Bulletproof koffie ofwel boterkoffie. Waarom zou je dat drinken?

Bulletproof koffie en afvallen. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Bulletproof koffie is koffie met roomboter en kokosolie. Dat is dus wel even wat anders dan een gewoon bakkie pleur. Waarom zou je in hemelsnaam boterkoffie gaan drinken? Dat zal ik je zeggen. Bulletproof koffie biedt een aantal verrassende gezondheidsvoordelen. Daarover gaat dit artikel. Bulletproof koffie zou je bijvoorbeeld helpen met afvallen, omdat er een flink verzadigende werking van uit gaat. Ook zorgt bulletproof koffie voor een langdurige energie-boost waardoor je dagelijkse prestaties flink kunnen verbeteren. 

Bulletproof koffie

Als voedingscoach experimenteer ik regelmatig met verschillende voedingsmiddelen en andere manieren om gezonder en fitter door het leven te gaan. Ik wil namelijk toch eerst even wat de effecten weten (en zelf ervaren) van al dat gezonde eten (en dingen die ik doe) zijn op mijn lichaam. Zo heb ik in de afgelopen jaren vele ervaringen leuke, gezonde en verhelderende opgedaan.

Denk hierbij aan het drinken van rauwe melk, tarwegrassap, bietensap (een dag voor het sporten), een havermout ontbijt of juist eieren? Ook experimenteerde ik met intermittent vasten, koud douchen, (doe ik nog steeds, echt super!) verschillende interval trainingen, flink op push ups trainen, het slikken van meer omega 3 supplementen, mediteren, meer plantaardige vetten eten en nog veel meer.

Ik wil gewoon weten wat bepaalde voedingsmiddelen voor uitwerkingen hebben op mijn lichaam. Best handig toch, om de fysieke en de gevoelsmatige effecten zelf te ervaren, voordat ik erover schrijf of voordat ik mijn cliënten (online voedingscoach) adviseer?

Een tijdje geleden besloot ik bulletproof koffie uit te proberen. Bulletproof koffie is gewoon zwarte koffie met grasroomboter en kokosolie. Simpel toch?

Bulletproof koffie, wat is dat eigenlijk?

Laten we eerste eens kijken naar wat bulletproof koffie is. Dan zal ik je straks vertellen waar het vandaan komt en wie de ontdekker is. Leuk verhaal!

Bulletproof koffie is een heel simpel drankje. Bulletproof koffie is zwarte koffie gemixt met een eetlepel grasroomboter en een theelepel kokosolie. Je hebt echt grasroomboter nodig en kokosolie die MCT vetten bevatten. MCT staat voor medium chain triglyceriden. Deze vetten zijn goed voor je. Later in dit artikel vertel ik je daar meer over.

De smaak van bulletproof koffie en het enorme gezondheidsvoordeel

Bulletproof koffie smaakt een beetje zoals een latte met wat schuim. Het grote voordeel van bulletproof koffie is dat het enorm verzadigend is. Door de goede voedingsvetten blijf je vaak verzadigd, tot de lunch en zou je het ontbijt zelfs kunnen overslaan.

Dit maakt bulletproof koffie dus tot een soort van intermitterend vasten. Mede daarom is het best populair bij mensen die willen afvallen.

Wil jij ook graag afvallen en werken de gangbare diëten en manieren niet? Volg dan de stappen, zoals vele anderen dit ook doen, van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Je kunt echt afvallen zonder honger en (al te veel) strijd.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Waarom zou je bulletproof koffie drinken?

Zelf drink ik tegenwoordig ook bulletproof koffie en het bevalt mij prima. Het geeft mij een energieke start van de dag. Koffie is sowieso een stimulerend drankje en door de goede vetten ben ik ook nog eens flink verzadigd. Ik ervaar dus eigenlijk bijna nooit hongergevoelens. Dit effect bereik je overigens ook door het eten van avocado. Ook super gezond!

