd wordt door een hongergevoel.

Meer beweging

De mens is van oudsher een bezig bijtje. Nog niet zo heel lang geleden, bewogen we veel meer. Maar de fysieke arbeid heeft plaats gemaakt voor zittend werkt, het fietsend of lopend ergens naar toegaan, wordt steeds meer met een auto of brommer gedaan en zo zijn er nog vele andere redenen te noemen waarom we tegenwoordig meer dan de helft van de tijd zittend doorbrengen. Je begrijpt dat je daar geen calorieën mee verbrandt. En dat is bij gezond afvallen wel de bedoeling. Dus, hup van je luie reet af en een uur beweging per dag.

Je kunt die dagelijkse extra lichaamsbeweging in tal facetten van je dagelijkse routine vinden. Je zou met de fiets naar je werk kunnen gaan, de hond langer uitlaten, ‘s avonds na het avondeten een wandeling maken en wat vaker je huis schoonmaken. Deze vormen van beweging zijn geen hogere wiskunde en je verbrandt er wel de nodige calorieën mee. Wil je gezond afslanken en er een beetje tempo in houden, dat kun je ook denken aan krachttraining en interval training

Je merkt dus dat gezond afvallen niet erg ingewikkeld hoeft te zijn. je kunt vandaag al starten meet minder suiker te eten, door minder bewerkte voedingsmiddelen te kopen. Denk ook eens aan een salade als lunch en ‘s avonds minder aardappelen, om je koolhydraatinname te beperken. Vergeet vooral het belang niet van gezonde vetten, vooral de omega 3 vetten.

In het e-boek Afvallen Veranderen lees je veel meer over gezond afslanken. In Afvallen Veranderen lees je hoe je stap voor stap je streefgewicht bereikt en dat ook behoudt.

 

¹Bron: http://www.ravnskov.nu/ducholesterol.htm

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!