Waarom zijn we bang voor cholesterolwaarden?

CholesterolwaardenEr is iets vreemds aan de hand. Er wordt ons gezegd dan hoge cholesterolwaarden leiden tot hart- en vaatziekten, waardoor je een grotere kans hebt om een hartaanval, beroerte of wat anders engs te krijgen. Dat beeld is erg angstaanjagend, maar tegelijkertijd bestaat er een enorme handel in pillen die je cholesterolwaarden doen dalen. Is dat toeval?

Cholesterolwaarden

Je kunt niet zonder cholesterol. Het vormt de basis van je celwanden, hormonen, gal en een vitamine. Wat ook aardig is om te weten, is dat je lichaam cholesterol zelf aanmaakt. Dit gebeurt in vooral je lever en ook in je bijnieren, je darmen en je testikels. Ongeveer 1/3 van je cholesterolwaarden wordt bepaald door de voeding die je binnen krijgt en de rest wordt door je lever aangemaakt. Zo worden je geslachtshormonen en je geheugenhormoon gemaakt op basis van cholesterol

Dit houdt dus in dat een hogere cholesterolwaarden je geheugen dus een goed impuls zou geven. Onderzoek toont aan dat cholesterol volop in je hersenen aanwezig is. Dit houdt in dat het een belangrijke stof is voor je hersenen. De gangbare opinie is echter dat cholesterol slecht voor je is en hart- en vaatziekten veroorzaakt. De afgelopen decennia is ons verteld dat we onze cholesterolwaarden goed in de gaten dienen te houden. Dit betekent dus dat gezonde voeding een vereiste is en wanneer je cholesterolwaarden te hoog zijn, dat je een cholesterolverlager voorgeschreven krijgt.

Wat betekent een hoog cholesterol?

Wanneer je cholesterolwaarden te hoog zijn, dan wil dat eigenlijk zeggen dat je bloedvaten niet meer in een goed conditie zijn. De oorzaak daarvan kun je vinden in een ongezonde levensstijl, waarin bijvoorbeeld ongezond wordt gegeten, te weinig lichaamsbeweging en wordt gerookt. Cholesterol is niet de oorzaak van de hart- en vaatziekte. Indien je aderen zijn beschadigd, vanwege de ontstekingen die zijn ontstaan als gevolg van de ongezond levensstijl, dan helpt cholesterol bij de reparatie.

De relatie tussen verzadigde vetten en cholesterol

Zo wordt verzadigd vet ook vaak in relatie gebracht met hoge cholesterolwaarden. Zodat verzadigd vet ook in relatie wordt gebracht met hartinfarcten en beroertes. Kwalitatief goed vlees, zoals gras gevoerde koeien, kippen die vrij hebben kunnen rondscharrelen bevat verzadigde vetten. Maar deze verzadigde vetten hebben  een andere uitwerking op je lichaam als de ongezonde verzadigde vetten van industrieel geproduceerd vlees. Je weet wel, het vlees van runderen, varkens en kippen uit de bio-industrie. Dergelijk vlees bevat schadelijke stoffen die je aderen aan kunnen tasten. Dergelijk vlees kan veel omega 6 bevatten.

Omega 6 vetten

Omega 6 is op zich niet ongezond, als je het maar in de juiste balans met omega 3 binnen krijgt. Echter door het vlees uit de bio-industrie krijgen we er teveel van binnen en dat kan omega 6 ontstekingsbevorderend werken. De omega 6 vetten zijn dus het probleem en niet zozeer het verzadigde vet. Je lichaam is trouwens in staat om verzadigd vet om te zetten in onverzadigd vet, indien dat nodig is. Ingenieus niet?

Oplossen met pillen

Het lijkt erop dat tegenwoordig overal een pil voor is, maar ik blijf liever bij de basis. Voor mij is dat gewoon groente, fruit, noten en ander gezond eten en veel sporten. Hiermee verlaag ik de kans op allerlei vervelende aandoeningen en hoef ik mij weinig zorgen te maken over hoge cholesterolwaarden. In Nederland slikken echter ongeveer 1 miljoen mensen een medicatie om hun cholesterolwaarden te beïnvloeden. Veelal bevatten deze pillen statines. Statines kunnen heftige bijwerkingen hebben zoals, vermoeide of verzwakte spieren, geheugenstoornissen, minder goed kunnen horen.

Het zou kunnen dat een gebrek aan het co-enzym Q10 dergelijke klachten veroorzaakt. Statines schijnen je voorraad Q10 nogal uit te putten. Q10 is een belangrijk mineraal.

Conclusie

Het blijkt dus dat hoge cholesterolwaarden en hart- en vaatziekten wel degelijk een relatie hebben met elkaar. Echter, het cholesterol is niet de oorzaak, maar het is meer de reparateur van beschadigde aderen. Die aderen zijn beschadigd geraakt door ongezonde voeding. Hierbij kun je dus denken aan ongezond vlees dat veel omega 6 vetten bevat. Maar je kunt ook denken vetten die te heet worden door het bakken. Die vetten, of oliën gaan dan walmen en creëren daarmee allerlei schadelijke stoffen. Ook het eten van suiker, teveel graanproducten en vooral ook transvetten kunnen je vaatwanden beschadigen.

Nog een paar tips om je cholesterolwaarden laag te houden

Gezonde VoedingAfvallen Veranderen E-boekKies voor voeding die zo oorspronkelijk mogelijk is. Hierbij kun je denken aan biologisch of grasgevoerd vlees, vette vis en eet veel groenten en fruit. Voeg ook vooral knoflook aan je maaltijden toe. Gember kan ook, dat heeft de eigenschap te ontgiften. Bak je eten in geklaarde boter, kokosvet of arachide olie. Die olie kan heter worden. In het e-boek Gezonde Voeding kun je hier veel meer over lezen. In Gezonde Voeding lees je ook over de positieve effecten van lichaamsbeweging en het nut van verse kruiden. Wist jij bijvoorbeeld dat een simpel kruid als peterselie je helpt om je bloed te zuiveren en om cholesterol op te lossen?

Wellicht denk je nu; “Toch handig om wat kilo’s kwijt te raken”, kies dan voor het e-boek Afvallen Veranderen. Daarin lees je hoe je met kleine ingrepen grote resultaten behaalt op het gebied van duurzame gewichtsreductie.

Bronnen:

  1. Feiten en fabels over cholesterol en cholesterolverlagende medicijnen, Dr. Uffe Ravenskov
  2. http://nl.wikipedia.org/wiki/Cholesterol
  3. https://www.hartstichting.nl/risicofactoren/hoog-cholesterol
  4. http://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/van-cholesterolmythe-naar-statine-schade/

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!