Hoe kun je hartklachten voorkomen?
Voor 80% zou je mogelijke hartklachten kunnen voorkomen. Dat stelt de World Health Organization, de Hartstichting en dat stelt de hoogleraar Johan Mackenbach. Mackenbach stelt dat ziektes als diabetes 2, beroertes en kanker het gevolg zijn van ongezonde keuzes. Deze ziekten zouden significant kunnen worden teruggedrongen indien je de juiste keuzes maakt en net al teveel wordt blootgesteld aan allerlei omgevingsfactoren zoals luchtverontreiniging en giftige stoffen. Voor het voorkomen van hartklachten stelt hij dat deze tot wel 80% vermijdbaar zouden zijn.
Hartklachten
Hoe groot is het probleem van hartklachten in Nederland? In Nederland leven ongeveer 1.000.000 mensen met een hart- of vaatziekten en jaarlijks sterven 1 op de 4 landgenoten aan een hart- of vaatziekte¹. Op jaarbasis zijn dat ongeveer 38.000 Nederlanders die als gevolg van hartklachten of vaatziekten heen gaan². En dan te bedenken dat 80% hiervan voorkomen kan worden door een gezond leefpatroon.
Risicofactoren van hartklachten
De cijfers liegen er dus niet om in Nederland. Wat zijn de risicofactoren, waardoor je de kans op hartklachten verhoogd?
- Roken
- Hoge bloeddruk
- Stress
- Overgewicht
- Diabetes 2
- Erfelijkheid
Met stip op 1 staat natuurlijk roken, dat zal je niet verbazen. Al jaren wordt roken ontmoedigd, maar de gevolgen dan het roken van de afgelopen 40 jaar, zijn nu merkbaar. Voor overgewicht beginnen de gevolgen ook merkbaar te worden. Overgewicht wordt in verband gebracht met allerlei degenererende ziektes zoals diabetes 2 en ook hartklachten. Overgewicht heb je voor een belangrijk deel zelf in de hand. Jij bepaalt immers zelf wat je eet en drinkt en hoeveel je aan lichaamsbeweging doet. Je zou kunnen stellen dat het verliezen van de overtollige kilo’s, het probleem als sneeuw voor de zon laat verdwijnen.
Hoe los je het op?
Een gezond voedings- en beweegpatroon werkt preventief tegen hartklachten. Hieronder lees je een aantal manieren je zou kunnen toepassen.
1. Stop met roken
Roken is niet alleen slecht voor je longen, het kan ook hartklachten en vaatziekten veroorzaken. Stoppen met roken is een van de beste dingen die je kunt doen.
2. Let op je bloeddruk
Door minder zout te eten en regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, verlaag je je bloeddruk. Zout is veelal verwerkt in allerlei bewerkte voedingsmiddelen. Het assortiment van een supermarkt bestaan voor het grootste deel uit dergelijke producten.
Door daar veel van te eten, krijg je, zonder dat je het door hebt, veel te veel zout binnen. Gezonder eten, dat wil zeggen, minder voorverpakte producten en bewerkte voedingsmiddelen kan dus preventief werken tegen hartklachten. Het e-boek Gezonde Voeding helpt je hierbij goed op weg.
3. Voorkom stress
Doordat je stress ervaart, vinden er allerlei ingewikkelde hormonale processen plaats in je lichaam. Die processen kunnen ervoor zorgen dat je trek krijgt in ongezond of meer eten, meer roken en alcohol drinken. Vaak beweeg je ook minder als je stress ervaart. Dit is een gevaarlijke cocktail voor hartklachten.
4. Pak overgewicht aan
Overgewicht is een ongezonde zaak. Overgewicht kan een voorloper zijn van allerlei degenererende aandoeningen, waartoe hartklachten ook behoren. Zie jij de weegschaal ook omhoog klimmen? Geef jezelf dan een schop onder je kont en pak je probleem aan. Hoe je het aanpakt lees je in het e-boek Afvallen Veranderen. Je zou kunnen stellen dat elke kilo lichaamsgewicht die je verliest, totdat je op een gezond gewicht komt, een kilo aan gezondheid erbij is. Ongeveer 50% van de Nederlander is te zwaar.
5. Beweeg 1 uur per dag
Wellicht denk je dat je nooit aan 1 uur lichaamsbeweging kan komen op 1 dag, maar het is niet zo ingewikkeld. Lichaamsbeweging heeft veel positieve effecten. Het kan je dagelijkse portie stress ontladen, het traint je spieren en het zorgt ervoor dat je op een gezond gewicht blijft.
Sommige mensen hebben een wat grotere erfelijke aanleg om hartklachten te krijgen. Daar is helaas niet veel aan te doen, behalve dat je de kat niet op het spek dient te binden. Wanneer hartklachten in je familie veel voorkomen, dan is het natuurlijk niet handig om bijvoorbeeld te roken. Er kan echter gesteld worden dat 30% van je gezondheid door erfelijkheid wordt bepaald en voor 70% door je voeding en je levensstijl wordt beïnvloed³.
Conclusie
Hartklachten kun je niet voor 100% voorkomen, maar je kunt er zelf wel veel aan doen om het risico dat je ze krijgt, te verkleinen. Voor het belangrijkste deel doe je dit zelf. Natuurlijk kun je de hulp inroepen van een voedingsdeskundige, een fysioloog of een mental coach, maar uiteindelijk ben jij degene die het in de praktijk brengt.
In de webshop vind je de 2 e-boeken Gezonde Voeding en Afvallen als een combi deal. Samen zijn ze goedkoper. Een leuk voordeel, waarvan ik hoop dat het je inspireert en het je leven mooier maakt.
Meer weten over gezond leven?
Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen eens als je meer wilt weten over gezond leven.
Bronnen:
¹ https://www.hartstichting.nl/hart-vaten/cijfers
² http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-3897-wm.htm
³ Jean Carper, Voeding en Intelligentie, ISBN 978 90389 1101 4