Hoe behoud je je ideale gewicht?

Je ideale gewicht behouden of bereiken is best een klus. In deze blog lees je over 5 belangrijke factoren die van invloed zijn op je ideale gewicht. Als je dagelijkse calorie-inname en calorieverbranding in balans zijn met elkaar, dan blijf je op gewicht. Is die balans verstoord, dan kom je aan of val je af. Maar dat is niet alles, je voeding, erfelijkheid, je levensstijl, je cultuur en de overproductie van eten spelen een belangrijke rol. 

Je ideale gewicht

Een hulpmiddel voor het berekenen van je ideale gewicht is de BMI index. Hoewel deze index niet geheel ideaal is, kan je er vrij goed mee aflezen of je te zwaar bent of dat je het, voor jouw, ideale gewicht hebt. Het bereiken of behouden van je ideale gewicht houdt in dat je dagelijks evenveel calorieën inneemt als dat je er verbrandt.Ideale gewicht verkrijgen. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Wil je wat gewicht kwijt, dan is het van belang dat je meer calorieën verbrandt dan dat je er binnen krijgt. Door je metabolisme te verhogen kan je hier succesvol in worden. Helaas verkiezen veel mensen de weg van een snel en tijdelijk dieet om hun ideale gewicht te bereiken. Dit leidt dikwijls tot grote frustraties. De onderstaande zijn van grote invloed op de wijzers van je weegschaal.

1. Voeding

“Je bent wat je eet”, is een gevleugelde uitspraak. Eet je gezond, dan zie je dat aan je lijf. Eet je veel junkfood en drink je veel frisdrank en gezoete zuiveldrankjes, dan manifesteren de effecten zich ook. Je ideale gewicht en gezonde voeding hebben veel met elkaar te maken. Je zult snappen dat groente, fruit, vis en plantaardige oliën gezonder zijn dan patat, hamburgers en energie drankje.

Over gezonde voeding is heel veel literatuur beschikbaar, maar soms zijn die boeken wat langdradig en specialistisch. Lees daarom het e-boek Gezonde Voeding. Dat telt ongeveer 80 pagina’s en staat bom vol met gezonde info.

2. Erfelijkheid

Je hebt de genen van je ouders en daar verander je niets aan. De kleur van je ogen, de vorm van je lichaam en de kleur van je huid heb je te danken aan je ouders. Die genen bepalen ook waar je je vet opslaat. Sommige mensen slaan het op rond hun heupen, anderen juist weer op hun buik. Dit is erfelijk bepaald. Er is onderzoek gedaan naar tweelingen, die na de geboorte direct uit elkaar zijn gehaald en in compleet andere omstandigheden zijn groot gebracht.

Uit die studies bleek hoe groot de invloed is van je genen. Het bleek namelijk dat de, bij geboorte gescheiden tweelingen, op latere leeftijd ongeveer even zwaar wogen, terwijl ze een, van elkaar verschillend voedingspatroon hadden. Je kunt er dus niet veel aan doen, dat je bijvoorbeeld wat gevoeliger bent voor koolhydraten of vetten. Maar goed, wanneer jij merkt dat een bouwstof je snel van je ideale gewicht afhoudt, dan kun je je eetgewoonten daar op aanpassen.

3. Levensstijl

Lekker eten is een plezierige bezigheid, maar aan de andere kant van de medaille vind je het verwerken van al die calorieën. Dagelijks gebruikt je lichaam ongeveer 70% van je energie, die je middels je voeding binnenkrijgt, aan allerlei fysieke processen. Hierbij kun je denken aan het kloppen van je hart, adem halen, bloed rond te pompen, eten te verteren en je lichaamstemperatuur op pijl houden. Dit hele proces noem je het basaal metabolisme.

De andere 30% van je calorie-inname wordt aangewend voor lichaamsbeweging. Hieronder wordt verstaan het sprintje naar de bus, fietsen naar je werk, huishoudelijke klussen, sporten en andere fysieke activiteiten. Helaas beweegt de gemiddelde Nederlander te weinig. Kom jij bijvoorbeeld aan 1 uur lichaamsbeweging per dag?

Doordat je de calorieën niet verbrandt, wordt de overtollige energie opgeslagen als lichaamsvet. Je ideale gewicht raakt hierdoor uit zicht. Vind jij jezelf nou ook wat te zwaar, lees dan het e-boek Afvallen Veranderen. Daarin lees je hoe je stap voor stap je ideale gewicht bereikt en behoudt.

4. Cultuur

Cultuur is een belangrijke factor voor het behoud van je ideale gewicht. In sommige culturen is overgewicht een teken van welvaart, terwijl daar in Frankrijk en in grote delen van Azië heel anders tegenaan wordt gekeken. In Frankrijk is het gebruikelijk om tot ongeveer 75% van wat je maximaal op kan, te eten.

5. Overproductie

Een van de belangrijkste redenen dat we zoveel eten, is de overproductie van voeding. In Amerika wordt voor ongeveer 3.800 calorieën per persoon aan voeding per dag geproduceerd. Dat is bijna 2x zoveel als een volwassen man en vrouw dagelijks nodig hebben. Al die grondstoffen worden in producten gemikt en lekker gemaakt door toevoegingen van ongezonde vetten, zout, suiker en allerlei e-nummers. Je kunt deze producten vinden bij de benzinepomp, het station, in kantines, supermarkten en noem maar op.

Eten is een stijl geworden, zo lijkt het wel. Er bestaan talloze kookprogramma’s, TV koks, kookboeken en TV zenders die niets anders uitzenden dan eten maken. Door het enorme aanbod van eten, is het erg moeilijk om weerstand te bieden tegen alle verleidingen. Je eet dus al snel meer dan dat je nodig hebt. En dat in combinatie met een tekort aan lichaamsbeweging kan al snel tot overgewicht leiden.

Conclusie

Het is dus best ingewikkeld om je ideale gewicht te behouden of te bereiken. Dagelijks zijn er vele factoren en invloeden die je consumptie bepalen en de mate van lichaamsbeweging beïnvloeden. Je kunt hier lezen wat een dieet met je kan doen. Het behouden van je ideale gewicht vergt dus best wat moeite en energie. Wil je daar wat meer tips en inspiratie bij, lees dan de e-boeken Gezonde Voeding en Afvallen Veranderen. Klik op deze link voor een speciale pakketkorting.

Bron: Eet, drink en blijf slank & gezond. De revolutie in gezonde voeding. Dr. Walter Willett, Hoogleraar Harvard Medical School.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!