Eten waar je juist meer van wilt eten
Eten waarvan je blijft eten. Ken je dat? Als je aan het eten bent dan zou je na verloop van tijd genoeg op hebben. Het is immers de bedoeling van eten dat je gevuld en gevoed raakt en dat je er weer een tijdje tegenaan kan gaan. Van sommige voedingsmiddelen echter blijf je maar eten. Als je ze eet, lijkt er geen rem op te zitten. Het is alsof je er geen genoeg van kan krijgen. Sterker nog, als je er eenmaal van hebt gegeten, dan ontstaan dikwijls vrij snel daarna weer hongergevoelens. In deze blog ontdek je 8 typen voedingsproducten die een dergelijk effect kunnen veroorzaken.
Eten waarvan je blijft eten
Het klinkt misschien een beetje vreemd ‘Eten waarvan je blijft eten’, maar dat is precies wat ik bedoel met de onderstaande producten. Om kort te zijn, bevat dergelijk eten doorgaans vrij veel toegevoegde en kunstmatige suikers, vrij veel zout, een aantal E-nummers, wit meel en ongezonde vetten.
Als je het eet, dan krijg je amper een verzadigd gevoel en je honger wordt slechts voor korte tijd gestild. Hierna ontstaan vrij snel al weer hongergevoelens en vervolgens eet je weer wat. Hierdoor krijg je gemakkelijk heel veel calorieën binnen, waardoor de kans op overgewicht sterk stijgt.
Over welk eten hebben we het dan?
1. Frisdrank
Frisdranken bevatten doorgaans veel suiker en/of fructose. Die zoetigheid wordt snel in je bloed opgenomen, waardoor hongergevoelens op de loer liggen. Frisdrank levert eigenlijk alleen maar calorieën, je krijgt amper een verzadigd gevoel. Hierdoor stapelen de calorieën zich op, zeker als je er ook nog een kom chips bij eet.
2. Zoutjes
Van zoutjes, zoals chips en borrelnoten kun je bijna niet afblijven als je er eenmaal mee begonnen bent. Dat komt enerzijds door zout. Zout kan namelijk het beloningssysteem in je hersenen stimuleren en als zout dat niet doet, dan doet E-621 dat wel. Dit E-nummer heet glutamaat en wordt verderop beschreven.
Zout zou de dopamine receptoren in je hersenen stimuleren en mede daardoor zou hunkering ontstaan naar dergelijk eten. Chips en zoutjes worden vaak genuttigd met een glaasje fris of een glaasje alcohol. De calorieën stapelen zich dan erg op.
3. Vruchtensappen
Sapjes, vooral vruchtensappen uit een pak, bevatten doorgaans veel suiker en juist heel weinig vezels om die suikers geleidelijker je bloedbaan in te laten komen. Hierdoor stijgt het glucosegehalte in je bloed snel – net als bij frisdranken – gevolgd door een insulinegolf, die de glucose naar je lichaamscellen brengt.
Overschotten sla je op als lichaamsvet. Nu ontstaat het probleem; doordat je glucose spiegel is gedaald, krijg je weer trek. Het gevolg laat zich raden. Wil jij een paar kilo afvallen en van dat (teveel) lichaamsvet af? Ontdek hoe je stap voor stap afvalt en op je streefgewicht blijft.
4. Eten dat kunstmatige zoetstoffen bevat
Kunstmatige zoetstoffen houden je hersenen voor de gek. Ze bevatten amper calorieën, maar je hersenen herkennen de zoetstoffen niet. Je proeft dus iets zoets en daardoor verwacht je lichaam een energie-impuls. Maar die komt niet, vervolgens geven je hersenen signalen af om meer te gaan eten.
Daardoor stapelen de calorieën zich weer op. Ook veroorzaken kunstmatige zoetstoffen stijgingen in je bloedsuikerspiegel. Wil je hier meer over weten lees dan dit artikel.
5. Producten van witte bloem
Witte bloem komt van granen, maar is gestript van vezels en voedingsstoffen. Producten van witte bloem zijn bijvoorbeeld witte pasta en wit brood en veelal is witte bloem ook verwerkt in koeken, cakes en tal van andere producten. Omdat dergelijks producten amper verzadigen, kun je er veel van eten.
Deze producten kennen veelal een hoge glycemische index, ze worden snel omgezet in glucose en opgenomen in je bloed. Hierdoor ontstaan pieken in je bloedsuikerspiegel en in je insulinepeil. Het gevolg hiervan is dat je vrij snel weer honger krijgt en weer wat wilt eten. De calorieën stapelen zich op.
