Push up, waarom je moet weten hoeveel push ups jij kan?
Actieve mannen van middelbare leeftijd die meer dan 40 keer een push up kunnen uitvoeren, blijken een significant lager risico op cardiovasculaire aandoeningen te hebben. Dit bleek uit een Harvard onderzoek. Cardiovasculaire aandoeningen zijn mooie woorden voor hele nare hartaandoeningen zoals coronaire hartziekte, hartfalen en een hartaanval. Gedurende 10 jaar lang werd een groep mannen jaarlijks gevolgd. Zelf ben ik enorm fan van push ups. Tijdens een uurtje CrossFit doe ik altijd een push up oefening. Hoeveel keer kan jij eigenlijk een push up doen? In dit artikel vertel ik je waarom het belangrijk is om te weten hoeveel je er kan doen.
Push up capaciteit, makkelijk, simpel en mega effectief
De push up capaciteit is een gratis en makkelijke methode om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Hoe meer push ups je kan, hoe kleiner het risico op hart- en vaatziekten. Hoe mooi is dat? Push up maakt je dus niet alleen sterker, ook je gezondheid vaart er wel bij.
Hoe fitter hoe beter
Fysieke fitheid wordt beschouwd als een sterke indicator voor je gezondheidstoestand. Je kunt je fysieke fitheid laten opmeten door een inspanningsfysioloog. Je wordt dan op een loopband gezet, of op een home trainer. Vervolgens moet je flink aan de bak.
De fysioloog neemt veel gegevens van je op, zodat je een goed beeld krijgt van je gezondheidstoestand en je conditie. De keerzijde hiervan is dat het best wel prijzig is.
De push up capaciteit
De push up capaciteit (de hoeveelheid push ups die je kunt doen) blijken ook een goede voorspeller van je gezondheid en de risico’s op hartziekten. Veel goedkoper en veel makkelijker om zelf te doen.
Hoe zit dat?
De Harvard onderzoekers analyseerden de gezondheidsgegevens van 1.104 actieve mannelijke brandweerlieden, verzameld tussen de jaren 2000 en 2010.
Hun gemiddelde leeftijd was 39,6 jaar oud en hun gemiddelde body mass index (BMI) was 28,7. Een BMI van boven de 25 duidt op overgewicht. De mannen waren dus te zwaar en overgewicht verhoogt het risico op hartaandoeningen aanzienlijk.
Er werd een zogenaamde 0-meting gedaan, aan het begin van het onderzoek. De push up capaciteit van deze mannen werd gemeten en ook werden ze op een loopband gezet. Daarnaast moesten de mannen verschillende vragenlijsten invullen met allerlei medische gegevens.
Deze cyclus werd jaarlijks herhaald, gedurende 10 jaar lang. Ben je benieuwd naar de resultaten?
Resultaat; hoeveel push ups moet je kunnen? (Niet schrikken)
Tijdens het 10-jarige onderzoek overleden 37 mannen als gevolg van een cardiovasculaire aandoening, zoals een hartaanval.
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind het altijd best wel akelig om zo’n statistiek te lezen. Het gaat toch om mensenlevens.
En nu komt het; op 1 persoon na kwamen die overlijdensoorzaken als gevolg van hartziekten voor bij mannen die minder dan 40 push ups konden volbrengen.
40 Push ups?
De Harvard onderzoekers concludeerden dat mannen die een push up capaciteit hadden van 40 of meer, een 96% lager risico op fatale hartziekten hadden, in vergelijking tot degenen die minder dan 10 push ups aankonden.
Hoe simpel kun je het hebben?
De push up capaciteit stond sterker in relatie tot een verlaagd risico op cardiovasculaire aandoeningen, dan aerobe capaciteit, zoals je die doet op de loopband.
Meer voordelen van push ups
Het doen van push ups is super eenvoudig, goedkoop en het bespaart je een hoop tijd. Zelf doe ik tegenwoordig wekelijks ook een aantal keren een push up workout. Inmiddels kan ik er 400.
Er zijn meer voordelen van het regelmatig doen van push ups. Hieronder heb ik de voordelen voor je uiteen gezet.
1. Verbetering van je conditie
Push up is meer spierversterkend dan spier vergrotend. Je zult er dus sterker van worden en je conditie zou erdoor verbeteren. Dit geldt voor mensen van alle leeftijden.