De combinatie van cafeïne, vetten, een fit en energiek gevoel in je hoofd en het feit dat je niet veel hoeft te eten tot aan de lunch, helpt mensen dus ook om af te vallen.

Waar komt bulletproof koffie vandaan?

Waarom ging ik bulletproof koffie proberen? Echt serieus, wie stopt er nou boter in de koffie? Nou, ik hoorde al een flinke tijd geleden van het bestaan ervan. Maar ik had er nooit wat mee gedaan. Tot een aantal weken geleden.

De oorsprong van bulletproof koffie ligt in het Himalaya gebergte van Tibet. De ontdekker van bulletproof koffie is de Amerikaan Dave Asprey.

Dave Asprey is een zeer succesvolle Silicon Valley ondernemer, die inmiddels meerdere ondernemingen heeft opgericht en diversen ervan heeft hij verkocht. Je kent het verhaal wel; een whizzkid die rond zijn twintigste helemaal op ging in het ontwikkelen van bepaalde software, een bedrijf oprichtte en zijn aandelen tegen veel geld kon verkopen.

Een koffie-liefhebbende, obese tech-ondernemer

Het ontwikkelen van die software ging zo goed, dat Dave er een heleboel geld mee verdiende. Zakelijk gezien was Dave dus zeer succesvol.

Maar was hij ook gelukkig?

Dat niet. Dave was obees en deed erg zijn best om af te vallen. Natuurlijk voelde hij zich niet fit, was snel geïrriteerd, dronk veel koffie en had eigenlijk geen idee van wat goede voeding was.

Om zijn overgewicht aan te pakken volgde Dave destijds een strikt regime van 6 workouts per week van ieder 90 minuten. Daarnaast experimenteerde hij nog wat met zijn voeding. Het resultaat mocht er wezen. Dave viel 25 kilo af. Maar vaak wanneer hij afviel, had hij veel moeite om op zijn streefgewicht te blijven.

Daarnaast “verslapte” hij ook wel eens. Gevolg? De kilo’s vlogen er weer aan. Herkenbaar?

En dat was nog niet alles. Dave wilde nog eens 25 kilo kwijt, omdat hij nog steeds te dik was.

Bulletproof koffie en het bulletproof dieet

Dave merkte dat de gangbare manier van afvallen slechts tijdelijk werkte, bij hem.

De gangbare manier van afvallen?

Ja, je kent het wel: minder calorieën eten en meer afvallen. Is dat niet wat veel deskundigen zeggen?

Dit werkte dus niet. Zelf merk ik ook dat dit adagium niet werkt, daarom adviseer ik dit mijn cliënten (voedingscoach) dit dan ook niet. Niet het aantal calorieën, juist het type calorie bepaalt of je afvalt. Heeft onder andere met je hormonen en je hersenen te maken, maar dat even ter zijde.

Als je meer wilt weten over afvallen, of dat je persoonlijke coaching verlangt; maak dan een afspraak via NLbewustvoedingsadvies of volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Dit e-boek is al langere tijd het best verkochte e-boek.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Dave was inmiddels was inmiddels een jonge multimiljonair en besloot een deel van zijn vermogen te besteden aan zijn gezondheid. Hij ging zijn eigen gezondheid hacken, zoals hij het noemt. Hieruit zou later het bulletproof dieet volgen.

Het bulletproof dieet wordt door tal van mensen (o.a. beroemdheden, topsporters, CEO’s, Ultra atleten en andere top performers) gevolgd. Veel van hen drinken ook bulletproof koffie.

Hacken, meten en wandelen door de Himalaya

Omdat Dave vermogend was, kon hij honderdduizenden dollars besteden aan meetapparatuur waarmee hij kon meten wat het effect was van de voedingsmiddelen en supplementen die hij tot zich nam. Maar op een bepaalt moment nam Dave deel aan een trektocht door het Himalaya gebergte van Tibet.

Er was op dat moment geen meetapparatuur beschikbaar voor de uitgeputte Dave. Wel was er wat anders en het effect daarvan hoefde Dave niet op te meten, hij merkte het direct.

