Wat betekent spierpijn na het sporten?

Spierpijn na inspanning betekent dat u uw spieren intensief heeft gebruikt en dus licht beschadigd. Door je spieren intensief te gebruiken zijn er kleine scheurtjes ontstaan. Door deze scheurtjes te herstellen, maakt je lichaam nieuwe spiermassa aan. Spierpijn betekent eigenlijk dat je spieren groeien. Spierpijn na inspanning is dus niet schadelijk, al kan het wel onaangenaam aanvoelen. De pijn duurt meestal een paar dagen en kan soms uw bewegingen belemmeren. Het is daarom verstandig om met je volgende sportsessie te wachten tot de spierpijn is afgenomen. Wil je toch trainen, lees dan onze tips over trainen bij spierpijn.

Hoe kies je een sport die bij je past?

Om erachter te komen welke sport bij jou past, is het goed om eerst te bedenken welk doel je wilt bereiken. Wil je wat meer beweging in je leven? Bent u op zoek naar een manier om tot rust te komen? Of wil je ook nog wat afvallen? Wilt u uw uithoudingsvermogen verbeteren of uw spierkracht versterken? Elke sport doet iets anders met je lichaam. Welke sport u ook kiest, elke vorm van lichaamsbeweging biedt veel voordelen! Als je gezondheidsproblemen hebt of helemaal geen ervaring hebt met sporten, is het verstandig om eerst een arts te raadplegen. Hij kan u ook adviseren over uw sportkeuze.

Beginnen met trainen? Deze sporten zijn ideaal!
1. Lopen
Lopen is de ideale sport voor degenen die voorheen weinig of geen beweging hadden. Tijdens een wandeling zet je je hart en je bloedbaan aan het werk en vult je lichaam zich met extra zuurstof. Een compressie bh kan je helpen om je borsten beter te ondersteunen. Daarnaast houd je je gewrichten soepel en train je op een lichte manier veel verschillende spieren. Je hebt geen specifieke uitrusting nodig om te wandelen – behalve een paar stevige schoenen – en je kunt op elk moment beginnen. Lopen is dus ideaal als je te zwaar bent en wat fitter wilt worden.

2. Hardlopen
Als je al een gezonde basisconditie hebt die je graag zou willen verbeteren, dan is hardlopen wellicht iets voor jou. Hardlopen heeft veel voordelen: tijdens een hardloopsessie versterk je veel spieren, gewrichten en pezen en werk je aan je uithoudingsvermogen, wat ook je weerstand verbetert. Bovendien helpt hardlopen ook als je wilt afvallen: je verbrandt maar liefst 700-800 calorieën per uur. Het is ook een geweldige manier om uw hoofd leeg te maken na een drukke werkdag. Een mogelijk nadeel van hardlopen is dat het belastend kan zijn voor je rug en je knieën. Een sport bh met beugel is de ideale sportbeha voor trainingen met hoge intensiteit.

3. Fietsen
Wielrennen is de perfecte sport voor wie graag intensief traint in de buitenlucht. Zeker voor mensen met rugklachten kan fietsen een stuk interessanter zijn dan hardlopen. Je hoeft helemaal geen mountainbike of racefiets te hebben om te starten; ook met een gewone stadsfiets kom je een heel eind. Het leuke van fietsen is dat je dit makkelijk integreert in je dagelijkse bezigheden. Neem vanaf nu vaker de fiets in plaats van de auto en je doet niet alleen je lichaam maar ook het milieu een groot plezier. Bezoek Sportbh.nl voor een enorm assortiment aan sportbeha-producten voor fietsen, zoals een panache sport bh, hardlopen of zwemmen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!