2. Minder verlies van spierkracht
Als je regelmatig push ups doet, dan verlies je minder spierkracht bij het ouder worden. Ook krijg je er sterkere polsen en botten door. Hierdoor verkleint de kans op botbreuken, wanneer je zou vallen.
Buiten dat, wanneer je zou vallen, dan zijn je armen sterker zodat je jezelf beter kunt opvangen. Dit simpele feit kan je een hoop narigheid besparen.
3. Je traint niet alleen je armen en je borst
Tijdens een push up plaats je je lichaam in een soort driehoek, in relatie tot de vloer. Hierdoor versterk je niet alleen je borst- en je armspieren. Ook de spieren in je benen, je rug, je heupen, je bekken en vooral je buik span je aan.
Je wordt er dus sterker en slanker door, vooral rond je taille.
Hoe volbreng je een push up, hoe start je?
Ok, hoeveel push ups de man moet kunnen om te profiteren van de voordelen is duidelijk. Hoeveel keer moet een vrouw het kunnen?
Het antwoord is 16 keer. Wanneer de push up te zwaar is, mag je ook op je knieën steunen.
Nu denk je misschien: “Ok, ga ik doen”, maar ja…. hoe start je en wat is nou genoeg voor de eerste keer?
Maak het je de eerste paar keer niet te moeilijk. 1 Push up is al beter dan geen. En natuurlijk sputtert je lichaam behoorlijk tegen, in het begin. Je lichaam wil namelijk helemaal niet dat je push ups gaat doen. Ons lichaam wil namelijk liever luieren.
Wie is baas in je lichaam?
Daarom is het vooral belangrijk dat jij, voor jezelf bedenkt/rationaliseert wat je wilt bereiken met die push ups. Wat ik hiermee bedoel is dat jij je hoofd de baas moet laten zijn over je lichaam.
“The mind is most important, the body will follow”
Arnold Schwarzenegger
Jij kunt namelijk bedenken waarom je push ups zou doen, jij kunt het plannen en je spieren moeten het uitvoeren.
Meer weten?
Ik kan je de push ups van harte aanbevelen. Zelf doe ik ze ook regelmatig en ik ben er erg enthousiast over. Zo geldt het voor veel meer gezonde keuzes.
Alles wat ik lees en leer, pas ik zelf ook toe. Of het nou gaat om koud douchen, extra omega 3 suppletie, tarwegras drinken, push up oefeningen of meditatie.
Alles wat werkt om gezond en fit te zijn pas ik toe in mijn leven. Ook vertel ik erover in het e-boek Gezond In 10 Stappen.
Gezond In 10 Stappen
De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.
Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.
In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.
Mentaal stappen zetten
Vaak ben jijzelf je eigen belemmerende factor. Wist je dit al? Je wilt graag dat bepaalde dingen jouw kant op komen. Denk hierbij aan een promotie, meer geld, meer geluk, een goede gezondheid of gewoon een gevoel van succes en overvloed.
Er is alleen 1 probleem; het komt niet jouw kant op.
Waarom niet?
Omdat jij jezelf in de weg zit (net zoals veel van je collega’s, je vrienden en andere mensen uit je omgeving). De dingen die je nu doet, werken niet en dat weet jij zelf eigenlijk ook wel. Natuurlijk wil je het anders doen.
Waar begin je, hoe verander je, wat moet je doen?
Ik ken het verhaal, I have been there too. Wat is dan de oplossing? Deze ligt verrassend dicht bij jezelf. In het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf vertel ik je er alles over.
NLbewustvoedingsadvies
Even wat anders, veel mensen bellen mij omdat ze willen afvallen en ik daar voedingsadvies in geef. Als voedingsadviseur kijk ik naar de mogelijkheden om je gezonder te maken. Ik zeg niet; “Minder eten en meer bewegen”. Dit werkt namelijk niet.
Samen analyseren wij jouw dagelijkse gewoonten en binnen die gewoonten vertel ik je wat je anders kunt doen om bijvoorbeeld af te vallen en om je gezonder en fitter te voelen. Gun jij het jezelf? Plan dan een online consult in.
Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/push-up-capacity-cardiovascular-disease-events-men/
2. https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/bewegen/de-push-up-als-ideale-oefening/item27861