De vermoeide Dave kwam aan bij een dorpje. Omdat ik zelf ook door de Himalaya heb gelopen, weet ik hoe die dorpjes eruit zien en hoe erbarmelijk de omstandigheden zijn én hoe je je kan voelen. Dave kreeg van de lokale bevolking een kopje yakboter thee.

Het resultaat? Dave knapte snel op. Hij voelde snel de energie terug keren en bedacht zich ter plekke om dit toe te passen in zijn favoriete drankje; koffie. Zodoende is bulletproof koffie ontstaan.

Nog 10 jaar van ontwikkeling

In zijn boek Bulletproof dieet, beschrijft Dave dat hij er vervolgens nog 10 jaar over heeft gedaan om de perfecte Bulletproof koffie te ontwikkelen. Hij heeft het hele proces van koffie verbouwen, oogsten, het branden van de bonen, het vinden van de juiste boter en de juiste olie uitgebreid ontleed.

Het effect van bulletproof koffie

Het drinken van bulletproof koffie kan voordelen hebben op:

 • je lichaamsgewicht
 • het verminderen van lichaamsvet
 • je hersenen
 • de spieraanmaak
 • je mentale alertheid en je energieniveau
 • je gevoel van geluk

Dit bovenstaande komt komt dus door de mengeling van grasroomboter, MCT olie (kokosolie) en de cafeïne.

Door de cafeïne is koffie natuurlijk bij uitstek een energiebooster. En dat is nog niet alles. Er is meer! Het blijkt dat koffie je ook nog eens gelukkiger kan maken. Dit komt door de aanmaak van de neurotransmitters serotonine en dopamine.

Hoe zit het met de negatieve effecten van koffie? Die lijken vooral te komen door schimmels die in sommige koffie zitten. Als je dus koffie koopt, let er dan op dat je goede koffiebonen koopt of gebruikt.

Laten we eens kijken wat je binnen krijgt wanneer je boterkoffie drinkt.

Wat krijg je binnen wanneer je bulletproof koffie drinkt?

Je krijgt allerlei waardevolle voedingstoffen binnen zoals vitamine A, D, E en K. Ook krijg je de gezonde omega 3 vetten binnen en MCT olie (medium chain triglyceriden). Daarnaast krijg je ook flink wat antioxidanten en polyfenolen binnen.

Je lichaam zet de MCT olie snel om in ketonen, die je hersenen meteen als brandstof kunnen gebruiken. En dat is bijzonder handig omdat je hersenen zo’n 25% van de energie die je dagelijks binnen krijgt, opsouperen. Vandaar dat je vaak chagrijnig, prikkelbaar en snel geïrriteerd bent wanneer je trek krijgt.

De voedingsvetten zorgen voor een langdurig verzadigend effect, waardoor je energieniveau constant blijft. Dit zorgt ervoor dat hongeraanvallen uit blijven en dit komt mede doordat je bloedsuikerspiegel constant blijft. Juist een sterk fluctuerende bloedsuikerspiegel staat in relatie tot overgewicht en obesitas.

Nu gaan we even kijken naar de 3 ingrediënten van dit wonderlijke drankje.

De ingrediënten van bulletproof koffie

Bulletproof koffie bevat 3 ingrediënten, allen even belangrijk: koffie, grasboter (of ghee) en MCT olie.

Koffie

Koffie is een gezond drankje. Het bevordert je hersenfunctie, ruimt vrije radicalen op en het verkleint de kans op ziekten. Voorts is koffie een rijke bron van polyfenolen en antioxidanten. De cafeïne in koffie kan onder andere je geheugen en glucose tolerantie verbeteren, vetverlies bevorderen en je sportprestaties verhogen.

Cafeïne verbetert ook de insulinegevoeligheid van je lichaam, waardoor je voedsel (in de bloedbaan) minder snel opslaat als lichaamsvet. Dit helpt bij afvallen. Ook schijnt cafeïne ontstekingen in je hersenen tegen te gaan. Het verlaagt hiermee het de risico’s op degenererende aandoeningen zoals Alzheimer.