6. Alcohol
Alcohol verzadigt niet, net als vruchtensappen en frisdrank en bevat wel een boel calorieën. Alcohol maakt je ook wat losser. Hierdoor bestaat de kans dan je wat (meer) wilt eten. Het is dan ook niet zo gek dat feestende jeugd, aan het einde van de avond, gaat snacken.
7. Chinees
In Chinees eten vind je de smaakmaker ve-tsin. Andere woorden voor ve-tsin zijn mononatriumglutamaat, glutamaat, MSG en E-621. Ook in veel bewerkt eten zoals, vleeswaren, soepen en sauzen in blik, chips, worsten en zelfs in dieetproducten vind je deze smaakmaker.
Deze smaakmaker werkt zo goed dat er, bij het eten ervan, overstimulatie ontstaat in je hersenen. Het gevolg? Je gaat meer eten van het spul dat je in je handen hebt. De calorieën stapelen zich op.
Glutamaat wordt overigens met allerlei klachten in verband gebracht waaronder vage klachten als hartkloppingen, hoofdpijn, darmproblemen en problemen aan je luchtwegen. Glutamaat wordt ook in verband gebracht met depressie, Alzheimer, migraine en obesitas.
Wil je meer weten over dit E-nummer en allerlei andere stofjes (ook gezonde) die in je eten zitten? Lees dan het e-boek Gezonde Voeding eens. Je zal je verbazen.
8. Junk food
Onder junk food kan je chips, diepvries pizza, koekjes, cakes, candy bars, hamburgers, kip nuggets en allerlei snacks verstaan. De pompstations en stationsrestauraties ligger er vol mee. Ze veroorzaken bloedsuikerpieken, want er zitten vaak weinig vezels in en juist veel suikers en stofjes die de beloningscentra in je hersenen activeren.
Het gevolg laat zich raden; je wilt er meer van eten. De producenten van junk food zijn zó goed in het vermarkten van hun producten, dat wanneer je een bepaalde prikkel – een geur, kleur, merknaam, vorm of smaak – waarneemt, dat je gelijk trek krijgt in dát product.
9. Sterk bewerkt eten
Sterk bewerkt eten bevat net als junk food, vrij veel toegevoegde suikers, zout, kunstmatige toevoegingen (geur-, kleur- en smaakstoffen) en vrij weinig vezels en andere nutriënten. Sterk bewerkt eten kenmerkt zich vaak doordat het vrij lang houdbaar is en nog knapperig en ‘vers’ aanvoelt als je het uit de verpakking haalt. In het e-boek Gezonde Voeding lees je hier (en over veel meer dingen) meer over.
En, wat kan jij hiermee?
Eten is doorgaans een plezierige bezigheid. Althans, ik kan er behoorlijk van genieten. Ik kies voor eten dat zo onbewerkt mogelijk is. Het is eten is dus herkenbaar in zijn oorspronkelijke vorm. Zo ziet een wortel eruit als een wortel en zo smaak het ook.
Kies derhalve voor eten dat rijk is aan vezels, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Volkoren, spelt en zuurdesem producten leveren bijvoorbeeld prima koolhydraten. Havermout lever veel vitaminen, mineralen, vezels en complexe koolhydraten. Het vormt een prima start van de dag.
Tot slot nog een gemakkelijk toepasbare tip. Zorg ervoor dat je maaltijden bestaan uit een combinatie van gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten (bij voorkeur van groenten) en vezels (van bijvoorbeeld sla, fruit, zaden en erwten en peulvruchten).
Dergelijk eten verzadigt je voor een langere tijd en het zorg ervoor dat je niet snel hongergevoelens ervaart. Wil je meer weten over gezond eten? Download dan het e-boek Gezonde Voeding.
Wil je nog meer weten over gezond eten, leven en je gezond voelen? Heb je er moeite mee om uit te zoeken waarmee je het beste kan starten? Lees dan ook het e-boek Gezond in 10 stappen eens. Het gaat je enorm helpen.
Kun je wel wat tips gebruiken voor wat lekkere, gezonde en vooral gemakkelijk te maken gerechten? Kijk dan eens naar het lekkere eten van deze recepten.
Inschrijven nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief en mis geen tips en inzichten meer om wat gezonder te leven. We zijn hier sinds het begin van dit jaar mee gestart en de reacties zijn erg leuk.
Bronnen:
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/sugary-drinks-fact-sheet
http://www.huffingtonpost.com/entry/7-foods-that-actually-make-you-hungrier_us_56be1a76e4b0b40245c65df0
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19643550
http://yaledailynews.com/blog/2013/10/01/brain-recognizes-sugar-artificial-sweeteners/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3894001
http://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/school-junk-food-laws-kids-obesity/