Een ei doet je heel veel goed. De voordelen van het eten van eieren.
Breek de dag, tik een ei! Hoewel ei jarenlang werd gedemoniseerd vanwege de mogelijke ongunstige effecten op het cholesterolgehalte, is het eten van een ei een bijzonder gezonde bezigheid. Ei bevat heel weinig calorieën. Ook is ei een goede bron van eiwitten en andere gezonde stoffen zoals vitaminen, mineralen en de gezonde omega 3 vetten. In deze blog ontdek je waarom je best wat vaker een eitje zou kunnen eten.
Ei, lekker gezond en voedzaam
Door het eten van ei voel je je langer verzadigd en heb je derhalve minder snel weer trek. Hierdoor neem je op een dag minder calorieën tot je en dat is weer goed als je wat gewicht kwijt wilt. Ook versnelt het eten van ei je metabolisme, draagt het bij aan het behoud van je spiermassa en het houdt je bloedsuikerspiegel stabiel.
Door een stabiele bloedsuikerspiegel ontstaan geen gevoelens van enorme honger. Je weet wel; van die nijgingen om een hoop koek of snoep te eten. En het cholesterol dan? Nou, door het eten van ei blijkt je cholesterol helemaal niet te stijgen, het zou zelfs kunnen bijdragen aan het laten dalen van je ‘slechte'(LDL) cholesterol.
Hoe zit het met cholesterol?
De cholesterol-angst blijkt overigens onterecht, volgens de Deense arts en onderzoeker dr. Uffe Ravnskov. Ravnskov heeft meer dan 20 jaar onderzoek gedaan naar cholesterol en hij stelt onder andere dat cholesterol geen dodelijk gif is, dat je lichaam het zelf aanmaakt en dat voeding slechts een marginale rol speelt in je cholesterolniveau.
Ook stelt hij dat er geen relatie bestaat tussen het eten van verzadigde vetten, het stijgen van je cholesterolwaarden en het krijgen van een hartaanval.
Voordelen van het eten van ei
Er zijn een hoop voordelen te benoemen van het eten van eieren. Ik heb de meest in het oog springende voordelen voor je op een rijtje gezet. Wil je meer weten over gezond eten in het algemeen? Download dan dit e-boek. Het staat bomvol gezonde (en soms ook wat schokkende) info.
1. Afvallen
Als je wat vaker ei zou eten, dan bestaat de kans dat je afvalt. Hoe kan dat? Ei verzadigt enorm en dit effect houdt lange tijd aan. Hierdoor eet je later op de dag wat minder, je krijgt dus automatisch wat minder calorieën binnen. Het eten van ei onderdrukt ook het hongerhormoon ghreline.
Als je bij het ontbijt een ei eet, dan zou je tijdens de lunch minder eten en tussendoor helemaal niets. Dit scheelt een boel calorieën en je hebt geen hongergevoelens.
2. Weinig calorieën en ze verzadigen enorm
Een ei bevat rond de 80 calorieën. Check de calorietabel maar eens. Als je ze eet, dan krijg je niet alleen weinig calorieën binnen – en wel heel veel voedingsstoffen – je bent ook langer verzadigd, waardoor je minder snel de nijging zult hebben om wat te ‘snoepen’.
Als je bijvoorbeeld ‘s middags een lekkere salade eet, met 2 gekookte eieren en verder wat tomaat, ui, een beetje olijfolie en paprika, dan krijg je slechts 250 tot 300 calorieën binnen.
3. Bloedsuikerspiegel stabiel
Door het eten van ei blijkt ook de bloedsuikerspiegel wat stabieler te blijven. Een bloedsuikerspiegel die snel stijgt zorgt ervoor dat je snel weer trek krijgt en derhalve weer wat gaat eten. Hierdoor krijg je vrij gemakkelijk teveel calorieën binnen.
Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat dit niet het geval is. Hierdoor hoeft je alvleesklier ook minder insuline af te geven, wat de insulinegevoeligheid van je lichaamscellen verbetert. Een stabiele bloedsuikerspiegel draagt ook bij in het behoud van je gewicht en als je wilt afvallen, dan helpt het de kilo’s te verliezen.
Wil jij ook afvallen (en vervolgens op je streefgewicht blijven)? Download dan dit e-boek, het helpt je om stap voor stap op je gewenste gewicht te komen.
4. Behoud spiermassa
Het eten van eiwitten kent ook gunstige effecten voor je spiermassa en het herstellen van de spieren na het sporten. Spiermassa is overigens erg belangrijk als je wilt afvallen. Spieren verbranden veel meer calorieën dan lichaamsvet.
5. Bomvol gezonde stoffen
Eieren zitten ramvol gezonde stoffen zoals vitaminen (A, B, C, D, E en K), mineralen (waaronder ijzer, calcium en fosfor) en de gezonde omega 3 vetten. Omega 3 vetten zijn onder andere goed voor je hersenen en je hart.
Vitamine D krijg je doorgaans alleen via de zon binnen. Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die deze vitamine bevatten. Ei heeft het en in deze periode van weinig zon, kan het je veel goed doen.
6. Goedkoop
Een ei is niet duur en eieren zijn overal verkrijgbaar. Natuurlijk kun je ze uit de supermarkt halen. Kijk dan wel of je biologische of scharreleieren in je mandje doet. De eieren van een kip die heeft kunnen scharrelen en gezond heeft gegeten en geleefd, legt gezondere eieren dan een kip die amper daglicht heeft gezien en volop aan de antibiotica heeft gezeten.
7. Metabolisme stijgt
Het regelmatig eten van ei stimuleert je metabolisme. Hierdoor verbrand je automatisch wat meer calorieën en dat draagt weer bij aan gewichtsreductie of -behoud. Het kost je lichaam namelijk vrij veel moeite om eiwitten te verteren en ei zit daar vol mee.
En, wat kan jij hiermee?
Is het nou de bedoeling om elke dag ei te eten? Nee, dat is ook weer niet de bedoeling. Afwisselend eten luidt het devies. Zelf eet ik 2 tot 3 keer per week een ei. Soms bij het ontbijt, soms als lunch en soms doen we ei door de salade ‘s avonds.
Wil jij ook wat meer weten over gezond eten en een gezond gewicht, zodat je zelf in staat bent om de juiste keuzes te maken? Kijk dan eens naar deze aanbieding.
Leuke post?
Vond je deze post over de gezonde effecten van een ei ook leuk en wil je deze informatie vaker ontvangen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Mis geen tips en inzichten meer.
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ei_(voeding)
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/eggs/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18469287
http://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/eggs-fats-and-the-new-dietary-guidelines/
http://www.mayoclinic.org/cholesterol/expert-answers/faq-20058468
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20847729
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9683329
http://www.ravnskov.nu/ducholesterol/