Natuurlijk moet je niet overdrijven. Dagelijks zo’n 3 tot 4 kopjes koffie volstaan. Grote hoeveelheden cafeïne kunnen namelijk problemen veroorzaken zoals een verminderde insulinegevoeligheid en hersenfunctie. Denk ook aan nervositeit, maagklachten en juist verminderde sportprestaties.

Ook valt het aan te bevelen om biologische koffie te gebruiken omdat deze veel minder is blootgesteld aan bestrijdingsmiddelen.

Grasroomboter of ghee

Veel mensen zijn nog steeds bang voor vetten. Dit is veelal onterecht. Het juiste voedingsvet maakt je namelijk helemaal niet vet. De verkeerde vetten natuurlijk wel, zoals de vetten in snacks, fast food, junk food, ijs, margarine en croissantjes.

De goede vetten die in grasgevoerde koeien zitten leveren immers en de in vet oplosbare vitamines A, E, D en K. Daarnaast heb je de voedingsvetten nodig die in boter nodig om vitamines en mineralen beter op te nemen.

Wat heel veel mensen zich eveneens niet realiseren is dat al onze lichaamscellen, organen en hersenen gemaakt zijn van vetten. Je hersenen bijvoorbeeld bestaan voor 60% uit vet. Wat zou er gebeuren wanneer je vetvrij gaat eten?

Niet doen dus. Je hersenen gebruiken vetten mede voor de verbranding. Tot slot is vet ook de basis van je zenuwstelsel, dit wordt myelin genoemd. Hoe meer myelin je hebt, hoe sneller je denkt, zo stelt Dave Asprey.

Grasroomboter is gemaakt van de melk van koeien die gras eten. Klinkt logisch en dit is heel erg belangrijk. De meeste koeien eten namelijk niet alleen maar gras.

De koeien mogen dus geen granen hebben gegeten. Roomboter van grasgevoerde runderen, bevat onder meer de mega gezonde omega 3 vetzuren, CLA, beta caroteen, vitamine A, vitamine K, vitamine D, vitamine E en antioxidanten dan de gewone roomboter. CLA is linolzuur en dat is een essentieel vetzuur, wat je lichaam dus niet zelf kan aanmaken.

Je hersenen zijn dus dol op deze vetten. Nog een voordeel van grasroomboter; het bevat niet zoveel lactose en caseïne, zoals melk dit wel bevat. Daarom zouden ook mensen die normale melk niet goed tolereren, het toch kunnen eten.

Mocht je lichaam toch tegensputteren tegen grasroomboter dan kun je ook geklaarde boter (ghee) gebruiken (ook van gras gevoerde runderen).

MCT olie en kokosolie

MCT olie zijn dus de middellange vetzuurketens. Dit zijn de vetzuren die uit kokosnoot olie komen. Hoe korter de keten, hoe beter je lichaam in staat is om de vetten op te nemen en om te zetten in ketonen. Ketonen zijn piepkleine (vet)moleculen die je lichaam en je hersenen gebruiken als brandstof.

Ketose is overigens een staat waarin je lichaam bijna volledig op vetverbranding functioneert. Er wordt dan bijna geen glucose (koolhydraten en suiker) verbrand, omdat het er niet is.

Daarnaast heeft MCT olie ook een positief effect op je darmflora. Er komt steeds meer onderzoek naar voren wat aantoont hoe belangrijk je darmflora is. Bepaalde bacteriepopulaties in je darmen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je sneller lichaamsvetten verbrandt. De MCT olie helpt daar dus bij.

Meer weten?

Het drinken van bulletproof koffie lijkt het helpen om energiek te blijven, af te vallen en de vetverbranding te stimuleren. Wil jij ook afvallen, zonder hongergevoelens te ervaren? Download dat ook het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Bron:
https://www.menshealth.com/health/a25902826/bulletproof-dave-asprey-biohacking/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!